Įmonės teikia finansines ataskaitas: pajamos mažėjo 10 proc., pelnas augo 60 proc.

Likus dviem mėnesiams iki įmonių metinių finansinių ataskaitų pateikimo termino, jas Registrų centrui yra pateikę beveik 24 tūkst. įmonių, arba 20 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Didžiausias pajamų nuosmukis – 70 proc. – pernai fiksuotas nekilnojamojo turto operacijų įmonėse.<br>V.Skaraičio nuotr.
Didžiausias pajamų nuosmukis – 70 proc. – pernai fiksuotas nekilnojamojo turto operacijų įmonėse.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2023, 2:11 PM

Įmonės, kurios pateikusios ir 2021 m., ir 2022 m. ataskaitas, pernai gavo 10 proc. mažiau pajamų, bet uždirbo 60 proc. daugiau pelno. Tai rodo duomenų analitikos bendrovės „Scorify“ įmonių 2022 m. finansinių rezultatų apžvalga.

„Mažėjusios apyvartos atspindi sulėtėjusį verslo greitį ir sudėtingą geopolitinę situaciją, – sakė „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Tuo metu augantis pelnas rodo įmonių ir jų savininkų norą sukaupti didesnę finansinę pagalvę pasitinkant Lietuvos ir susijusių rinkų ekonomikos augimo lėtėjimą ar net nuosmukį“.

J.Tamašauskaitė atkreipia dėmesį, kad įmonėms pateikus savo finansines ataskaitas, jų kredito reitingas automatiškai perskaičiuojamas: „Matome, kad finansines ataskaitas pateikusių įmonių rizika ženkliai sumažėjo. Šiuo metu tik 3 proc. įmonių, kurios yra pateikusios ir 2021 m., ir 2022 m. finansines ataskaitas, vertiname kaip aukštos rizikos. Pernai tokių buvo 8 proc. Tad pateikdamos finansines ataskaitas įmonės ne tik atlieka prievolę, bet gali sustiprinti savo patikimumą ir galimybes derėtis dėl geresnių paslaugų ir bendradarbiavimo sąlygų su partneriais“.

Kadangi 2021 m. buvo pandeminiai metai, tad natūralu, kad sparčiausiai 2022 m. augo labiausiai karantino paveiktos įmonės. Meninės, pramoginės ir poilsio veiklos organizavimo bendrovių apyvarta išaugo 61 proc., apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikla – 38 proc. Žemės ūkio pajamos pernai metais išaugo 26 proc., sektorius uždirbo 66 proc. pelno daugiau ankstesniais metais.

Didžiausias pajamų nuosmukis – 70 proc. – pernai fiksuotas nekilnojamojo turto operacijų įmonėse. 60 proc. mažesnes pajamas deklaravo profesinę, mokslinę ir techninę veiklą vykdančios įmonės.

Reikšmingų pokyčių galima rasti ir pelno eilutėse. Finansų ir draudimo sektorius pernai pasiekęs 23 proc. didesnę apyvartą, uždirbo 5 kartus daugiau pelno nei prieš metus. Informacijos ir ryšių sektorius, pasiekęs 13 proc. aukštesnę apyvartą, uždirbo 2 kartus daugiau pelno. Pramogų ir poilsio organizavimo sektorius pernai tapo pelningas po 2021 nuostolių, tuo tarpu kita aptarnavimo veikla užsiimančios įmonės pernai veikė nuostolingai.

Didieji verslo sektoriai – mažmeninė prekyba, apdirbamoji gamyba, transportas, statybų įmonės – pernai palyginti su 2021 m. metais augino ir pajamas, ir pelną. „Vis daugiau įmonių pateikia metines finansines ataskaitas ir dalis jų tą daro vis anksčiau, – sakė J.Tamašauskaitė. – Matome visuomenės ir verslo bendruomenės spaudimą skaidriai deklaruoti savo verslo rezultatus, kurie yra ypač svarbūs vertinant įmonės ir sektoriaus būklę kelerius metus besitęsiant ekonominiam neapibrėžtumui. Be to, ir paties Registrų centro pastangos paskatinti įmones pateikti savo ataskaitas taip pat duoda rezultatų“.

Apie 200 tūkst. įmonių turi prievolę iki gegužės 31 d. pateikti savo finansines ataskaitas. Pernai metais tai padarė 123 tūkst. įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.