K. Navickas: dėl EK paramos pieno ūkiams dirbame ir diplomatiniu lygiu, tikimės gauti finansavimą

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas sako, kad Europos Komisija (EK) dar neketina Lietuvai skirti Europos Sąjungos (ES) Žemės ūkio rezervo lėšų, tačiau jis, kartu su Latvijos ministru, ketina jų siekti toliau.

K.Navickas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
K.Navickas.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Juozapaitis

Apr 4, 2023, 3:22 PM

Ministras teigia tikįs, kad paramą Komisija skirs, esą Lietuva „turi argumentus“, kodėl ES turėtų finansiškai prisidėti prie pagalbos nukritus žaliavinio pieno supirkimo kainoms nuostolius patiriantiems Lietuvos pieno ūkiams.

„EK ruošia antrą paketą, praeitą penktadienį buvau direktorių susitikime, pateikėme papildomą informaciją, veiksmus koordinuojame su Latvija. Tikiuosi, kad Komisija į mūsų prašymus šį kartą atsižvelgs“, – antradienį Vyriausybės valandos Seime metu sakė K. Navickas.

„Toliau dirbame diplomatiniais kanalais ir tikimės palankaus sprendimo“, – kalbėjo jis.

Pasak ministro, Komisija kovo 30 d. ES Žemės ūkio rezervo paramą nusprendė skirti tik Italijai dėl paukščių gripo protrūkio – valstybei EK skyrė 27,2 mln. eurų, skirtų ūkininkų nuostoliams kompensuoti. Be to, rezervo finansavimą gaus Lenkija, Bulgarija ir Rumunija, kuriose žemės ūkio produkcijos kainos krito dėl karo Ukrainoje.

K. Navickas taip pat pabrėžė, kad derybos dėl lėšų iš šio ES rezervo fondo yra ne tik ekonominės, bet ir politinės, į jas įsitraukę ir Lietuvos diplomatai.

„Žemės ūkio rezervo fondas truputį kitaip veikia nei buvęs krizių rezervo fondas – taip, čia įsiveda ir ekonominiai, objektyvūs kriterijai, bet įsiveda ir nemažai politikos. Dirbame įsitraukus ambasadoriui, pačiu aukščiausiu lygiu Briuselyje, kokį turime“, – kalbėjo K. Navickas.

„Manome, turime argumentus ir tikime, kad kažkokią paramą iš ten gausime. To labai norėtume, nes akivaizdu, kad visas sektorius patiria sunkumų“, – pažymėjo ministras.

ELTA primena, kad nuo metų pradžios ženkliai nukritus žaliavinio pieno supirkimo kainoms, K. Navickas prašė EK suteikti po 18,6 mln. eurų iš ES Žemės ūkio sektoriaus krizių rezervo kas ketvirtį – kol pieno supirkimo kainos normalizuosis.

Žemės ūkio ministerija yra parengusi 8 mln. eurų dydžio pieno gamintojų finansavimo priemonę – išmokas skirti tiems ūkiams, kurių parduodamo natūralaus pieno pirmojo šių metų ketvirčio vidutinė kaina yra mažesnė nei 35 centai už litrą.

Nuo metų pradžios ženkliai kritus žaliavinio pieno kainoms, vyksta ūkininkų protestai – pienas buvo pilamas į laukus, dalinamas gyventojams. Tokios akcijos keliskart vyko prie Žemės ūkio ministerijos, Vyriausybės, kovo pabaigoje didelio masto piketas rengtas prie Seimo. Protestuojantys ūkininkai prašo 40 mln. eurų skubios valstybės paramos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.