Šių maisto produktų trūks visame pasaulyje: siūlo pasirūpinti dabar, nes vėliau galite neberasti

Jau 2022-aisiais pasaulis susidūrė su maisto trūkumu, tai į aukštumas pakėlė kiaušinių ir mišinių kūdikiams kainas. Deja, maisto gali pritrūkti ir šiais metais.

Deja, maisto gali pritrūkti ir šiais metais.<br>Asociatyvi G.Bitvinsko nuotr.
Deja, maisto gali pritrūkti ir šiais metais.<br>Asociatyvi G.Bitvinsko nuotr.
Deja, maisto gali pritrūkti ir šiais metais.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Deja, maisto gali pritrūkti ir šiais metais.<br>Asociatyvi V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2023, 12:40 PM

Vartotojams kai kuriuos produktus siūloma kaupti jau dabar, kol kainos nešovė į viršų. Gali atsitikti ir taip, kad juos parduotuvėse bus apskritai sunku rasti, rašo „Yahoo Finance“.

Kukurūzai

Istoriškai Ukraina buvo viena iš pirmaujančių kukurūzų tiekėjų pasaulyje, tačiau viskas pasikeitė po Rusijos invazijos. Pasaulyje bus vis mažiau kukurūzų. Tai – išties didelė problema, nes šis augalas – daugybės populiarių maisto produktų sudedamoji dalis, pavyzdžiui, traškučių, padažų.

Duona

Dėl karo Ukrainoje vis labiau trūks kvietinių miltų ir iš jų gaminamos duonos. Rusija ir Ukraina sudaro beveik 20 proc. pasaulio grūdų produkcijos.

Augalinis aliejus

Tikėtina, kad per ateinančius kelis mėnesius trūks kelių augalinių aliejų: rapsų, saulėgrąžų, sojų ir palmių. Taip yra dėl kelių veiksnių, įskaitant Indonezijos sprendimą sustabdyti palmių aliejaus eksportą.

Mišiniai kūdikiams

Kaip skelbė pieno mišinių kūdikiams milžinė „Enfamil“, tikėtina, kad nuolatinis kūdikių mišinių trūkumas tęsis iki 2023 metų pavasario pabaigos, pranešė „Reuters“.

Šampanas

Pasaulyje ypač išaugo šampano paklausa. „Comité Champagne“ duomenimis, 2020–2021 m. JAV pardavimai išaugo beveik 64 proc. Tai sukėlė stresą šampano gamintojams, kurie dabar stengiasi išlaikyti pasiūlą.

Konservuotas ėdalas gyvūnams

Dabar – pats laikas pradėti patiems gaminti maistą savo augintiniams. Dėl aliuminio trūkumo netrukus gali būti sunku gauti konservuoto ėdalo gyvūnams.

Ryžiai

Ryžių gamyba mažėja visame pasaulyje – nuo ​​Kinijos iki JAV ir Europos Sąjungos. Tai lems aukštesnes kainas visame pasaulyje, ypač Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, kur suvartojama 90 proc. pasaulio ryžių, rašo dv.ee.

Remiantis „Fitch Solutions“, 2023 m. ryžių gamybos deficitas bus didžiausias per du dešimtmečius.

Trūkumą lemia tebesitęsiantis karas Ukrainoje, taip pat blogi orai tokiose ryžius auginančiose šalyse kaip Kinija ir Pakistanas.

Be to, didžiausios pasaulyje ryžių augintojos Kinijos dirbamos žemės lopinėlius praėjusių metų antroje pusėje nuniokojo smarkios vasaros liūtys ir potvyniai.

Parengta pagal „Yahoo Finance“ ir dv.ee​.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.