„Credit Suisse“ skolinasi 54 mlrd. JAV dolerių: tai išsyk paveikė ir kitus Europos bankus

Bankas „Credit Suisse“ iš Šveicarijos centrinio banko skolinasi iki 50 mlrd. Šveicarijos frankų (54 mlrd. JAV dolerių) ir išsipirks apie 3 mlrd. frankų savo skolos. Po šios naujienos iškart pranešta apie Europos akcijų rinkos atsigavimus.

Bankas „Credit Suisse“ iš Šveicarijos centrinio banko pasiskolins iki 50 mlrd. Šveicarijos frankų.<br>Scanpix nuotr.
Bankas „Credit Suisse“ iš Šveicarijos centrinio banko pasiskolins iki 50 mlrd. Šveicarijos frankų.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-16 16:45, atnaujinta 2023-03-16 16:46

Banko „Credit Suisse“ akcijų vertė nukrito 30 proc., tad ketvirtadienį teko priimti sprendimą sustiprinti savo likvidumą – pasiskolinti pinigų iš Šveicarijos centrinio banko.

„Credit Suisse“ vykdomasis direktorius Ulrichas Korneris vertino, kad tokios priemonės išties sustiprins banką ir padės jam strategiškai transformuotis tinkama linkme.

Kaip rašo BBC, po to, kai problemų turintis bankas „Credit Suisse“ užsitikrino įvyksiantį sandorį, iškart atsigavo Junginės Karalystės, Prancūzijos ir Vokietijos akcijų rinkos, o paties „Credit Suisse“ akcijų vertė pakilo 40 proc.

Nuogąstavimai, kad „Credit Suisse“ problemos gali sukelti ir kitų Europos bankų krizę, trečiadienį paskatino akcijų rinkas smuktelėti.

Tuomet „Credit Suisse“ kreipėsi pagalbos į Šveicarijos nacionalinį banką, atskleisdamas, kad savo finansinėse ataskaitose rado „esminių trūkumų“.

Į tai sureagavo banko pagrindinis akcininkas – Saudo Arabijos nacionalinis bankas. Jo valdytojai pareiškė, kad nuo šiol banko akcijų nebepirks. Tai sukėlė paniką tarp kitų investuotojų.

Šveicarijos centrinis bankas pabrėžė, kad „Credit Suisse“ reikiamus pinigus gaus, ir tikino, kad, jei reikės, bus suteikta dar daugiau pagalbos.

Bankų sektoriaus problemos prasidėjo praėjusią savaitę, kai JAV staiga žlugo Silicio slėnio bankas SVB, o po dar dviejų dienų ir Niujorko „Signature Bank“.

Buvęs Anglijos banko valdytojo pavaduotojas Seras Johnas Gieve'as BBC sakė, kad kylančios problemos bus išspręstos. Jis pridūrė, jog „Credit Suisse“ atveju greičiausiai pakaks Šveicarijos nacionalinio banko veiksmų, kad krizės plitimas būtų sustabdytas.

„Nežinau, kokia bus „Credit Suisse“ ateitis, bet kol kas panašu, kad Šveicarijos centrinis bankas užtikrins, jog „Credit Suisse“ veiks dar pakankamai ilgai, kad galėtų pertvarkyti savo reikalus ateičiai“, – šnekėjo jis.

„Credit Suisse“, įkurtas 1856 metais, pastaruoju laiku susidūrė su virtine skandalų, įskaitant kaltinimus pinigų plovimu ir šnipinėjimu.

Nemažai pinigų bankas prarado 2021 metais, o 2022 metais perspėjo, kad iki kitų metų greičiausiai dirbs nepelningai.

Antradienį banko atskleistos finansinės ataskaitos sukėlė investuotojų susirūpinimą.

Buvęs „Credit Suisse“ banko analitikas Danielis Daviesas sakė, kad banko milijonieriai ir milijardieriai klientai per pastaruosius metus išsiėmė visus savo pinigus.

Baimė sustiprėjo, kai Saudo Arabijos nacionalinis bankas, didžiausias „Credit Suisse“ akcininkas, pareiškė nebepirksiąs Šveicarijos banko akcijų.

Trečiadienį banko akcijos smuko, nes kiti bankai suskubo išsiimti savo lėšas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.