JAV centrinis bankas pakėlė palūkanas dar 0,25 proc.

JAV Federalinis rezervų bankas (FED) trečiadienį, kovo 22-ąją, pranešė, kad pakėlė palūkanų normas dar 0,25 proc., iki 4,75–5 proc. intervalo. Tai atitiko analitikų lūkesčius.

 JAV doleriai.<br> Pixabay.com nuotr.
 JAV doleriai.<br> Pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2023, 10:40 AM, atnaujinta Mar 23, 2023, 2:57 PM

FED pinigų politiką formuojantis Federalinis atvirosios rinkos komitetas (FOMC) pažymėjo, kad ateityje palūkanos gali didėti toliau, siekiant tikslo pažaboti infliacijos augimą.

Banko pareigūnai ir ankstesniame, vasarį vykusiame posėdyje dėl palūkanų, susitarė padidinti normas 0,25 proc. Tai buvo jau devintas FED susitikimas iš eilės, kuriame buvo nuspręsta pakelti palūkanas.

FED trečiadienį taip pat paskelbė apie ekonominių prognozių korekcijas ir kiek sumažino JAV bendrojo vidaus produkto augimo 2023 m. prognozę – bankas nurodė numatantis, kad šiemet valstybės ekonomika išaugs ne 0,5 proc., kaip prognozuota gruodį, o 0,4 proc. Negana to, FED kilstelėjo infliacijos prognozę.

Palūkanas didino ir JK

Jungtinės Karalystės (JK) centrinis bankas ketvirtadienį, kovo 23 d., paskelbė padidinęs palūkanų normas dar 0,25 proc., iki 4,25 proc.

Tai buvo jau 11 iš eilės banko pinigų politikos formuotojų posėdis, kuriame buvo nuspręsta pakelti palūkanas. Dabar normos yra didžiausios nuo 2008 m. pabaigos.

Apie tokį banko sprendimą pranešta po to, kai nauji duomenys parodė, kad infliacija šalyje vasarį netikėtai išaugo. Tai sustiprino lūkesčius, kad bankas padidins palūkanas, nors pastaruoju metu kai kurie analitikai ragino pasaulio centrinius bankus sulėtinti normų kėlimo tempą, jog būtų galima išvengti dabartinių įtampų pasauliniame bankininkystės sektoriuje paaštrėjimo.

JK centrinis bankas nurodė ir toliau stebėsiantis infliacinį spaudimą. Finansų institucija pabrėžė, kad jei spaudimas neslūgs, palūkanos gali būti didinamos toliau. Remiantis Nacionalinio statistikos biuro (ONS) trečiadienį paskelbtais duomenimis, metinė infliacija JK vasarį padidėjo iki 10,4 proc. Sausį šio rodiklio vertė sudarė 10,1 proc.

Anksčiau ketvirtadienį palūkanų normas dar pakėlė Šveicarijos ir Norvegijos centriniai bankai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.