G. Šimkus tikina, kad į Lietuvą bankų krizė neatsibels: sieja su kylančiomis palūkanomis

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus teigia, kad Lietuvos ir Europos Sąjungos (ES) bankuose negali atsikartoti tokios pačios problemos, dėl kurių bankrutavo du JAV bankai ir su kuriomis susiduria Šveicarijos bankas „Credit Suisse“. Anot jo, Europos bankai veikia pagal kitokius modelius, kurie užtikrina, kad kylant palūkanoms matomas pelningumo augimas, o ne smukimas.

G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
G.Šimkus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žygimantas Šilobritas

Mar 22, 2023, 3:48 PM

„Akivaizdžiai matosi, kad net tokie stiprūs įvykiai, kurie vyksta JAV ir Šveicarijoje, problemų euro zonos rinkoje nesukelia. Aš jau nekalbu apie Lietuvą, kur mes turime dar didesnį pelningumą ir likvidumą“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdžio metu aiškino G. Šimkus.

„Apskritai, pačių euro zonos bankų veiklos modelis yra toks, kad augant palūkanoms matomas pelningumo didėjimas“, – pridūrė jis.

G. Šimkus taip pat teigė, kad tolimesnis vieno iš JAV bankų – „Silicon Valley Bank“ (SVB) griūties poveikis turėtų būti ribotas, kadangi JAV mastu tai nebuvo įtakinga bendrovė.

„Nors bankas buvo virš 250 mlrd. dolerių vertės, paėmus JAV mastu, tai buvo ketvirtos kategorijos bankas“, – teigė jis.

„Ir tai yra visiškai lokalizuota JAV problema, kurią šios šalies institucijos veiksmingai išsprendė“, – minėjo jis.

Antrojo pagal dydį Šveicarijos banko – „Credit Suisse“ patiriami sunkumai, anot G. Šimkaus, tai atsitiktinumas, kilęs iš staigaus pasitikėjimo kritimo, o ne JAV bankų griūčių pasekmė.

„Šveicarija yra pavyzdys to, kiek pasitikėjimas yra svarbus netgi didžiausioms pasaulio bankinėms institucijoms. Buvo su apskaita problemos, buvo pareikštos tam tikros audito išvados. Buvo tam tikri akcininkų komentarai“, – aiškino jis.

„Tai nesusiję su JAV problema, tai buvo tam tikras atsitiktinumas ir tai nebus susiję su Europa“, – pridėjo jis.

ELTA primena, kad Kalifornijos valstijos bankininkystės reguliuotojai uždarė SVB penktadienį, kovo 10 dieną, ir paskyrė Federalinę indėlių draudimo korporaciją banko indėlių valdytoja.

Mėgindamas pritraukti kapitalą nykstantiems indėliams kompensuoti, bankas patyrė 1,8 mlrd. JAV dolerių nuostolį, parduodamas 27 mlrd. JAV dolerių vertės obligacijų.

Silicio slėnio banko bankrotas tapo didžiausiu nuo 2008 metų, kai sužlugo „Washington Mutual“, – įvykis, išprovokavęs finansinę krizę, kuri ilgus metus stabdė ekonomiką. 2008 metų krachas paskatino sugriežtinti taisykles tiek JAV, tiek už jų ribų. Nuo tada reguliavimo tarnybos taiko griežtesnius reikalavimus JAV bankų kapitalui siekdamos, kad atskirų bankų bankrotas nepakenktų finansinei sistemai ir apskritai ekonomikai.

Krizės plitimo ženklų jau pastebėta Europoje – čia buvo sunerimta dėl banko „Credit Suisse“. Nepaisant to, jis sulaukė Šveicarijos centrinio banko pagalbos. Žemyno finansų pareigūnai ramina, kad Europos bankams didelis pavojus negresia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.