Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje pažeidimų neišvengta

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Vilniaus departamento inspektoriai praėjusį savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje nustatė smulkių maisto saugos pažeidimų, kurie buvo šalinami vietoje.

VMVT Vilniaus departamento inspektoriai praėjusį savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje nustatė smulkių maisto saugos pažeidimų, kurie buvo šalinami vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT Vilniaus departamento inspektoriai praėjusį savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje nustatė smulkių maisto saugos pažeidimų, kurie buvo šalinami vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT Vilniaus departamento inspektoriai praėjusį savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje nustatė smulkių maisto saugos pažeidimų, kurie buvo šalinami vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT Vilniaus departamento inspektoriai praėjusį savaitgalį Vilniuje šurmuliavusioje Kaziuko mugėje nustatė smulkių maisto saugos pažeidimų, kurie buvo šalinami vietoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-03-09 09:01

Negauta nė vieno gyventojo pranešimo dėl netinkamo ar nekokybiško maisto arba pastebėtus maisto saugos pažeidimus.

„Daugeliu atveju buvo nustatyti tik smulkūs higienos ir gamybos technologijų pažeidimai, kuriuos įmonės skubiai pašalino.

Pagrindinis dėmesys skirtas didžiausią riziką keliančioms viešojo maitinimo įmonėms, atvykstančioms į Kaziuko mugę, bei prekiautojams, kurie prekybą vykdė greitai gendančiais ar nefasuotais maisto produktais“, – sakė VMVT Vilniaus departamento patarėja Daiva Ruželienė.

Pasak patarėjos, dažniausiai prekeiviai inspektorių pastabų sulaukė dėl netinkamai laikomų maisto produktų, neapsaugant jų nuo išorinės taršos: aptikta nuo išorės poveikio neapsaugotų maisto produktų – mėsos, žuvies ir duonos gaminių.

Pasitaikė atvejų, kai dėžės su produktais buvo laikomos ant nešvaraus grindinio, parduodami produktai ne visada buvo tinkamai supakuojami.

Buvo nustatyta, kad gaminant viešojo maitinimo patiekalus neveikė karšto vandens šildymo įrenginys. VMVT inspektoriams pareiškus pastabas, trūkumai buvo pašalinti. Šventės svečius maitino ar maisto produktais prekiavo virš 500 prekeivių.

Maisto saugos specialistai pataria atkreipti dėmesį į kelis pagrindinius aspektus. Renkantis maisto produktus šventėse, mugėse svarbu ne tik atidžiai perskaityti ženklinimo etiketes, bet ir įsitikinti, kad tinkamumo vartoti terminas nepasibaigęs.

Ne mažiau svarbu ir vizualiai įvertinti produktą – ar nepasikeitusi jo spalva, konsistencija. Įvertinti aplinkos taršos poveikį produktui nuo sniego, lietaus ar dulkių.

Patariama nepirkti gaminio, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta, perklijuota, nes taip gali būti nuslepiamas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas.

Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų, jei jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių. Nepirkti produktų su pažeistomis pakuotėmis.

Taip pat rekomenduojama nepirkti maisto produktų iš nelegalių prekiautojų, kurie šventės metu linkę neprisistatyti, neatskleisti savo pavadinimo, nes tokiu atveju nėra galimybės įvertinti, ar produktai pagaminti registruotuose maisto tvarkymo objektuose, atitinkančiuose teisės aktų reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.