Dėl mokesčių pakeitimų dar labiau brangtų psichologų paslaugos: daliai tai gali būti neįkandama

Paskelbus planuojamą mokesčių reformą iškilo grėsmė, kad numatomi pokyčiai gerokai brangins psichologų bei psichoterapeutų paslaugas, kadangi absoliuti dauguma jų dirba pagal individualią veiklą. Prognozuojama, kad emocinės pagalbos konsultacijos kainos augtų apie 20 proc., įvertinus papildomą mokesčių naštą, numatytą valdžios planuose. Specialistai pastebi, kad dėl ketinimų didinti mokesčius jau sulaukia vis daugiau dėl ateities nerimaujančių žmonių.

Numatomi mokestiniai pokyčiai gali pabranginti psichologų bei psichoterapeutų paslaugas.<br>Pexels nuotr.
Numatomi mokestiniai pokyčiai gali pabranginti psichologų bei psichoterapeutų paslaugas.<br>Pexels nuotr.
Numatomi mokestiniai pokyčiai gali pabranginti psichologų bei psichoterapeutų paslaugas.<br>Pexels nuotr.
Numatomi mokestiniai pokyčiai gali pabranginti psichologų bei psichoterapeutų paslaugas.<br>Pexels nuotr.
G.Navaitis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
G.Navaitis.<br>Pranešimo autorių nuotr.
O.Šeduikienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
O.Šeduikienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Vizgaudienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
S.Vizgaudienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
K.Ušackienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
K.Ušackienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 11, 2023, 8:15 AM

Paaiškėjo planas per trejus metus suvienodinti individualios veiklos ir darbo santykių apmokestinimą. Atitinkamai palaipsniui augtų taikomi mokesčiai, kuriuos specialistams tektų pridėti prie dabar taikomų konsultacijų kainų. Numatoma, kad vidutinė konsultacijų kaina augtų nuo 50 iki 60 eurų.

Mano, kad neteisinga prilyginti darbo santykiams

„Visipsichologai.lt“ psichologė Kristina Ušackienė teigė, kad darbą pagal individualią veiklą prilyginti darbo santykiams yra visiškai neteisinga.

„Dirbdami pagal individualią veiklą negauname atostoginių, vadinasi, gaudami vienodas mėnesines pajamas turėtume dirbti be atostogų, kad išlaikytume vienybę. Psichologas nuomoja kabinetą, turi apsirūpinti baldais, kanceliarinėmis priemonėmis, psichologinėmis metodikomis, kompiuteriu, telefonu, ką žmogus gauna dirbdamas pagal darbo sutartį“, – teigė ji.

Specialistė atkreipė dėmesį, kad individualia veikla besiverčiantys turi pasirūpinti klientais, investuoti į reklamą, kvalifikacijos kėlimo renginius, registruoti klientus, taip pat tvarkyti savo sąskaitas, kitus administracinius reikalus.

„Matome, girdime, kad sąlygos veikti pagal individualią veiklą bus bloginamos. Neįsivaizduoju, ką reikės daryti, kai mokesčiai padidės. Matyt, reikės didinti ir konsultacijų kainą arba ieškoti kitų paslaugų teikimo formų“, – komentavo psichologė Sonata Vizgaudienė.

Reforma kelia įtampą

Psichologė Ona Šeduikienė atkreipė dėmesį, kad psichologai turės papildomų iššūkių ir dėl augančios mokesčių naštos, ir dėl padidėjusio klientų srauto, nes įtampa ir nerimas dėl mokesčių reformos kyla daugeliui gyventojų, dirbančių pagal individualią veiklą.

„Žmonės nebespėja sekti, vertinti, galiausiai trūksta įgūdžių ar kompetencijų susigaudyti mokestiniuose klausimuose ir priiminėti tinkamus sprendimus. Tie numatomos mokestinės reformos pokyčiai kelia asmenims papildomą rūpestį, nežinomybę bei didina laiko sąnaudas, skiriamas veiklai vykdyti. Klientai svarsto, kaip toliau reikės organizuoti, vystyti savo veiklas, kokių kompetencijų papildomai reikės įgyti?

Kiti svarsto galimybes smulkų verslą visai stabdyti arba jo visai nepradėti vykdyti Lietuvoje. Jauni verslūs asmenys, turintys žinių apie jaunimo verslo kūrimo galimybes užsienio šalyse, su liūdesiu dalijasi žinutėmis, kad išvys iš Lietuvos“, – dalijosi pastebėjimais psichologė.

Pašnekovės teigimu, jau ir dabar valstybės sveikatos priežiūros įstaigose, ypač regionuose, klientams, norintiems psichikos sveikatos specialisto konsultacijos, sakoma, kad laisvos vietos tik po 2 savaičių arba mėnesio. Regione pagal gyventojų skaičių dirba 2–3 psichologai, o privačių psichologų kabinetų kainos tikriausiais taps sunkiau prieinamos, ypač žemas pajamas turintiems žmonėms.

Vadina veikimu prieš valstybę

„Siūlomi mokesčių pakeitimai yra nusikalstamas veikimas prieš Lietuvos valstybę. Kodėl? Yra trys visuomenės grupės – varguoliai, vidurinioji klasė ir oligarchai. Visi veiksmai, kurie nukreipti prieš vidurinę klasę, yra prieš valstybę“, – komentavo psichologas konsultantas ir psichoterapeutas prof. Gediminas Navaitis.

Jis siūlo remtis ekonomistu Thomu Piketty. Jo nuomone, ekonomiškai išsivysčiusios šalys yra pakankamai turtingos, kad įstengtų didinti valstybės pajamas nedidindamos, o netgi mažindamos mokesčius viduriniajai klasei.

„Laimės tyrimai sudaro pagrindą naujiems finansinės politikos sprendimams. Svarbiausias iš jų – viduriniosios klasės palaikymas. Nes kaip tik jos atstovų pajamos sukuria geriausias prielaidas aukštesniam BNL (bendros nacionalinės laimės) indeksui, didesnei visuomenės laimei.

Siekiant šio tikslo perspektyvus būtų progresinis itin didelio turto apmokestinimas, kuris leistų gauti visuomenei būtinus finansinius išteklius ir stiprinti visuomeninę korporacijų kontrolę, drauge ir viduriniosios klasės apmokestinimo mažinimą“, – konstatavo prof. G.Navaitis.

Specialistas, kalbėdamas apie mokesčių reformą, cituoja ekonomistą Thomą Piketty, kuris siūlo apie 1 proc. didesnius mokesčius turtui, viršijančiam 1 mln. eurų, ir 10 proc. didesnius mokesčius turtui, viršijančiam 1 mmlrd. eurų. Jo skaičiavimais, toks mokesčių pakeitimas išspręstų socialines problemas, leistų reikšmingai padidinti pensijas ir atlyginimus.

Anot G.Navaičio, dabar siūlomi pokyčiai vestų Lietuvą priešinga kryptimi – iš XXI į XIX a.

„Todėl juos ir turime įvardinti kaip nusikalstamus“, – teigė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.