Opozicija nepasikuklino ir parengė krūvą įstatymų projektų: štai ką norėtų keisti

Seimo socialdemokratų partijos frakcija parlamento pavasario sesijai teiks daugiau nei 60 projektų, o demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija ketina teikti 40 įstatymo projektų.

Seimo socialdemokratų partijos frakcija parlamento pavasario sesijai teiks daugiau nei 60 projektų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Seimo socialdemokratų partijos frakcija parlamento pavasario sesijai teiks daugiau nei 60 projektų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Sabutis.<br>T.Bauro nuotr.
E.Sabutis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2023, 9:29 AM, atnaujinta Mar 9, 2023, 11:13 AM

Daugiau paramos įsigyjant ir nuomojant būstą

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Gintautas Paluckas apžvelgia socialdemokratų projektus, kuriais siekiama lengvinti kainų naštą gyventojams.

„Turime galvoti, ką daryti, kad žmonės nebūtų įvaryti į kampą, dabar ir ateityje. Augant gyventojų įsiskolinimams už elektrą, siūlome leisti žmonėms išdėstyti apmokėjimą dalimis: elektros tiekėjai privalėtų pasiūlyti vartotojui ne mažiau kaip 3 mėnesių trukmės įsiskolinimo dengimo grafiką“, – pasiūlymo esmę paaiškina G. Paluckas.

Parlamentaras su frakcijos kolegomis taip pat teikia projektą, kuriuo siūlo valstybės paramą pirmajam būstui teikti didesniam ratui žmonių: siūloma išplėsti „jaunos šeimos“ apibrėžimą – iki 40 metų.

Socialdemokratai, anot pranešimo žiniasklaidai, siūlo palengvinti naštą ir tiems, kurie neturi nuosavų namų, todėl būstą nuomojasi: jiems būtų taikoma gyventojų pajamų mokesčio lengvata.

„Taip palengvintume nuosavo būsto neturinčių asmenų materialinę padėtį ir padėtume jiems išvengti skurdo spąstų, kai žmonės negali išsikelti iš nuomojamo būsto į nuosavą, nes negali sukaupti pradinio įnašo“, – pabrėžia G. Paluckas.

Ragina atiduoti žmonėms tai, ką jie uždirbo ar sukaupė

Socialdemokratai G. Paluckas ir Linas Jonauskas Seimui teiks įstatymo pataisas, kuriomis siūlo atsisakyti prievartinio įtraukimo į II pakopos pensijų fondus. Sukauptas lėšas žmonės galėtų atsiimti.

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas teikia pakeitimus, kurių tikslas – kovoti su „vokeliais“ ir kitokiais darbdavių gudravimais.

„Praktikoje netrūksta atvejų, kai imituojant su darbu susijusias kompensacijas yra išmokama dalis darbo užmokesčio: pavyzdžiui, miesto ar tarpmiestiniais maršrutais kursuojančių autobusų vairuotojams“, – problemą įvardija J. Sabatauskas.

Vaikams – didesnės išmokos, teisinė pagalba

Socialdemokratai siūlo didinti išmokas kiekvienam gimusiam, įvaikintam ar globojamam vaikui, iki jam sukaks pusantrų metų: išmoka būtų kone dvigubai didesnė nei dabar ir siektų 920 eurų „į rankas“.

Socialdemokratė Dovilė Šakalienė su frakcijos kolegomis teikia Seimui projektus, skirtus sustiprinti teisinę pagalba nuo seksualinės prievartos nukentėjusiems vaikams.

„Kokybiška valstybės garantuojama teisinė pagalba turi būti prieinama kiekvienam nepilnamečiui, nukentėjusiam nuo nusikalstamos veikos seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui. Tai apima ir šeimos teisę pasirinkti kompetentingą advokatą“, – projekto tikslą paaiškina D. Šakalienė.

Darbuotojams – sveikatos gerinimo atostogos

Socialdemokratai taip pat sieks Seimo pritarimo pasiūlymui suteikti daugiau laisvo laiko darbuotojams, kad šie galėtų pasirūpinti savo ir artimųjų sveikata.

Socialdemokratas Eugenijus Sabutis siūlo numatyti papildomą poilsio dieną per mėnesį darbuotojams, prižiūrintiems ar slaugantiems sergančius tėvus, taip pat tiems, kurių tėvams – 75 metai ir daugiau.

Socialdemokratas L. Jonauskas Seimui teikia projektą, kuriuo siūlo suteikti darbuotojams 3 dienų sveikatos gerinimo atostogas.

Ragins susirūpinti blogėjančiais keliais ir avariniais tiltais

E. Sabutis su frakcijos kolegomis sieks Seimo pritarimo idėjai, kad kelių ir tiltų priežiūrai būtų skiriamos lėšos, surenkamos iš transporto priemonių registracijos mokesčio. Be to, bus siūloma peržiūrėti ir visą Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) finansavimo tvarką.

