Tabako gamintojai ir rinkos prižiūrėtojas nesutaria dėl nikotino pagalvėlių naudos mažinant rūkalų žalą

Švedijos pasiekimai sprendžiant rūkymo problemą yra išskirtiniai tarp Europos Sąjungos (ES) šalių, rūkančiųjų kiekis valstybėje siekia žemiau 5 proc. ribos. Tuo metu Lietuvoje rūko daugiau negu trečdalis 15–64 metų amžiaus gyventojų.

Cigaretės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Cigaretės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-09 19:54

Kompanijų „Philip Morris International“ ir „Swedish Match“ atstovai laikosi pozicijos, kad tai vartojamų per burną tabako ir nikotino gaminių paplitimo Švedijoje rezultatas. Visgi, tokie gaminiai, kaip švediškas tabako gaminys „snusas“ ES uždraustas pardavinėti nuo 1992 metų, o nikotino pagalvėlės daugelyje valstybių pardavinėti neleidžiamos. Tokie draudimai egzistuoja ir Lietuvoje, kadangi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas juos laiko reikalingais.

„Philip Morris International“ ir „Swedish Match atstovai tokius draudimus laiko klaidingais ir mano, kad tokie gaminiai galintys padėti sumažinti rūkymo mastus ir padėti visuomenės sveikatai.

„Pirma pamoka – nedrausti, nebent žinote, kad elgiatės visiškai teisingai. Manau, kad tai, kas buvo padaryta 1992 m., buvo akivaizdi klaida“, – susitikimo su žurnalistais Švedijoje metu tvirtino „Philip Morris International“ tarptautinės komunikacijos viceprezidentas Tommaso Di Giovanni.

„Tikrai galime kitaip pažvelgti į produktus, kurie ateityje atsiras rinkoje ir išvengti klaidų, kurias padarė kai kurios šalys, pernelyg apribojant produktus ar net juos uždraudžiant. Šie produktai gali padėti visuomenės sveikatai, mes tiesiog turime užtikrinti, kad jie būtų tinkamai reguliuojami ir nebūtų nenorimų pasekmių“, – aiškino jis.

Bendrovės „Swedish Match“ komunikacijos ir išorinių reikalų viceprezidentas Patrikas Hildingssonas tvirtina, kad tokių gaminių vartojimas sumažina vėžinių susirgimų tikimybę, lyginant su kitais tabako ir nikotino turinčiais produktais.

„Visi vėžinio susirgimo tipai, kuriuos dažniausiai siejame su tabako vartojimu, Švedijoje yra žemiausiame lygmenyje iš visos Europos“, – teigė jis.

Taip pat, pasak jo, Švedijos modelis galimas pakartoti kitose Europos valstybėse. Jo teigimu, rūkymo mastai sumažėję ir tokius gaminius pateikus į Norvegijos rinką.

„Švedai surūko mažiausiai cigarečių iš visos Europos, tiek pagal rūkančiųjų kiekį, tiek pagal rūkymo dažnumą. Taip pat, pažvelgus į duomenis, atrodo, kad šiuo metu netgi esame pasiekę vieną ar dvi nerūkančių asmenų kartas. Kita šalis, kurioje galime matyti proceso pasikartojimą yra Norvegija. Ir jie daro tą pačią kelionę, kurią padarė Švedija. Snuso ir nikotino pagalvėlių vartojimas greitai auga, o tuo pat metu cigarečių vartojimas sparčiai krenta“, – aiškino P. Hildingssonas.

Galiausiai bendrovės atstovas tvirtino, kad netgi daugelio valstybių, tokių kaip Naujoji Zelandija ir Jungtinė Karalystė, vyriausybės pasirinko skatinti tokius produktus kaip būdą sumažinti rūkymą ir jo žalą.

„Dabar netgi daugėja vyriausybių, kurios iš tikrųjų atvirai skatina tuos produktus. Galite apsilankyti Naujosios Zelandijos sveikatos ministerijos, labai patikimos institucijos, interneto svetainėje ir perskaityti, ką jie sako apie šią tabako ir nikotino gaminių kategoriją. Arba Britanijos sveikatos ministerijos tinklapyje“, – tvirtino P. Hildingssonas.

NTAKD laikinoji vadovė: siekiame iš esmės mažinti tabako ir nikotino žala, o ne keisti produktus

Tuo pat metu, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) laikinoji vadovė Gražina Belian teigė, kad per burną vartojami tabako ir nikotino produktai negalimi laikyti tinkamu sprendimu norint mažinti rūkymo ir iš jo kylančių sveikatos problemų mastus. Pasak jos, turėtų būti siekiama apskritai mažinti vartojimą, o ne keisti vieną produktą kitu.

„Nėra mokslinių tyrimų įrodančių, kad nikotino pagalvėlės yra laikomos tinkamu pakaitalu elektrinėms cigaretėms ir rūkomojo tabako gaminiams, todėl manyti kitaip būtų neetiška, tuo labiau kad bet kokio nikotino produkto pakeitimas kitu negali būti prilyginama tabako gaminių atsisakymui. Valstybių siekis tabako kontrolėje yra iš esmės sumažinti vėžinių susirgimų ir mirčių nuo rūkymo sukeltų ligų rodiklius, o ne truputį sumažinti sergamumą, mirtingumą ir neįgalumą dėl rūkymo sukeltų ligų“, – Eltai aiškino G. Belian.

Pasak NTAKD laikinosios vadovės, laikantis tokios pozicijos taip pat pamirštama, kad nors nikotinas pats savaime galimai nesukelia sveikatos problemų, tai vis tiek yra medžiaga sukelianti priklausomybę.

„Be to svarbi priklausomybės nuo nikotino problema, kurios nei vienas nikotino turintis gaminys nesprendžia. NTAKD pozicija – verta visiškai atsisakyti nikotino vartojimo bet kokia forma, o ne vieną produktą keisti kitu. Tik taip galima maksimaliai sumažinti riziką asmens ir visuomenės sveikatai“, – tvirtino ji.

Taip pat G. Belian paminėjo, kad Lietuvoje nikotino pagalvėlės buvo uždraustos dėl to, jog buvo parduodamos imituojant „snus“ gaminius, taip klaidinant vartotojus.

„Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas savo nutartimi 2021 m. pripažino, kad nikotino pagalvėlės negali būti platinamos mūsų šalyje, nes iki šiol tai buvo daroma klaidinant vartotojus ir imituojant per burną vartojamus tabako gaminius „snus““, – teigė G. Belian.

„Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo nuostatos Lietuvos Respublikoje draudžia gaminti ir parduoti prekes, kurių dizainas imituoja tabako gaminius ar jų vienetinius pakelius, susijusius gaminius, įrenginius, skirtus šiems gaminiams vartoti. Taip pat šis įstatymas draudžia parduoti oraliniam vartojimui skirtą tabaką“, – aiškino ji.

Eltos žurnalisto kelionę į Švediją apmokėjo „Philip Morris Baltic“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.