Atliekų verslas pateko į teisėsaugininkų akiratį: po kaltinimų ėmė dėtis stebuklai

165 tūkstančiai eurų. Tokią žalą galėjo patirti Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) ir valstybė dėl sukčiavimo traukiant į apskaitą mechaniškai išrūšiuotas, smulkintas ir biologiškai džiovintas atliekas.

Kilus įtarimų MBA gamyklą Šiaulių rajone perėmė ir iki šiol ją valdo ŠRATC.<br>G.Šiupario nuotr.
Kilus įtarimų MBA gamyklą Šiaulių rajone perėmė ir iki šiol ją valdo ŠRATC.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-23 10:20

Šiaulių apylinkės teismo nagrinėjamoje byloje buvęs ŠRATC direktoriaus pavaduotojas 53 metų Petras Žaltauskas kaltinamas netinkamai atlikęs savo pareigas.

Mechaninio biologinio atliekų (MBA) apdorojimo gamyklos buvusi operatorė bendrovė „NEG Recycling“ ir jos buvęs gamybos direktorius 37 metų Rokas Koreiva kaltinami apgaule klastojant tikrus dokumentus ir juos panaudojant savo naudai įgiję didelės vertės svetimą turtą.

Teisiamieji kaltę neigė ir per ikiteisminį tyrimą, ir teismui atvertus bylą. Jie pasinaudojo teise duoti parodymus po to, kai bus apklausti visi liudytojai.

Žalos patyrė ir valstybė

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų atlikto tyrimo duomenimis, R.Koreiva nuo 2018 m. lapkričio iki 2020 m. rugsėjo pavaldiniams davė neteisėtus nurodymus ne sudeginti, o į techninį kompostą įmaišyti ne mažiau nei 4 tūkstančius tonų atliekų ir jas priduoti į nepavojingų atliekų sąvartyno kaupą.

Pareigūnai nustatė, kad MBA įrenginių operatorė klastojo paslaugų suderinimo aktus ir ŠRATC pateikė pridėtinės vertės mokesčio sąskaitas faktūras už tikrovėje neatliktas arba netinkamai atliktas atliekų tvarkymo paslaugas.

Dokumentuose buvo nurodoma, kad biodžiovinimo tuneliuose atliekų svoris sumažėja gerokai daugiau nei iš tikrųjų.

Apskaičiuota, kad „NEG Recycling“ gamybos direktorius galimai įmonės naudai įgijo ne mažiau kaip 124 tūkst. eurų be pridėtinės vertės mokesčio.

Žalos patyrė ir valstybė, kuriai už į sąvartyno kaupą kartu su techniniu kompostu išvežtas atliekas nesumokėta ne mažiau kaip 40 tūkst. eurų mokesčių už aplinkos teršimą sąvartyne šalinamomis atliekomis.

Už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą numatomas laisvės atėmimas iki 8 metų. Už dokumentų klastojimą ir panaudojimą, jeigu dėl to buvo padaryta didelė žala, numatomas laisvės atėmimas iki 6 metų.

Ėmė dėtis stebuklai

Buvusiam ŠRATC direktoriui P.Žaltauskui pateikti kaltinimai dėl netinkamai vykdytos bendrovės veiklos priežiūros ir kontrolės, leidimo darbuotojams nesilaikyti atliekų priėmimo tvarkos reikalavimų.

Nustatyta, kad net nebuvo pasirūpinta tinkama operatoriaus darbo kontrole, nes šį darbą turėjusio atlikti ŠRATC darbuotojo darbo valandos baigdavosi anksčiau.

Todėl galimybe stebėti mechaninio apdorojimo procesą per vaizdo kameras net nesinaudota. Buvo užfiksuota faktų, kad operatorius net uždengia vaizdo kameras.

Tarp kaltinimų – netinkama biodžiovinimo paslaugos kontrolė, mat per bandymus atliekų svorį pavykdavo sumažinti 15–18 proc., o 2018 m. pabaigoje nekreipta dėmesio į prasidėjusį stebuklą – atliekų svoris ėmė mažėti daugiau nei 40 proc.

Netinkamai atlikęs tarnybos pareigas asmuo gali būti baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Sukėlė šiukšlių karą

Kad ŠRATC dedasi negeri dalykai, susizgribta, kai jos vadovu 2020 m. rugpjūtį tapo Žilvinas Šilgalis.

Ėmus baksnoti į netinkamą MBA operatoriaus veiklą po kelių mėnesių kilo atviras konfliktas su operatoriumi, o STT pradėjo ikiteisminį tyrimą.

2021 m. rudenį nesantaika virto atviru karu, nes ŠRATC nutarė nebepriimti netinkamai išrūšiuotų atliekų į sąvartyną ir dėl netinkamos kokybės atsisakė mokėti už darbą.

Todėl „NEG Recycling“ valdomoje atliekų rūšiavimo gamykloje susikaupė milžiniški šiukšlių kiekiai, mat iš 7 regiono savivaldybių kasdien atkeliauja po 200 tonų atliekų.

Galiausiai už mokesčių mokėtojų pinigus statytą MBA gamyklą perėmė ir iki šiol ją valdo ŠRATC. Ikiteisminį tyrimą užbaigusi STT pernai rudenį bylą perdavė į teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.