Energijos išteklių kainos – permainingos: gerų naujienų kol kas gali tikėtis tik vairuotojai

Kovo pabaiga ir balandžio pradžia buvo vėsi, o orai permainingi, kaip ir padėtis energijos išteklių rinkose. Gamtinių dujų kainos per praėjusią savaitę pakilo 7 proc., biokuro – apie 3 proc., o vidutinė elektros kaina Lietuvoje per tą laikotarpį padidėjo 32,4 proc. Lietuvos energetikos agentūros ekspertų duomenimis, benzinas taip pat brango visose Baltijos jūros regiono valstybėse. Tuo metu dyzelinas pigo.

Benzinas brango visose Baltijos jūros regiono valstybėse, o dyzelinas pigo.<br>Asociatyvi A.Vaitkevičiaus nuotr.
Benzinas brango visose Baltijos jūros regiono valstybėse, o dyzelinas pigo.<br>Asociatyvi A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2023, 2:21 PM

Vidutinė savaitės elektros kaina kovo 31 d.–balandžio 6 d. didėjo visame Baltijos jūros regione. Kainų augimui įtakos turėjo ir toliau mažėjusi nacionalinė gamyba. Elektros gamyba vėjo elektrinėse Lietuvoje mažėjo 17,2 proc., saulės – 21,2 proc., palyginti su ankstesne savaite. Lietuvoje vidutinė didmeninė elektros energijos kaina siekė 89 Eur/MWh, kai ankstesnę savaitę buvo 69 Eur/MWh. Bendra elektros gamyba Lietuvoje per savaitę mažėjo 11 proc., palyginti su ankstesne savaite, ir siekė 88,8 GWh. Lietuva pasigamino 38 proc. visos reikalingos elektros energijos.

Latvijoje ir Estijoje elektros kainos didėjo 36,7 proc. – iki 88 Eur/MWh. Švedijos 4 kainų zonoje didmeninė elektros kaina didėjo 33 proc. – iki 89 Eur/MWh, Suomijoje elektros kaina didėjo 46 proc. – iki 81 Eur/MWh, Vokietijoje – 35,2 proc., iki 105 Eur/MWh. Lenkijoje vidutinė kaina ir toliau išlieka didžiausia regione, tačiau didėjo menkiausiai – 13,7 proc., iki 123 Eur/MWh.

Vertinant naujausius elektros ateities sandorius, matyti, kad 2023 m. prognozuojamas Vokietijos elektros kainų lygis galėtų būti 100–160 Eur/MWh, o Šiaurės Europoje galima prognozuoti 40–90 Eur/MWh kainas. Lietuvos didmeninės elektros kainos nagrinėjamą savaitę ir toliau išliko arčiau Šiaurės Europos kainų lygio.

Dujų kainos praėjusią savaitę augo. TTF (angl. – Title Transfer Facility, virtualus prekybos gamtinėmis dujomis punktas Nyderlanduose) kainų vidurkis lyginant su ankstesne savaite augo 7 proc. – nuo 44 Eur/MWh iki 47,3 Eur/MWh.

Pagal gamtinių dujų ateities sandorių naujausius duomenis matyti, kad jų kainos 2023 metais gali nežymiai didėti – apie 1 Eur/MWh.

Per nagrinėjamą savaitę ES saugyklų užpildymas beveik nepakito ir siekia apie 55,6 procento. Manant, kad šildymo sezonas artėja į pabaigą prognozuojame, kad saugyklos ženkliai nebetuštės ir greitu laiku prasidės jų pildymo periodas.

Inčukalnio saugyklos užpildymas per savaitę sumažėjo nuo 34 proc. iki 33,5 procento. Prognozuojame, kad mūsų regioninė saugykla taip pat nebebus ženkliai tuštinama ir už kelių savaičių prasidės pildymo periodas.

Nagrinėjamu laikotarpiu per Klaipėdos SGD terminalą buvo importuota 645 GWh, arba 13,8 proc. mažiau dujų nei ankstesnę savaitę. 48 proc. (308,64 GWh) per terminalą importuotų dujų keliavo į Latviją ir Lenkiją.

Nagrinėjamą savaitę Lietuvos dujų suvartojimas augo 22,4 proc. ir siekė 346 GWh (ankstesnę savaitę buvo 282,7 GWh). Dujų suvartojimo augimui įtakos turėjo atvėsę orai, Vilniaus šilumos tinklų sprendimas mažasierį mazutą pakeisti gamtinėmis dujomis.

Į Latviją siunčiamų dujų kiekis per nagrinėjamą savaitę mažėjo 25,8 proc., palyginti su ankstesne savaite: per nagrinėjamą savaitę šis kiekis siekė 257,5 GWh, ankstesnę savaitę – 347,2 GWh. Į Lenkiją buvo išsiųsta 51,14 GWh, ankstesnę savaitę – 106,7 GWh dujų.

Biokuro kainos šią savaitę augo 3 proc. Paskutiniu metu vyravę vėsesni orai sukėlė papildomą paklausą, kas ir lėmė kainos augimą.

Lietuvos degalinėse degalai ir toliau kainuoja pigiausiai Baltijos šalyse. Praėjusią savaitę vidutinė mažmeninė dyzelino kaina Lietuvoje sumažėjo iki 1,46 Eur/l ir yra 0,07 Eur/l yra mažesnė už benzino vidutinę kainą, kuri dabar sudaro 1,53 Eur/l.

Lietuvoje vidutinė benzino kaina dabar yra 10 proc. mažesnė nei prieš 12 mėnesių. Palyginimui, pernai balandžio 4 d. benzinas vidutiniškai kainavo 1,70 Eur/l. Vidutinė dyzelino kaina yra 18 proc. mažesnė nei prieš 12 mėnesių. Pernai tuo pat metu dyzelinas vidutiniškai kainavo 1,78 Eur/l.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.