„Lietuvos keliai“ ragina LAKD siekti bendro tikslo, kad projektai būtų įgyvendinti laiku ir už tinkamą kainą

Asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas Šarūnas Frolenko pastebi, kad Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) ir rangovų santykiai yra grįsti viešųjų pirkimų procesu ir sąlygomis, todėl labai svarbu, kad jos skatintų užsakovo ir rangovo bendradarbiavimą, siekiant bendro tikslo – projektus įgyvendinti laiku ir už tinkamą kainą, o atsakomybė būtų sąžiningai subalansuota.

Asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas pastebi, kad LAKD ir rangovų santykiai yra grįsti viešųjų pirkimų procesu ir sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas pastebi, kad LAKD ir rangovų santykiai yra grįsti viešųjų pirkimų procesu ir sąlygomis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Apr 8, 2023, 9:20 AM, atnaujinta Apr 8, 2023, 9:23 AM

Ketvirtadienį Susisiekimo ministerijos, LAKD ir „Lietuvos keliai“ atstovų susitikime asociacijos vadovybė pristatė agreguotus šalies kelių verslo ir mokslo organizacijų lūkesčius dėl LAKD veiklos gerinimo ir glaudesnio sektoriaus dalyvių bendradarbiavimo.

„Kelių sektoriaus bendruomenė iš LAKD tikisi telkiančios lyderystės, kuri skatintų sektoriaus augimą, technologinį progresą ir konkurenciją. Neatsitiktinai išsakydami savo lūkesčius pradedame nuo kultūrinių aspektų. Manome, kad darbai gerinant šalies kelių infrastruktūros būklę vyktų sparčiau, jeigu skirtingi kelių sistemos dalyviai susitartų dėl bendro tikslo“, – Eltai perduotame komentare teigė Š. Frolenko.

Dabartinį privačių ir valstybinių kelių sektoriaus sistemos dalyvių darbą Š. Frolenko apibūdina kaip tarpusavio varžybas, kurių nuošalyje, deja, lieka visuomenės interesas naudotis kokybiškais ir saugiais keliais.

„Rinkos dalyviai ir visuomenė turėtų geriau žinoti LAKD misiją ir veiklos rezultatų rodiklius, dalyvauti diskusijoje juos nustatant. Taip pat asociacija prašo daugiau dialogo su rinkos dalyviais prieš priimant svarbius, jų veiklą tiesiogiai liečiančius sprendimus“, – teigia asociacijos „Lietuvos keliai“ vadovas.

Viešųjų pirkimų praktikoje būtini skubūs pokyčiai

Asociacijos narių vertinimu, LAKD ir rangovų santykiai grįsti viešųjų pirkimų procesu ir sąlygomis, todėl labai svarbu, kad jos skatintų užsakovo ir rangovo bendradarbiavimą, siekiant bendro tikslo – projektus įgyvendinti laiku ir už tinkamą kainą, o atsakomybė būtų sąžiningai subalansuota.

Kaip teigia Š. Frolenko, kai kurie pokyčiai viešųjų pirkimų praktikoje reikalauja skubaus sprendimo. „Dauguma einamųjų, nesudėtingų konkursų galėtų būti paskelbti spalio–lapkričio mėnesiais, sutartys pasirašomos vasarį–kovą, kad realūs darbai keliuose galėtų prasidėti jau ankstyvą pavasarį. Taip per sezoną padarytume daugiau darbų ir sparčiau pagerintume prastą šalies kelių infrastruktūros būklę“, – sako vadovas.

Atkreipia dėmesį į sistemos trūkumus

Išsakydami lūkesčius naujajam LAKD direktoriui, asociacijos „Lietuvos keliai“ atstovai atkreipia dėmesį į rinkos pajėgumų ribas įgyvendinant strateginius automobilių kelių ir geležinkelių projektus („Via Baltica“, „Rail Baltica“), todėl pabrėžia ilgalaikio šių darbų planavimo svarbą.

Kelių statybos ir mokslo bendruomenė taip pat teigia, kad dabartinis teisminių ginčų su LAKD skaičius yra pasiekęs netoleruotinas ribas, todėl reikia ieškoti kito būdo spręsti nesutarimus.

„Kartu asociacijos nariai iš LAKD tikisi pagalbos projektus įgyvendinti laiku, o tam kviečia tobulinti ne tik darbo organizavimo principus, bet ir pačią bendradarbiavimo atmosferą“, – teigiama „Lietuvos kelių“ lūkesčių LAKD vadovui rinkinyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.