„Šalies infrastruktūra nyksta akyse. Būtina skubiai papildomai finansuoti tiek valstybinių, tiek savivaldybių kelių infrastruktūrą“, – įspėja E. Sabutis.

Aiškios taisyklės paspirtukams

J. Sabatauskas tikisi Seimo pritarimo pataisoms, kuriomis siūloma apibrėžti elektrinio paspirtuko sąvoką ir numatyti būtinuosius reikalavimus šioms transporto priemonėms bei jų vairuotojams.

„Daugėjant skrajojančių paspirtukininkų, laikas nustatyti aiškias taisykles. Priėmus šį teisės aktą, saugiau jaustųsi ir patys paspirtukų vairuotojai, ir pėstieji“, – įsitikinęs J. Sabatauskas.

ELTA primena, kad kovo 10 d., penktadienį, Tautos atstovai rinksis į pavasario Seimo sesiją.Jos pirmajame posėdyje numatoma pateikti sesijos darbų programos projektą, kurį pristatys Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, savo svarbiausius teikiamus projektus apžvelgs Seimo frakcijos.

Demokratai taip pat turi siūlymų

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija penktadienį prasidėsiančiai Seimo pavasario sesijai ketina teikti 40 įstatymo projektų, kuriais sieks pažaboti augančių kainų ir pajamų neigiamą balansą, spręsti dirbančių šeimų „išgyvenimo“ ir vaikų ateities klausimus, stiprinti sveikatos priežiūrą ir psichologinės pagalbos prieinamumą, užtikrinti civilinę saugą ir vyresnio amžiaus žmonių pajamų apsaugą.

Apie tai šios frakcijos atstovai informavo ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime, kurios metu apžvelgė nerimą keliančią Lietuvos statistiką, ypač socialinėje srityje, ir pristatė savo siūlymus.

Pasak Seimo nario, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio, Lietuvoje pasiekėme labai blogą situaciją, statistika yra daug baisesnė nei bet kada, todėl būtina daryti viską, kad žmonių gyvenimas grįžtų į tas vėžes, kuriose buvo iki šios valdžios.

„Lietuvoje yra didžiulė mūsų visuomenės dalis, ypač regionuose, kurios valdantieji greičiausiai nemato ar nenori matyti, ir kurie kasdien kovoja dėl išgyvenimo, būtiniausias paslaugas apmokėdami iš savo atsidėtų santaupų, nebegalėdami jų kaupti ateičiai.

Dar blogiau, žmonėms jau tenka skolintinis pinigų, kad įstengtų padengti net komunalines išlaidas. Be viso to, gimstamumas sparčiai mažėja, gyventojai žiūri, kaip išsilaikyti pirmiausia patiems, tad apie kokį šeimos pagausėjimą jie gali galvoti. Kyla smurto prieš vaikus atvejai, didėja nusikalstamumas, nesaugumas gatvėse.

Visa tai veda į sunkiai suvaldomą situaciją. Tikiu, kad konservatoriai su savo koalicijos partneriais jau laukia kadencijos pabaigos. Tačiau laukdami jos jie negali sugriauti Lietuvos ir jos žmonių gyvenimo“, – teigia S. Skvernelis.

Pasak frakcijos nario, buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio, iš tiesų situacija Lietuvoje yra daug prastesnė nei kad galima pamatyti plika akimi.

Didėja alkoholio suvartojimas, auga fizinis smurtas prieš vaikus, esame antri Europoje pagal didžiausias maisto kainas, turime didžiausias metines būsto paskolų palūkanas euro zonoje, didėja bedarbių skaičius, kyla įmonių bankrotų skaičius.

„Jau gerus metus mūsų šalyje stipriai blogėja situacija. Karo grėsmė, realus žmonių pajamų mažėjimas ir vis dar persekiojantis koronaviruso šešėlis sukuria nuolatinę, jau gerokai per ilgai trunkančią nerimo būseną visuomenėje, kuri kuria papildomas neigiamas pasekmes visuomenėje.

Vyriausybė turi čia ir dabar spręsti „nerimo pandemijos“ klausimą ir absoliučiu prioritetu numatyti tikruosius žmonių klausimus: gyventojų pajamų – išlaidų subalansavimą, pagalbą dirbančioms ir vaikus auginančioms šeimoms, civilinės saugos užtikrinimą visiems namų ūkiams, prieinamą sveikatos ir pažeidžiamiausių grupių apsaugą.

Deja, kol kas iš Vyriausybės nei kalbų, nei darbų nematome jokių ir tas labai neramina. Dėl to skubame teikti savo siūlymus“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

Išskyrė svarbiausias sritis

Seimo narys Tomas Tomilinas pabrėžė, kad demokratų frakcija parengė kelias dešimtis įstatymo projektų, kuriuos išsamiai pristatys žmonėms visos pavasario sesijos metu.

„Šį mėnesį mes visuomenei pristatysime svarbius siūlomus pokyčius švietimo, sveikatos ir civilinės saugos srityje.

