Specializuotos konsultacijos darbuotojams: ką siūlo darbdaviai?

Norėdami išspręsti finansines, teisines problemas ar ieškodami būdų kaip susitvarkyti su stresu, dažnai pritrūkstame reikalingų žinių. Siekdami padėti savo darbuotojams rasti atsakymus, darbdaviai siūlo naujovę – nemokamas ir konfidencialias specialistų konsultacijas. Apie konsultacijas darbuotojams ir jų kuriamą vertę, pasakoja šias papildomas naudas teikiantys geriausi šalies darbdaviai.

LIDL Lietuva valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.
LIDL Lietuva valdybos narė ir personalo vadovė Sandra Savickienė.
„Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė Sandra Daukšienė.
„Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė Sandra Daukšienė.
„Ignitis grupė“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė.
„Ignitis grupė“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2023, 2:45 PM

Darbdaviai vis labiau stengiasi pasiūlyti iniciatyvas, reikšmingai prisidedančias prie darbuotojų gerovės. Dalis įmonių savo komandoms siūlo ne tik jau įprastomis tapusias papildomas naudas, pavyzdžiui, papildomą privatų sveikatos draudimą, bet ir įvairias nemokamas specializuotas konsultacijas.

Geriausių šalies darbdavių darbuotojai gali gauti profesionalius patarimus įvairiais aktualiais finansiniais, teisiniais ar psichologiniais klausimais.

„Suprantame, kad turėdami papildomų rūpesčių, patirdami stresą ar nerimą, darbuotojai negali pakankamai dėmesio skirti karjeros augimui ar profesiniams tikslams. Specialistų konsultacijos gali ne tik padėti darbuotojams, bet ir pagerinti visoje įmonėje tvyrančią nuotaiką, darbo kokybę“, – pažymi Sandra Savickienė, „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė.

Psichologų konsultacijos – ir darbuotojų šeimų nariams

Užklupus COVID-19 pandemijai įmonių viduje pradėta ne tik garsiau kalbėti apie visuomenės emocinę būklę, bet ir imtasi konkrečių veiksmų, kaip pagerinti situaciją. Pavyzdžiui, prieš trejus metus „Ignitis grupė“ savo darbuotojams pristatė psichologinės pagalbos liniją, kuri sėkmingai veikia iki šiol. Joje dirbantys psichologai yra pasiruošę suteikti profesionalią pagalbą tiek įmonės darbuotojams, tiek ir jų šeimų nariams.

Specialistų konsultacijas savo darbuotojams teikia ir „Lidl Lietuva“. 2021 m. rudenį pristatyta iniciatyva „Gali mumis pasikliauti!“, kuria naudodamiesi, darbuotojai gali gauti nemokamas ir konfidencialias konsultacijas teisiniais, asmeniniais ar finansiniais klausimais.

„Statistika rodo, kad 4 iš 5 konfidencialių konsultacijų įvyksta ieškant būtent psichologų pagalbos. Atsižvelgdami į tai, visiems darbuotojams taip pat suteikiame galimybę nemokamai apsilankyti dešimtyje gydytojo psichoterapeuto ar psichologo-psichoterapeuto psichoterapijos seansų per metus“, – sako S. Savickienė.

Sutaupo laiko ir pinigų

Anonimines psichologų, teisininkų, mokesčių specialistų ir kitas konsultacijas nuo COVID-19 pandemijos pradžios ne tik savo darbuotojams, bet ir jų šeimos nariams siūlo ir „Philip Morris“ bendrovės Lietuvoje. „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė Sandra Daukšienė pastebi, kad tokių konsultacijų suteikimas darbuotojams šalyje populiarėja.

„Darbdaviai supranta, kad į darbuotojų sveikatingumo skatinimą įeina rūpestis ne tik fizine, bet ir emocine jų sveikata, kuriai įtaką daro tiek problemos šeimoje, tiek darbe, įvairūs finansiniai ar teisiniai sunkumai. Suteikdami galimybę darbuotojams gauti nemokamas ir savalaikes įvairių specialistų konsultacijas, puoselėjame jų emocinę gerovę, padedame jiems sutaupyti laiko ir pinigų. Tai savo ruožtu leidžia užtikrinti gerą darbuotojų savijautą ir kilsteli jų darbo kokybę“, – sako S. Daukšienė.

