Iš verslininkų atėmęs kavinę miestas įkliuvo į keblią situaciją – griuvėsių vaizdai kelinti metai šiurpina praeivius

Savivaldybės įmonė „Vilniaus parkai“, atėmusi iš verslininkų baigiamą statyti kavinę Maironio gatvėje, dabar likviduojama, todėl griuvėsiais pasirūpinti nėra kam.

Uždengti taip ir nepastatytos kavinės griuvėsius tentu kol kas tik planuojama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Uždengti taip ir nepastatytos kavinės griuvėsius tentu kol kas tik planuojama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Uždengti taip ir nepastatytos kavinės griuvėsius tentu kol kas tik planuojama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Uždengti taip ir nepastatytos kavinės griuvėsius tentu kol kas tik planuojama.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 15, 2023, 12:32 PM

„Vilniaus parkai“ prižiūrėti kavinės griuvėsių Senamiesčio širdyje neturi galimybių, nes negauna jokių pajamų. Perduoti statinio savivaldybei taip pat negali, nes niekaip nesibaigia teismų maratonai.

Bendrovė „Liumeksis“, kuri vykdė kavinės statybos darbus, pastatu taip pat nesirūpina, nes „Vilniaus parkų“ iniciatyva jungtinės veiklos sutartis su verslininkais buvo pripažinta negaliojančia.

Tokia paini situacija – jau keletą metų, o kavinės griuvėsių vaizdai ir toliau šiurpina vilniečius ir miesto svečius.

Kada jie pagaliau bus paslėpti po tentu, niekas nežino.

Sutartis – negaliojanti

Bendrovės „Vilniaus parkai“ likvidatorė Jolanta Lukošienė pripažino, kad pastatas Maironio gatvėje nuosavybės teise priklauso vienai savininkei – likviduojamai įmonei. O jos vienintelė savininkė yra savivaldybė.

„Vilniaus parkai“ prieš keletą metų kreipėsi į teismą su ieškiniu, kuriuo prašė pripažinti patalpų ir žemės nuomos sutartį, sudarytą dar 2010 metais tarp bendrovės „Vilniaus parkai“ ir „Liumeksis“, negaliojančia.

„Vilniaus parkai“ buvo išnuomoję „Liumeksiui“ 113 kvadratinių metrų patalpas ir 8 arų žemės sklypą.

Teisme „Vilniaus parkų“ atstovai įrodinėjo, jog „Liumeksis“ neįvykdė įsipareigojimų, elgėsi nesąžiningai, nederino planuojamo statyti statinio projekto ir negavo šiam projektui sutikimo.

Tad „Vilniaus parkai“ 2016 m. apie sutarčių nutraukimą ir negaliojimą pranešė „Liumeksiui“.

To užteko, kad teismas pripažintų negaliojančiomis patalpų ir žemės nuomos sutartis, įpareigotų grąžinti nebaigtą statyti pastatą ir sklypą.

Skundas neišnagrinėtas

Anot J.Lukošienės, „Liumeksis“, savo rizika, galiojant teismo taikytoms laikinoms apsaugos priemonėms, vykdė pastato statybą ir rekonstrukciją pagal jungtinės veiklos sutartį, kurią „Vilniaus parkai“ ir ginčijo teisme.

Kai jungtinės veiklos sutartis buvo pripažinta negaliojančia, teismas priteisė bendrovei „Liumeksis“ iš „Vilniaus parkų“ už nebaigtą statyti pastatą kompensaciją. Bet tik už iki teismo taikyto arešto atliktus statybos darbus. Tuo metu buvo atlikta apie pusę statybos darbų.

„Liumeksis“ nesutiko su dviejų instancijų teismų sprendimu dėl kompensacijos skyrimo ir įteikė Aukščiausiajam teismui kasacinį skundą, tad galutinis sprendimas byloje dar nepriimtas.

Tuo metu dėl užsitęsusio teismo proceso likviduojama bendrovė „Vilniaus parkai“ neturi galimybės perduoti pastato savivaldybei ir užbaigti įmonės likvidavimo procedūrų.

„Vilniaus parkai“ nevykdo jokios veiklos, negauna pajamų, todėl įmonei sudėtinga ilgą laiką prižiūrėti bendrovės „Liumeksis“ paliktą nebaigtą statyti pastatą, bet jau yra priimtas sprendimas artimiausiu metu jo konstrukcijas uždengti dekoratyviniu tentu ir sutvarkyti tvoras“, – žadėjo J.Lukošienė.

Užvaldė investuotojo turtą

Maironio gatvėje kavinę stačiusi bendrovė „Liumeksis“ skelbė, kad buvo investavusi 1,2 mln. eurų.

Kavinę ji žadėjo atidaryti dar 2016 m. Dėl sujauktų planų verslininkai kaltino savivaldybę.

Pasak „Liumeksio“ vadovo Ričardo Armonavičiaus, „Vilniaus parkų“ sprendimas nutraukti pačių pasirašytą sutartį, ir dar baigiantis statyboms, trenkė lyg perkūnas iš giedro dangaus.

Savivaldybės įmonė buvo sudariusi sutartį su investuotoju, kuris įsipareigojo savo lėšomis atstatyti pastatą, o dalį patalpų perleisti „Vilniaus parkų“ reikmėms.

„Ir tuomet, pasikeitus valdžiai, kai statybos artėja į pabaigą, kažkam šauna į galvą, kad sutartis miestui nenaudinga ir būtina ją skubiai nutraukti.

O ką daryti su pastatu? Ignoruoti milijoninę investiciją? Apsimesti, kad statybos nevyko ar kad toks pastatas ir buvo prieš sutarties sudarymą? Ar imti ir tiesiog užvaldyti privataus investuotojo turtą?“ – klausė „Liumeksio“ vadovas.

Tokie savivaldybės žingsniai, jo nuomone, kenkia ir valstybei: į darbą nepriimti žmonės, nesumokėti mokesčiai, kurie jau galėjo papildyti biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.