Pritarta siūlymams: Baltijos jūroje bus plėtojamas jūrinio vėjo elektrinių parkas

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymams dėl vietos Baltijos jūroje, kur būtų plėtojamas 700 MW leistinos generuoti galios jūrinio vėjo elektrinių parkas bei reikalavimų konkurso dalyviams.

Planuojama, kad šis jūrinio vėjo parkas Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje turėtų atsirasti beveik 36 km atstumu nuo kranto.<br>Asociatyvi Unsplash.com nuotr.
Planuojama, kad šis jūrinio vėjo parkas Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje turėtų atsirasti beveik 36 km atstumu nuo kranto.<br>Asociatyvi Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 15, 2023, 1:53 PM, atnaujinta Mar 15, 2023, 4:04 PM

Planuojama, kad šis jūrinio vėjo parkas Lietuvos teritoriniuose vandenyse Baltijos jūroje turėtų atsirasti beveik 36 km atstumu nuo kranto. Jis turėtų būti įrengtas iki 2028 metų, o jo sugeneruojama energija užtikrintų iki ketvirtadalio viso Lietuvos elektros energijos poreikio.

Numatyta, kad konkursą laimės vystytojas, kuris pasiūlys didžiausią vystymo mokestį valstybei. Kovo 30 dieną Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) turėtų skelbti konkursą šio parko vystytojui atrinkti.

Nutarime numatyti reikalavimai dalyvių finansiniams pajėgumams, patirčiai vykdant tokio pobūdžio projektus, numatyti įpareigojimai prisidėti prie aplinkos apsaugos ir pajūrio bendruomenės gerovės. Vystytojas turės atlikti visus reikalingus tyrimus, poveikio aplinkai vertinimą ir kitus reikalingus veiksmus parko vystymui.

Taip pat konkurso nugalėtojas bus atsakingas už prisijungimą prie elektros perdavimo tinklų sausumoje ir už pagamintos elektros energijos sukeltą disbalansą.

Dar vieną konkursą jūrinio vėjo parko vystymui planuojama skelbti šių metų rudenį. Abu jūrinio vėjo elektrinių parkai užtikrintų maždaug pusę dabartinio Lietuvos elektros energijos poreikio.

D. Kreivys: jūrinio vėjo elektrinių parkai pagamins maždaug pusę elektros kiekio, kokį dabar suvartojame

Energetikos ministras Dainius Kreivys tvirtina, kad planuojami statyti du jūrinio vėjo elektrinių parkai užtikrins maždaug pusę elektros energijos kiekio, kokį dabar suvartojame.

„Parkai, kurie jūroje bus pastatyti, kuriuos inicijuosime šiais metais, pagamins maždaug pusę elektros kiekio, kokį mes dabar vartojame“, – trečiadienį Vyriausybėje teigė D. Kreivys.

Politikas aiškino, kad po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo Lietuva didžiąją dalį elektros importavo ir tai yra „didžiulė duobė, kurią reikia užpilti“.

„Neturėdami nuosavos elektros gamybos, mes kenčiame mokėdami labai aukštas kainas užsienio elektros gamintojams. Šiuo metu pasigaminame vos trečdalį mums reikalingos elektros, nuo to kenčia mūsų piliečiai, pramonės ir verslo konkurencingumas“, – aiškino jis.

D. Kreivys paminėjo, kad planuojamų jūrinio vėjo elektrinių parkų apimtis bus po 700 MW, kas, pagal elektros generavimo galią, atitiktų vieną anksčiau planuotos Visagino atominės elektrinės bloką.

„Vėjo energetika yra viena iš stabiliausių ir turinti didžiausią galios panaudojimo koeficientą. 2028 m. planuojame, kad du parkai bus pastatyti ir ženkliai padidinsime gaminamos elektros kiekį. Mums reikalinga kuo spartesnė elektros energijos gamybos plėtra ir todėl po praėjusios vasaros incidento, kada kaina buvo po 500 eurų už MWh, ministerijoje buvo nuspręsta spartinti šios energetikos plėtrą“, – tikino ministras.

Galiausiai jis akcentavo, kad esminis rodiklis būsimiems konkurso dėl parkų statybos dalyviams bus didžiausia pasiūlytas vystymo mokestis valstybei.

„Šio parko pagrindinis rodiklis, kaip bus vertinama, yra pinigų suma, kiek bus sumokama už parko vystymą, jokių kitų kriterijų nėra. Yra kvalifikaciniai reikalavimai, t. y. kad vystytojas būtų finansiškai pajėgus ir turėtų minimalią patirtį tokių parkų statyboje, jog būtų skiriamas dėmesys aplinkosaugai ir taip pat, atitinkamai, būtų užtikrintas indėlis pajūrio bendruomenei“, – sakė Vyriausybės narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.