A. Tapinas pasisakė dėl pirkimų NATO viršūnių susitikimui: kainos atrodo kosminės

Užsienio reikalų ministerija (URM) kartu su valstybės valdoma įmone „Litexpo“ – pagrindinės NATO viršūnių susitikimo Vilniuje organizatorės, paskirtos Vyriausybės. „Litexpo“ viską perka neskelbdama derybų, dėl to baiminamasi, kad valstybė už įvairias paslaugas permokės. Neseniai paviešinti tikslūs skaičiai, už kiek eurų pirktos įvairios paslaugos. Visuomenininkas, žurnalistas Andrius Tapinas juos vadina kosminiais. „Vyriausybė mums žadėjo skaidrumą“, – nusivylęs komentavo jis.

 A.Tapinas pasisakė apie pirkimus NATO viršūnių susitikimui.<br> lrytas.lt montažas.
 A.Tapinas pasisakė apie pirkimus NATO viršūnių susitikimui.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-24 12:07, atnaujinta 2023-04-24 12:33

A.Tapinas pirmadienį pasidalijo lentele su skaičiais, kurią prieš savaitę pirmasis paviešino TV3.lt portalas. Matyti, už kokias sumas pirktos įvairios paslaugos NATO viršūnių susitikimui.

„Skaičiai nemeluoja. Aišku, reikia gilintis į kiekvieną pirkimą, jeigu tik pavyks gauti dokumentus, kurie, aišku, bus baisingai įslaptinti, bet kainos atrodo kosminės, o URM paaiškinimai, kad dėl ypatingos skubos nuspręsta viską daryti per neskelbiamas derybas, atrodo labai prastai“, – rašė A.Tapinas.

„Vyriausybė mums žadėjo skaidrumą, ypač viešuosiuose pirkimuose. Čia jai yra esminis išbandymas: ji gali slėptis po procedūromis, ypatinga skuba, „čia juk NATO viršūnių susitikimas, nekritikuokim, kad nepakenktume“ arba gali vykdyti savo pažadus, atvirai parodyti, kas ir už kiek buvo pirkta“, – pridūrė jis.

Paviešinta, kad garso įrangą už 553 tūkst. eurų nuomos įmonė „Up Records“, kurios metinės pajamos yra 120 tūkst. eurų ir 2021 metais ji patyrė 50 tūkst. eurų nuostolio.

Konstrukcijas už 630 tūkst. eurų nuomos įmonė „Topaz“, kurios metinės pajamos yra 409 tūkst. eurų.

Vaizdo konferencijos įrangą už 1,6 milijono eurų nuomos „Screen Service“, kuriai šis kontraktas yra dvigubai didesnis už metines pajamas.

Apšvietimo įrangą už 1,5 milijono eurų tieks „Muzikos ekspresas“, kuriam tai irgi dvigubai didesnė suma už metines pajamas, o pernai įmonė apskritai patyrė 250 tūkst. eurų nuostolio.

„Ar jie tikrai tieks, ar tiesiog pernuomos iš kitų ir susidės į kišenę gerą procentą? Ar tikrai „Telia“ turėjo būti vienintelis savo paslaugas pasiūlęs dalyvis? Ingrida Šimonyte, kokią Vyriausybę pamatysim?“ – klausė A.Tapinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?