Racionalumas ar emocijos: laimi nuosekliai taupantys

Finansinių iššūkių metu išryškėja du žmonių elgesio tipai: vieni sustingsta, beatodairiškai taupo ir nieko sau neleidžia, kiti ignoruoja situaciją, neskaičiuoja lėšų ir laikosi principo, kad kaip nors išgyvens. Tačiau nė vienas kraštutinumas nėra gerai. Stresinės situacijos, išoriniai veiksniai dažnai daro įtaką neapgalvotiems, lydimiems emocijų, o ne racionalaus pasirinkimo sprendimams. Bendras nerimas pasaulyje, geopolitinė situacija, kariniai veiksmai, infliacija ir prognozuojama recesija koreguoja žmonių nuomonę, kaip elgtis su santaupomis.

„Kreda“ JCKU Administracijos vadovė Jolita Česonienė.
„Kreda“ JCKU Administracijos vadovė Jolita Česonienė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-21 16:47

Šiuo metu kylant terminuotų indėlių grąžai vis daugiau gyventojų domisi šia paprasta ir saugia taupymo forma. 2023 m. I ketvirtyje terminuotų indėlių augimas „Kredos“ grupėje siekė 5,5 proc. „Faktai rodo, kad laimi nuosekliai taupantys, – kuo ilgiau lėšos laikomos vienoje finansinėje įstaigoje, tuo didesnės grąžos galima tikėtis. Prognozuojamas pajamų augimas gyventojui galimas išlaikant indėlį visą laikotarpį, tad aktualu įvertinti, kokia suma šiuo metu gali būti atidėta taupymui. Tam padeda konkretūs tikslai, pavyzdžiui, vestuvės, vaikų mokslai, naujas būstas ar sveikatos stiprinimas. Aiškūs argumentai padeda priimti finansiškai geriausią sprendimą“, – komentuoja Jolita Česonienė, JCKU „Kreda“ administracijos vadovė.

J. Česonienė atkreipia dėmesį, kad santaupų laikymas namuose yra ir rizikingas: esant infliacijai, pinigai, kurie laikomi namuose, tiesiog nuvertėja arba išleidžiami nebūtinosioms reikmėms, todėl svarbu atskirti einamuosius pinigus nuo santaupų, kad nekiltų noras jų išleisti. Taip pat jie yra pavojuje dėl galimų vagysčių, nelaimingų atsitikimų namuose. Kitas svarbus niuansas, kad žmonės dažnai keičia pinigų laikymo slėptuves ir ilgainiui pamiršta, kur jie yra.

Pinigų laikymas terminuotuosiuose indėliuose taip pat užtikrina gyventojų finansinį saugumą. „Unijose pinigai ne tik saugiai laikomi, tačiau ir įdarbinami – net ir trumpam padėti pinigai duoda finansinės naudos, o „Kredos“ grupės unijose taikomi terminai yra nuo vieno mėnesio. Palūkanų normos iki metų laikotarpio indėliams siekia iki 3,1 %, o ilgesnio laikotarpio palūkanų norma – ir iki 3,6 %. Svarbu nepamiršti, kad unijos teikia tokias pačias garantijas kaip ir bankai“, – sako J. Česonienė.

Pasak J. Česonienės, stebima, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį populiariausi išlieka 7–12 mėn. laikotarpio indėliai – jie sudaro 63 proc. Taip pat aktualūs ir 2 metų laikotarpio indėliai, sudarantys 26 proc. Fiksuojama, kad „Kredos“ grupės bendras indėlių portfelis 2022 m. išaugo 12 proc. – iki 227,8 mln. eurų. Vertinant ilgalaikę perspektyvą, aktualus ne tik palūkanų dydis, bet ir nuoseklumas, lankstumas ir galimybės pasikonsultuoti.

Vis dėlto, iškilus būtinumui atsiimti lėšas, gyventojai gali jaustis saugiai, nes terminuotuosius indėlius dar nesibaigus indėlio terminui visada galima atsiimti per penkias darbo dienas nuo pranešimo pateikimo. Unijose, lygiai taip pat kaip ir bankuose ar kitose kredito įstaigose, LR indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatyta tvarka laikomos lėšos iki 100 000 eurų yra apdraustos. Tai reiškia, kad ir kas nutiktų, duomenys apie tai, kas ir kiek konkrečiai laikė santaupų, niekur nedings ir bus visada atkurti, o gyventojams jų pinigai – grąžinti. „Kredos“ grupėje yra laikomasi visų Lietuvos banko ir Europos centrinio banko nustatytų normatyvų, kasmet atliekamas nepriklausomas auditas.

„Kreda“ – tai patikimų ir rūpestingų finansų partnerių grupė, vienijanti 14 ilgametės patirties turinčių kredito unijų visoje Lietuvoje. Efektyvią visų grupės unijų veiklą ir bendrą grupės finansinę gerovę užtikrina Jungtinė centrinė kredito unija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.