VMVT įspėja: maisto papilduose aptiko draudžiamų sudedamųjų dalių

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pernai išanalizavo Europos Skubių pranešimų dėl nesaugaus maisto ir pašarų sistemoje (RASFF) registruotus atvejus apie aptiktus nesaugius maisto papildus, kurie buvo uždrausti tiekti rinkai. Tokių pranešimų praėjusiais metais buvo daugiau nei 100 ir pagrindinė maisto papildo uždraudimo tiekti rinkai priežastis – produkto sudėtyje aptiktas neautorizuotas naujas maistas, praneša VMVT.

Daugelis lietuvių klaidingai tiki, kad maisto papildai gali išgydyti nuo visų juos kamuojančių ligų.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Daugelis lietuvių klaidingai tiki, kad maisto papildai gali išgydyti nuo visų juos kamuojančių ligų.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-12 16:28, atnaujinta 2023-04-12 16:30

„Primename, kad maisto gamintojai ar tiekėjai turi pasitikrinti, ar maisto produktams, kuriuos jie ketina tiekti Europos Sąjungos rinkai, nėra taikomi naujo maisto reikalavimai. Vienas iš tokių šaltinių yra Naujo maisto katalogas, skelbiamas Europos Komisijos tinklalapyje. Šis sąrašas nuolatos atnaujinamas, papildomas naujais produktais ar keičiant jau įtrauktų į sąrašą produktų naudojimo sąlygas.

Tačiau jei gamintojai ar tiekėjai nėra tikri, ar maisto produktams, kuriuos jie ketina pateikti Europos Sąjungos rinkai yra taikomi minėti reikalavimai, jie turėtų konsultuotis su atsakingų institucijų specialistais toje valstybėje narėje, kurioje ketinama pirmąkart pateikti naują maisto produktą rinkai“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė, valstybinė maisto produktų inspektorė Rita Beliauskienė.

Anot jos, pagal reglamentą nauju maistu laikomas bet kuris maisto produktas, kuris Europos Sąjungoje nebuvo plačiai vartotas žmonių maistui iki 1997 m. gegužės 15 d. „Naujas maistas“ gali būti naujai sukurtas novatoriškas maistas, taip pat maistas, pagamintas naudojant naujas technologijas ir gamybos procesus, ar maistas, kuris yra arba buvo tradiciškai valgomas už ES ribų.

Prieš pateikiant naują maisto produktą į rinką, būtina įvertinti, ar jie atitinka pagrindinius principus, kuriais grindžiamas naujas maistas Europos Sąjungoje, tai yra ar maisto produktai yra saugūs vartotojams, tinkamai paženklinti. Specialistai pažymi, kad jei naujas maisto produktas yra skirtas pakeisti kitą maisto produktą, jis neturi skirtis taip, kad naujo maisto produkto vartojimas maistiniu požiūriu būtų nepalankus vartotojui.

VMVT duomenimis, pernai uždraustų tiekti rinkai maisto papildų sudėtyje nustatytos medžiagos, kurios priskirtos naujam neautorizuotam maistui – augalai (vienametis kietis, niežulinė aksompupė, dykuminis žvakys ir kordicepsas), kanabidiolis (CBD), huperzinas A, 5-hidroksitriptofanas (5-HTP), 1,3dimetilbutilaminas (DMAA), zeolitas, alfa glicerilfosforilcholinas (alfa-GPC), serapeptazė, sildenafilis ar jo analogai, ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.