Svarbu edukuoti vadovus

„Lidl Lietuva“ valdybos narės ir personalo vadovės S. Savickienės teigimu, palaikyti emocinę būklę yra svarbu ir kitais būdais, pavyzdžiui, kviečiant vadovus dalyvauti emocinį intelektą ugdančiuose mokymuose.

„Vadovo nuotaika ir elgesys lemia darbuotojų motyvaciją bei savijautą darbovietėje, todėl privaloma nuolat stiprinti vadovų emocines kompetencijas. Mokymų metu administracijos Vilniuje ir Kaune, parduotuvių bei sandėlio vadovai sprendžia įvairius su emocijų valdymu susijusius klausimus, stengiasi į juos pažvelgti iš skirtingų prizmių, mokosi emocijas paversti produktyvia energija net ir stresinėse situacijose“, – sako S. Savickienė.

Taip pat „Lidl“ prekybos tinkle dirbantys administracijos vadovai yra kviečiami dalyvauti mentorystės programoje, o pernai įmonėje startavo ir nauja iniciatyva, skirta parduotuvių vadovaujančiam personalui „Smagiausia praaugti save“.

Darbuotojų įtraukimas

„Ignitis grupė“ žmonių ir kultūros vadovė Renata Augustaitienė pasakoja, kad puoselėti gerą komandos narių emocinę savijautą galima ir įtraukiant tam tikrų kompetencijų turinčius darbuotojus.

Įmonėje vykdoma programa „Gerovės mentoriai“, kurioje „Ignitis grupėje“ dirbantys žmonės, įgiję įvairaus lygio psichologijos žinių ir baigę psichoterapinio konsultavimo mokymų ciklą, gali padėti ir patarti kolegoms.

„Dvidešimt mentorių visuomet yra pasiruošę padėti kitiems savo kolegoms, juos išklausyti ir patarti įvairiais klausimais, pavyzdžiui, pasitikėjimo savimi bei savivertės, savirealizacijos, karjeros, santykių, produktyvumo, sveiko gyvenimo būdo ir kt.“, – sako R. Augustaitienė.

Pasak R. Augustaitienės, darbuotojų, norinčių prisijungti prie šios iniciatyvos – netrūksta, savanorių būna tiek daug, jog tenka daryti atranką. Kiekvieną mėnesį bent dešimt „Ignitis grupės“ darbuotojų išreiškia norą pasikalbėti su gerovės mentoriumi.

Prisideda prie tabu laužymo

Nors per pandemiją imta garsiau kalbėti apie psichikos sveikatą, daugelis Lietuvos gyventojų yra vis dar linkę psichologinius sunkumus slėpti, o visuomenėje emocinių sutrikimų samprata yra lydima neigiamų stigmatizuojančių nuostatų, atkreipia dėmesį S. Daukšienė. Ji pritaria, kad dėl to šalia populiarėjančios specialistų konsultantų linijos yra būtinos kitos priemonės.

„Svarbu bendrai didinti sąmoningumą apie psichikos sveikatos svarbą, mažinti tabu dėl patiriamų sunkumų, ugdyti psichikos sveikatos atsparumo įgūdžius. Pavyzdžiui, mes įmonėje turime patvirtintas emocinės ir psichinės sveikatos darbe gaires. Darbuotojams reguliariai rengiamuose seminaruose ir užsiėmimuose sudarome sąlygas ugdyti ir tobulinti įgūdžius, susijusius su psichikos sveikatos stiprinimu. Mokymų metu vadovai gilina žinias ne tik apie tai, kaip atpažinti stresą ir perdegimą darbe, bet ir kaip padėti sau ir savo darbuotojams tokių situacijų metu. Tokius mokymus planuojame ir darbuotojams“, – sako „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.