M. Lingė: esminių pertvarkų pensijų kaupime reikėtų imtis tik po Konstitucinio Teismo sprendimo

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė mano, kad esminių pertvarkų pensijų kaupime reikėtų imtis tik tuo atveju, jeigu Konstitucinis Teismas (KT) nustatytų „būtinybę ir pareigą“ pertvarkyti sistemą. Pasak jo, nuolatinė sistemos pertvarka menkina pasitikėjimą ir mažina prielaidas, kad kaupimas pasieks tikslų.

M.Lingė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
M.Lingė.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Mar 26, 2023, 12:40 PM

„Dalis Seimo narių dėl svarbių pensijų kaupimo sistemos elementų kreipėsi į Konstitucinį Teismą. Prasminga dėl jų sulaukti teismo įvertinimo ir tik tada imtis pertvarkų, jei būtų nustatyta būtinybė ir pareiga pertvarkyti sistemą. Nuolatinė sistemos pertvarka ne tik menkina pasitikėjimą pačia sistema, bet ir mažina prielaidas, kad pensijų kaupimas pasieks tų tikslų, dėl kurių dalyvaujantieji apsisprendė rinkdamiesi šia priemonę“ , – Eltai teigė M. Lingė.

Jis pabrėžė, kad pensijų kaupimo sistemai ypač kenkia lūkesčiai, jog gali būti leista išsiiminėti pinigus kada tik žmogus to norės.

„Iš perėjimui skirtų kiaušinių kiaušinienės nekepame. Kas yra skirta pensijai ir turėtų būti naudojama tik pensijai. Jei norima taupyti šaldytuvui ar dantų tvarkymui ir turėtų būti taupoma tam skirtose priemonėse, bet ne pensijų fonduose“, – aiškino konservatorius.

Galiausiai M. Lingė tvirtina, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pateikti siūlymai negriauna sistemos, o atliepia visuomenėje skambėjusius lūkesčius. Tuo tarpu dėl kitų galimų korekcijų, jis dar kartą ragino palaukti KT išaiškinimo.

„SADM pateikti siūlymai negriauna sistemos, bet atliepia dažniausiai visuomenėje skambėjusius lūkesčius dėl pakartotinių įtraukimų ir atsisakymų, tiek dėl sumos dydžio, kurią būtų galima atsiimti kaip vienkartinę išmokų, jei nesukaupiama tokia dalis, kuri būtų reikšmingas priedas kaip periodinė išmoka“, – akcentavo BFK pirmininkas.

ELTA primena, kad kovo viduryje SADM pristatė planuojamus pakeitimus antroje pensijų pakopoje. Siūloma, kad atsisakęs dalyvauti antrosios pakopos pensijų kaupime asmuo pakartotinai į sistemą automatiškai būtų įtraukiamas tik vieną kartą, susistabdžiusiems dalyvavimą, automatinis įtraukimas nebebūtų kartojamas, naujai įtraukti asmenys per tris mėnesius galėtų apsispręsti, ar dalyvaus pensijų kaupime, o sukaupusieji iki 10807 eurų galėtų patys pasirinkti pageidaujamą išmokos rūšį.

Dėl šių ir kitų antrosios pakopos pensijų sistemos pakeitimų sutarta su suinteresuotomis institucijomis. Siūlymai bus teikiami Vyriausybei.

SADM palaiko ir opozicijos iniciatyvą dėl esamos antrosios pakopos pensijų kaupimo tvarkos Seimo opozicija kreiptis į Konstitucinį Teismą. Ministerija pažymi, kad palaiko šią opozicijos inciatyvą dėl antrosios pensijų pakopos sprendimų, kurie buvo priimti ankstesniais metais.

Pensijų kaupimo įstatymu nuo 2019 m. sausio 1 d. buvo pakeistas antrosios pakopos pensijų kaupimo modelis.

Visi, jaunesni nei 40 m. iki 2019 m. nedalyvavę antros pakopos kaupime, yra automatiškai įtraukiami į antros pakopos pensijų kaupimą, atsisakymo atveju automatinis įtraukimas kartojamas kas 3 metus iki 40 m. amžiaus.

Dalyvaujantys antroje pakopoje toliau kaupia savo lėšomis visa apimtimi (t. y. į dalyvio pensijų fondo sąskaitą bus pervedama 3 proc. nuo darbo užmokesčio) ir papildomai gauna valstybės skatinamąją 1,5 proc. įmoką, apskaičiuotą nuo metų šalies vidutinio darbo užmokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.