Pusė milijono elektros vartotojų gali sulaukti staigmenų: jei nieko nesiimtų, pajustų kainų pokyčius

Kitą savaitę Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jei elektros kaina mažėja. Tiekėjų ir ekspertų nuomonės išsiskiria. Vieniems tai atrodo tinkamas sprendimas, mat esama sistema yra neefektyvi, tačiau kiti pabrėžia – kiltų daug neaiškumų, o ir iš tiesų patys gyventojai turi būti atsakingi už savo pasirinkimus.

Kitą savaitę Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jei elektros kaina mažėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kitą savaitę Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jei elektros kaina mažėja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kitą savaitę Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jei elektros kaina mažėja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kitą savaitę Seimas svarstys siūlymą sudaryti galimybę nepriklausomiems elektros energijos tiekėjams vienašališkai pakeisti sutarties sąlygas, jei elektros kaina mažėja.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
M.Giga.<br>Bendrovės nuotr.
M.Giga.<br>Bendrovės nuotr.
V.Koryzna.<br>Bendrovės nuotr.
V.Koryzna.<br>Bendrovės nuotr.
L.Beganskienė.<br>Bendrovės nuotr.
L.Beganskienė.<br>Bendrovės nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V.Poderys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Apr 20, 2023, 7:01 PM, atnaujinta Apr 21, 2023, 9:53 AM

Šią Elektros energetikos įstatymo pataisą pateikė Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius. Pasak jo, priėmus tokį reguliavimą vartotojams nereikėtų imtis papildomų priemonių, kad elektros tiekėjas sutartyje galėtų nustatyti mažesnę elektros energijos tiekimo kainą, tiekėjas tai galėtų padaryti vienašališkai.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai numato kitokią tvarką – bet koks tiekėjo siūlomas sutarties sąlygų pakeitimas galimas tik esant vartotojo sutikimui.

K.Starkevičius pabrėžė, kad apie 500 tūkst. elektros vartotojų dar nėra pasikeitę brangių planų, nors ir turi tokią galimybę, o nuo liepos 1 d. kompensacijų gali nelikti ir tada vartotojai pajustų kainos šuolius. Tad tokios įstatymo pataisos, jo manymu, pagerintų sąlygas vartotojams ir padėtų sumažinti elektros kainas.

Tiekėjų nuomonės skirtingos

Ignitis“ ryšių su visuomene projektų vadovė Laura Beganskienė portalui lrytas.lt teigė, jog tokia galimybe – vienašališkai nustatyti mažesnę elektros tiekimo kainą – įmonė būtų linkusi pasinaudoti.

Tuo metu „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna aiškino, jog pataisa esminio pokyčio nepadarytų, nors apskritai ja iš tiesų nėra patenkintas.

„Tokios įstatymų pataisos tik parodo siaurą, trumpalaikį požiūrį į šiandienos rinkos problematiką – vis dar fokusuojamės ne į ilgalaikę perspektyvą (vietinės generacijos vystymą, naujų rinkos dalyvių pritraukimą, konkurencinės ką tik liberalizuotos rinkos aplinkos skatinimą), o į trumpalaikius sprendimus, nesigilinant į tokių sprendimų visapuses pasekmes“, – portalui lrytas.lt teigė jis.

Skeptiškai į siūlomą pataisą žvelgia ir „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga. Anot jo, tai lyg impulsyvus ir trumparegiškas parlamentarų reagavimas į esamą situaciją, bandymas išspręsti kompensacijų naikinimo klausimą.

„Reikia suprasti, kad visų tiekėjų sutartys nėra vienodos – sąlygos, tokios kaip terminai, delspinigiai, įsipareigojimai, gali skirtis. O tai reikštų, kad keisdami kainas tiekėjai galėtų vienašališkai pakeisti ir kitas sąlygas? Pavyzdžiui, mainais į mažesnę kainą pritaikyti daug ilgesnį sutarties laikotarpį arba pridėti nuolaidas, kurias reikėtų grąžinti, jeigu klientas nutraukia sutartį anksčiau numatyto termino?

