Lietuvos bankų sistemos neturėtų ištikti JAV ir Šveicarijos bankų likimas

Lietuvos bankų sistemos neturėtų ištikti JAV ir Šveicarijos bankų likimas dėl esančio didelio likvidumo ir puikiai kapitalizuotos sistemos, tvirtina Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus. Jis taip pat priduria, kad situacija tiek JAV, tiek Šveicarijoje, išsisprendė dėl ryžtingų priežiūros institucijų ir centrinių bankų veiksmų.

Lietuvos bankų sistema turi didelį likvidumą, kintamas palūkanų normas, todėl palūkanų normų kėlimas apskritai sukuria pelno augimo prielaidas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos bankų sistema turi didelį likvidumą, kintamas palūkanų normas, todėl palūkanų normų kėlimas apskritai sukuria pelno augimo prielaidas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-17 14:13

„Jeigu pastarąją savaitę matytos finansų rinkų įtampos nepersiduos kažkaip į stipresnį finansinių sąlygų griežtėjimą arba reikšmingą pasitikėjimo pablogėjimą (o neturėtų), situacija daugelyje vietų išsispręs dėl ryžtingų priežiūros institucijos ir centrinių bankų veiksmų, tiek JAV, tiek Šveicarijoje“, – teigė G.Šimkus.

„Lietuvos bankų sistema turi didelį likvidumą, kintamas palūkanų normas, todėl palūkanų normų kėlimas apskritai sukuria pelno augimo prielaidas. Lietuvos bankų sistema yra puikiai kapitalizuota, yra netgi perteklinis likvidumas ir jis lemia, kad tokios didelės pelno generacijos galimybės yra susidariusios. Šioje vietoje jokių abejonių neturiu“, – akcentavo jis.

LB valdybos pirmininkas pažymėjo, kad trečiadienį buvo matoma tam tikra „trauma“ dėl situacijos su Šveicarijos banku „Credit Suisse“, tačiau euro zonos ir Lietuvos bankų sistema tokiems dalykams yra atspari.

„Turime labai aiškiai atskirti, kad euro zonos, taip pat Lietuvos bankų sistema yra atspari. Turime stiprų reguliacinį režimą, turime bankų sąjungą, vieningą priežiūrą, pertvarkymo institucijas, kurios yra parengusios, jeigu reikia, veiksmų planus, kaip veikti“, – sakė G.Šimkus.

„Svarbiausia, kad mes turime stiprų kapitalą euro zonos bankų sistemoje ir tikrai stiprius likvidumo rezervus, kurie leidžia užtikrinti, jog tos problemos ar tai, kaip jos eskalavosi euro zonoje, nepasikartotų“, – tikino jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad Kalifornijos valstijos bankininkystės reguliuotojai uždarė SVB penktadienį, kovo 10 dieną, ir paskyrė Federalinę indėlių draudimo korporaciją banko indėlių valdytoja.

Mėgindamas pritraukti kapitalą nykstantiems indėliams kompensuoti, bankas patyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių nuostolį, parduodamas 27 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijų. Silicio slėnio banko bankrotas tapo didžiausiu nuo 2008 metų, kai sužlugo „Washington Mutual“, – įvykis, išprovokavęs finansinę krizę, kuri ilgus metus stabdė ekonomiką.

2008 metų krachas paskatino sugriežtinti taisykles tiek JAV, tiek už jų ribų. Nuo tada reguliavimo tarnybos taiko griežtesnius reikalavimus JAV bankų kapitalui siekdamos, kad atskirų bankų bankrotas nepakenktų finansinei sistemai ir apskritai ekonomikai.

Krizės plitimo ženklų jau pastebėta Europoje – čia buvo sunerimta dėl banko „Credit Suisse“. Nepaisant to, jis sulaukė Šveicarijos centrinio banko pagalbos. Žemyno finansų pareigūnai ramina, kad Europos bankams didelis pavojus negresia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.