Vandens tiekėjai metėsi gaminti ir elektrą: pasimokė iš pernai – sąskaitos tada siekdavo šimtus tūkstančių eurų

Vandens tiekėjai tampa elektros gamintojais. Pasimokiusios iš praėjusių metų, kai aukštos elektros kainos pradėjo stumti į nuostolius, bendrovės suskubo investuoti į savo saulės jėgaines.

Bendrovė „Šiaulių vandenys“ tikisi kone visą reikalingą elektrą pasigaminti vien iš atsinaujinančiųjų šaltinių.<br>Įmonės nuotr.
Bendrovė „Šiaulių vandenys“ tikisi kone visą reikalingą elektrą pasigaminti vien iš atsinaujinančiųjų šaltinių.<br>Įmonės nuotr.
Bendrovė „Šiaulių vandenys“ tikisi kone visą reikalingą elektrą pasigaminti vien iš atsinaujinančiųjų šaltinių.<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
Bendrovė „Šiaulių vandenys“ tikisi kone visą reikalingą elektrą pasigaminti vien iš atsinaujinančiųjų šaltinių.<br>Asociatyvi J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-04-13 09:13

Palangos kurortą geriamuoju vandeniu aprūpinanti bendrovė „Palangos vandenys“ pradeda statyti 400 kilovatų (kW) galios saulės elektrinę.

Įmonė jau pasirašė sutartį su rangovu – Alytaus bendrove EST, kuri jėgainę įsipareigojo suprojektuoti ir įrengti per pusantrų metų.

Atsipirks per 5 metus

Apie 410 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos pagaminsianti saulės elektrinė statoma netoli vandens valymo įrenginių Būtingėje – ji pigia elektra aprūpins daug energijos eikvojančias orapūtes ir talpyklų maišykles.

Nuotekų valyklos įrenginiai per metus sunaudoja per milijoną kWh, tad jėgainė padengs beveik pusę elektros poreikio.

Įvertinus dabartinę elektros kainą iš įmonės apyvartinių lėšų skirta investicija bendrovei „Palangos vandenys“ per metus leis sutaupyti per 80 tūkst. eurų.

Projekto vertė – 340 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio. Skaičiuojama, kad saulės jėgainė įmonei atsipirks greičiau nei po 5 metų.

Bendrovė taip pat baigia projektuoti mažesnę 40 kW galios saulės elektrinę, kuri netrukus bus pradėta montuoti ant vienos nuotekų siurblinės stogo.

Veikla buvo nuostolinga

Investuoti į elektros gamybą bendrovė ryžosi pernai, kai geriamojo vandens paruošimas ir nuotekų valymas tapo nuostolingas.

Palangos gyventojams tiekiamo vandens kaina buvo apskaičiuota įvertinus elektros kainą, kuri tuo metu įmonei siekė 4 centus už kWh.

Tačiau jau pernai sausį elektra pabrango iki 14,5 cento už kWh. Vėliau jos kaina kilo kas mėnesį ir rugpjūtį pasiekė 48 centus.

„Užpernai elektra sudarė tik dešimtadalį mūsų įmonės sąnaudų. Pernai vasaros pabaigoje elektros sąnaudos pasiekė apie 40 proc.

Per 2021 metus elektra mums kainavo apie 350 tūkst. eurų, o pernai vien už rugpjūtį bendrovė už elektrą sumokėjo 212 tūkst. eurų“, – pasakojo „Palangos vandenų“ vadovas Virgilijus Beržanskis.

Pernai vien per vasarą įmonė patyrė pusės milijono eurų nuostolį ir vandenį kurorto gyventojams nuostolingai pardavinėjo net iki šio pavasario.

Aprūpina daug objektų

Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos vadovas Bronius Miežutavičius teigė, kad elektros kainų šuolių pamokytos beveik visos vandentvarkos įmonės energija siekia apsirūpinti pačios.

„Sunku būtų pasakyti, kurios savivaldybės vandens tiekėjas dar neinvestuoja į saulės jėgainę. Visada lieka rizika, kad elektros kainos gali šokinėti, todėl investicija į saulės jėgaines yra viena perspektyviausių“, – teigė B.Miežutavičius.

Anksčiausiai tai įvertinusios vandentiekio įmonės jau naudoja iš saulės išgaunamą elektrą.

Bendrovė „Šilutės vandenys“ 600 kW galios saulės jėgainės plokštes po 30 kW išskirstė prie 19 įmonės objektų.

Pasak įmonės direktoriaus Alfredo Markvaldo, tai padaryta tam, kad visą gaminamą elektrą būtų galima naudoti iš karto ir pertekliaus nereikėtų atiduoti į tinklus, nes tai kainuoja papildomai.

Viena po kitos montuojamos jėgainės dalys pradėjo veikti nuo praėjusių metų rugsėjo iki šių metų kovo ir jau pagamino apie 70 tūkst. kWh elektros energijos.

Projektinis „Šilutės vandenų“ saulės elektrinės pajėgumas – per 600 tūkst. kWh per metus.

Bendrovės naudojamos elektros poreikis siekia maždaug 3 milijonus kWh.

„Tikimės, kad mūsų 600 tūkst. eurų investicija atsipirks po 7 metų. Tuomet sumažėjus išlaidoms elektrai bus galima pagalvoti ir apie vandens kainos sumažinimą gyventojams“, – teigė „Šilutės vandenų“ vadovas.

Gamina net ir iš dumblo

Apie 12 mln. kWh elektros per metus sunaudojanti Šiaulių vandentiekio įmonė iš saulės ir pūdomo dumblo išgauti planuoja 70 proc. įmonei reikalingos elektros energijos.

„Nuo praėjusių metų liepos jau naudojame 500 kW saulės elektrinę, o gegužės pradžioje baigiame montuoti dar vieną 800 kW jėgainę.

Baigę ginčus su ESO kitais metais planuojame pradėti statyti 2,7 megavato saulės elektrinę“, – apie įmonės planus pasakojo bendrovės „Šiaulių vandenys“ vadovas Jonas Matkevičius.

Dar 4 mln. kWh elektros Šiaulių vandentiekio įmonė išgauna iš metano dujų, išsiskiriančių iš pūdomo dumblo.

Dabar elektrą iš biržos įmonė perka po 10–12 centų už kWh. Anot J.Matkevičiaus, iš dumblo gaunamos elektros savikaina – 6 ct už kWh, o saulės energija nieko nekainuoja.

Skaičiuojama, kad įgyvendinus numatytus planus įmonės poreikiams reikalingai elektros energijai bendrovė sutaupys po 640 tūkst. eurų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.