Balandį informuosime apie žemės ūkio sektoriaus gaivinimo priemones, siūlomus valstybės tarnybos reformos pakeitimus, o gegužę – kalbėsime apie iš valdančiųjų taip ir nesulaukiamą mokesčių reformą. Tačiau dabar, kaip statistika rodo, jog didžiausią riziką patirti finansinius sunkumus Lietuvoje turi šeimos su vaikais, vieniši asmenys, pensininkai ir, žinoma, bedarbiai“,– sakė T. Tomilinas.

Pagalba dirbančioms šeimoms ir vaikų ateičiai

„Siekdami padėti dirbančioms šeimoms, kurios susiduria su iššūkiais dėl išaugusių maisto ir paslaugų kainų, paskolų palūkanų, apie kurių augimą jie prisiimdami įsipareigojimus net negalėjo pagalvoti, mes inicijuojame ne vieną svarbų įstatymų pakeitimą“, – sakė T. Tomilinas.

Kaip informuojama pranešime žiniasklaidai, pirmiausia demokratai siūlo didinti vaiko priežiūros išmokų „lubas“ iki 3 vidutinio darbo užmokesčio dydžio, nustatyti 3 proc. bankų paskolų palūkanų „lubas“ paskoloms už pirmąjį būstą, nemokamą maitinimą skirti visiems pradinių klasių moksleiviams, kurį šiuo metu gauna tik iki antros klasės, taip pat vaiko pinigus ir kitas socialines išmokas indeksuoti pagal einamųjų metų infliaciją.

Parlamentaras priminė, kad šeimų su vaikais ir vienišų asmenų skurdo problemoms spręsti jau pasitelktos universalios išmokos, sėkmingos „Sodros“ pertvarkos, atliktos praėjusios Vyriausybės, ir leidžia valdantiesiems didinti pensijas, tačiau vėl daromos klaidos, kurias reikia taisyti.

Tvarkys kainų ir pajamų neigiamą balansą, sieks apsaugoti vyresnius darbuotojus

Pasak T. Tomilino, skurdo problema yra įstrigusi, valdžia giriasi, kad kol kas nėra masinių atleidimų ir neauga nedarbas, tačiau aiškiai matomos prastėjančios žmonių, verslo nuotaikos, todėl, jo teigimu, ir ekonominių, ir psichologinių įtampų visuomenėje yra labai daug.

Parlamentaras pabrėžė, kad Seimo pavasario sesijos metu frakcija sieks įteisinti galimybę neribotam laikui stabdyti kaupimą pensijų fonduose, įpareigoti energijos tiekėjus peržiūrėti sutartis su vartotojais, kai biržoje krenta elektros kaina, taip pat sukurti investicines sąskaitas, siekiant apsaugoti nuvertėjančius žmonių indėlius bankuose, nustatyti, kad suminė darbo laiko apskaita (šiuo metu ji taikoma apie 26 proc. darbuotojų) būtų galima tik kolektyviniu sutarimu.

„Be to, mes siūlome taisyti Nedarbo draudimo ir Užimtumo įstatymą ir leisti žmogui gauti nedarbo išmoką net ir įsidarbinus ar pradėjus individualią veiklą.

Šiandien darbą praradę asmenys nuo pajamų netekimo yra apsaugoti 9 mėnesius, tiek laiko jie gauna nedarbo išmoką, tačiau ši išmoka yra labai nelanksti, žmogus visus tuos mėnesius negali gauti nė euro pajamų, o jei gaus – iš karto praras visas išmokas“,– sako T. Tomilinas.

Parlamentaro teigimu, tokia išimtis galiotų nuo septinto bedarbio išmokos gavimo mėnesio, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo.

Jis neabejoja, kad toks sprendimas mažins nelegalų darbą, padės smulkiajam verslui greičiau surasti darbuotojų, o patys bedarbiai drąsiau išbandys verslą ar persikvalifikavimą, neprarasdami išgyvenimui būtinų lėšų.

Be to, demokratas neabejoja, kad toks sprendimas mažins ir nelegalų darbą, kai gaudami bedarbio išmoką žmonės uždarbiauja nelegaliai, taip valstybei prarandant ir išmokas, ir įmokas.

Taip pat demokratai siūlo prailginti papildomos nedarbo draudimo išmokos mokėjimą nuo dabartinių 11 iki 15 mėnesių asmenims, kuriems iki pensijos liko mažiau nei 5 metai.

„Pagrindinis to pranašumas – išmoka būtų skiriama net ir pradedant gauti papildomas darbo ar verslo pajamas, o tai, esame tikri, leistų vyresnio amžiaus darbuotojams drąsiau bandyti naujas veiklos sritis, nebijant prarasti lėšų, skirtų pragyvenimui“, – kalbėjo T. Tomilinas.

Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ yra antra didžiausia opozicinė frakcija, turinti 16 parlamentarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.