Arūnas Dumalakas. Apie mokesčius – lyg per pusryčius su chalatais virtuvėje

Kai valdžios galvos prabyla apie mokesčius, laukiame konkrečios ir suprantamos kalbos. Juk, atrodytų, apie mūsų visų pinigus kalba ir tai turėtų būti ne sutuoktinių pašnekesys virtuvėje, kas, kiek ir kur išleido su toliau vis riebėjančiais epitetais.

A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Dumalakas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2023, 1:04 PM

Bet kai tik kalba pasisuka apie mokesčius, atrodo, kad politikai ar ekonomistai apie juos svarsto lyg pusryčiaudami su chalatais virtuvėje.

Seimo pavasario sesijoje numatyta svarstyti mokesčių reformą. Bet Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnei O.Leiputei atrodo, kad valdantieji nesuinteresuoti pradėti esminę pertvarką, – jie vilkino, kiek galėjo.

Galima buvo pasakyti, kad valdantieji nesuskubo ar nesiruošė reformai, nes paprastai laiką vilkina vyras, tingintis namuose į sieną įkalti vinį.

Tuo metu Seimo pirmininkei V.Čmilytei-Nielsen, kalbėjusiai apie vienodą mokesčių taikymą, išsprūdo jų palyginimas su „gyvulių ūkiais“.

Vėliau šį terminą pakartojo ir finansų ministrė G.Skaistė.

Seime, regis, iki tol niekas G.Orwello satyrinės totalitarizmo alegorijos pavadinimo netaikė mokesčių temai. O humoristinis kareivio Šveiko personažas jau minėtas. Tik neatspėsite – tai darė ne dabartinė premjerė I.Šimonytė, o jos pirmtakas A.Kubilius: „Teorinių galimybių yra pačių įvairiausių, bet aš jų nesvarstau. Kaip kareivis Šveikas yra sakęs, negali būti taip, kad nebūtų kaip nors.“

Opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ lyderis S.Skvernelis, besipiktindamas, kad apie mokesčių reformos pasiūlymus kol kas nieko nežinantis, pasičiupo M.Shelley romano apie mokslininką, sukūrusį monstrą veikėją – Frankenšteiną: „Dabar yra tik iš konteksto ištraukti pamąstymai, bet ir iš tų pamąstymų tai pritariu – „Frankenšteinas“.

Tačiau politikams dar toli iki ekonomisto, Lietuvos banko valdybos nario R.Kuodžio, kalbančio apie stringančią mokesčių reformą: „Su mokesčiais Lietuvoje kaip su klimato kaita. 28 konferencijos ir vis tiek niekas nejuda. Tai rodo, kad esame gerai ragais įsikalę į status quo ir nelabai kas nori ką daryti.“

R.Kuodis įsitikinęs – pirmiausia apie mokesčius reikia išmanyti: „Norint pjaustyti kokį žmogelį, visų pirma reikia žinoti apie organus šį bei tą, bazines sąvokas. Lietuvoje paklauskite politiko, kas yra, pavyzdžiui, pajamos, jie paprastai painioja tai su įplaukomis. Iš buhalterijos egzo iškristumėte tą pačią sekundę.“

Tik toliau kalbant žargonu, ne tik politikai, bet ir ekonomistai neįsikerta ir neraukia, kad dėl menko lietuvių išprusimo kalti ir jie patys, nuolat rimtas mokesčių temas pateikdami virtuvės pokalbių lygiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.