D. Kreivys: sprendimas dėl BRELL sutarties nutraukimo bus priimtas po techninių galimybių studijos

Energetikos ministras Dainius Kreivys teigia, kad tolimesni sprendimai dėl energetikos sinchronizacijos su kontinentiniais Europos tinklais ir pasitraukimo iš BRELL elektros tinklų sistemos įvyks gavus rezultatus iš techninių galimybių studijos. Taip pat, anot jo, turint šiuos duomenis bus galima pradėti pokalbius apie bendrą Baltijos šalių sistemos izoliuoto darbo bandymą.

Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Kreivys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 7:02 PM

„Tai yra Lietuvos bandymas ir nebuvo Latvijos ar Estijos sprendimo bandyme nedalyvauti. Mūsų pasiūlymas buvo bandymą daryti kartu kažkada šiais metais, bet po kol kas darome patys. O kaip bus ateityje, tai planuojame jau gegužės mėnesį turėti studijų rezultatus apie technines galimybes: adekvatumą, tinklo stabilumą, kainų pokyčius, kurie gali būti su greitesne sinchronizacija. Aš tikiuosi, kad po šito žingsnio, kuomet Latvija ir Estija taip pat matys studijos rezultatus, bus galima pradėti kalbėti ir apie bendrą izoliuoto elektros sistemos darbo bandymą“, – ketvirtadienį po susitikimo su Latvijos klimato ir energetikos ministru Raimondu Čudaru žurnalistams aiškino D. Kreivys.

D. Kreivys taip pat teigia, kad studijos rezultatai padės nuspręsti, ar sprendimą trauktis iš BRELL sutarties Baltijos šalys priims kartu. Jo manymu, toks sprendimas turi būti priimamas tik kartu.

„Nei Lietuva, nei Latvija, nei Estija, neturi išeiti iš BRELL. Sutarties dizainas yra toks, kad kiekvienais metais sutartis turi būti pratęsta. Jeigu šalis nepraneša, kad sutartį pratęsia, ji automatiškai nutraukiama. Tai mes planuojame, kad po bandymo ir po studijos rezultatų aptarimų, mes priimsime sprendimus. Tikiuosi, kad bus priimti visų trijų Baltijos šalių“, – pridūrė jis.

„Jeigu bus studijų rezultatai pozityvūs, tai tokia tikimybė yra“, – paminėjo jis.

R. Čudaras: Latvijos sugebėjimas dalyvauti bendrame Baltijos šalių izoliuoto darbo bandyme priklausys nuo daugelio faktorių

Latvijos klimato ir energetikos ministras R. Čudaras tikino, kad galimas Latvijos dalyvavimas bendrame Baltijos šalių izoliuoto darbo bandyme priklausys nuo to, kokie bus bandymo Lietuvoje rezultatai ir taip pat nuo Latvijos sistemos pasiruošimo.

„Tai priklauso nuo su techninių galimybių studijos pateiktų rezultatų bei, žinoma, nuo mūsų energetikos sistemos pasiruošimo šiam bandymui ir sinchronizacijai. Tai priklauso nuo daugelio faktorių“, – žurnalistams sakė R. Čudaras.

Visgi R. Čudaras teigė, kad Latvija padės užtikrinti, jog balandžio 22 dienos bandymas įvyktų sklandžiai.

„Mūsų elektros perdavimo sistemos operatorius yra pasiruošęs padėti, užtikrinant, kad šis bandymas praeitų sklandžiai. Mes esame pasiruošę padėti iškilus poreikiui“, – sakė ministras.

Galiausiai ministras paminėjo, kad Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentine Europa bus siekiama iki 2025 metų.

„Mes turime sinchronizacijos planą iki 2025-ųjų – ne vien tik Latvijai, bet ir visoms Baltijos šalims“, – paminėjo jis.

ELTA primena, kad Baltijos šalys yra sutarusios, jog nuo BRELL žiedo, kuriam be jų dar priklauso Rusija ir Baltarusija, atsijungs ir su Vakarų Europa savo elektros tinklus sinchronizuos iki 2025 m. pabaigos.

Energetikos ministras Dainius Kreivys praeitų metų lapkričio pirmoje pusėje sakė, kad pavasarį planuojama atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto veikimo nuo BRELL žiedo bandymą, po kurio Lietuva paskelbtų apie atsijungimą nuo šio Rusijoje valdomo elektros tinklo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.