Yra ir kitų aplinkybių. Pagal įstatymą, jei tiekėjas vienašališkai nori keisti bet kokias sutarties sąlygas, šiuo atveju užfiksuotą elektros kainą, apie tai klientą privalo informuoti prieš 30 dienų.

Energetikoje mėnuo yra labai daug, per tiek laiko elektros kaina visoje rinkoje gali pasikeisti kardinaliai. Jei tokią kainą siūlome dabar, nereiškia, kad tokią pačią pasiūlysime ir po mėnesio.

Na, ir kitas dalykas – jei kažkuris tiekėjas savo klientams pamažina kainą, nereiškia, kad jis tikrai garantuoja jiems geriausią kainą rinkoje. Mes vėl grįžtame prie to paties laisvos rinkos principo – gyventojas pats turi domėtis, kokie pasiūlymai rinkoje dabar yra geriausi, ir rinktis geriausią variantą iš visų“, – portalui lrytas.lt komentavo M.Giga.

Nesupranta, kaip tai veiktų

Siūloma pataisa antradienį sulaukė Seimo pritarimo. Už ją po pateikimo balsavo 106 Seimo nariai, 1 buvo prieš, susilaikė 10 parlamentarų. Projektą Seimas nutarė svarstyti skubos tvarka balandžio 25 d.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas mano, kad ši pataisa turi nemažai šansų įsigalioti: „Juk ją siūlo konservatorius, lyderiaujanti partija.“

Nors pats jos nepalaikytų, mat rūpintis ir ieškoti geriausių pasiūlymų, jo manymu, turi patys gyventojai, o ne tiekėjai.

„Juk tiekėjai yra verslai, jie irgi nori uždirbti, tai negi staiga pradės siūlyti elektrą dar mažesnėmis kainomis. Būtų keista. Nežinau, kaip visa tai galėtų atrodyti.

Aišku, suprantu, kad susirūpinimas situacija yra didelis, nes žmonės kol kas dar nelabai susigaudo šitoje sistemoje, nelabai supranta, kad kainos nuolat keičiasi ir reikia nemiegoti, domėtis, keisti planus, pamačius geresnį griebti geresnį. Laimi tie, kurie yra aktyvus, bet dabar dar yra daug žmonių, turinčių didelių kainų planus“, – portalui lrytas.lt kalbėjo ekspertas.

Anot jo, ne visi gyventojai imasi keisti planus, nes jau yra įbaiminti pokyčių ir nestabilumo, negana to iš rinkos dar pasitraukė ir du tiekėjai.

Esama sistema neefektyvi

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) direktorius Virgilijus Poderys turi priešingą nuomonę: „Šis pasiūlymas geras.“

Jis yra įsitikinęs, kad Seimas pritars ir pataisa bus priimta. „Nematau priežasčių, kodėl taip negalėtų būti. Visi supranta, kad esama sistema yra neefektyvi“, – portalui lrytas.lt sakė jis.

Tačiau V.Poderys pabrėžė, kad pagal siūlomą pataisą tiekėjai neprivalėtų kainos vienašališkai mažinti, bet, jei norėtų, turėtų tokią galimybę.

„Liktų tik kitas klausimas: kiek tiekėjai mažintų kainas? Vienas galbūt sumažintų puse cento, o kitas – 15 centų. Niekas nežino. Bet, manau, įsigaliojus tokiai pataisai tiekėjai sumažintų kainas žemiau 28 ct/kWh ribos“, – svarstė LEA direktorius.

Apie pusė „Ignitis“ klientų vis dar turi brangesnius nei 28 ct/kWh planus. „Enefit“ šiuo metu turi apie 25 proc. tokių vartotojų, „Elektrum Lietuva“ – 20 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.