I. Šimonytė neturi priekaištų URM ir „Litexpo“ dėl viešųjų pirkimų skaidrumo

Premjerė Ingrida Šimonytė neturi priekaištų Užsienio reikalų ministerijai (URM) dėl viešųjų pirkimų skaidrumo, ruošiantis NATO sumitui Vilniuje. Ministrė pirmininkė teigia nelabai ir įsivaizduojanti, kokie jie galėtų būti.

I.Šimonytė neturi priekaištų URM dėl viešųjų pirkimų skaidrumo, ruošiantis NATO sumitui Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė neturi priekaištų URM dėl viešųjų pirkimų skaidrumo, ruošiantis NATO sumitui Vilniuje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Smirnovaitė

Apr 27, 2023, 12:49 PM

„Priekaištų URM aš niekaip negaliu pakomentuoti, nes nelabai įsivaizduoju, kokie gali būti priekaištai URM. Kaip jūs žinote, perkančiosios organizacijos yra 2. Viena yra URM, kuri daro dalį pirkimų, kita organizacija – „Litexpo“, kuri vykdo pirkimus, susijusius su pastatu, erdve, kur vyks NATO sumitas. (…) Mano žiniomis, URM visi pirkimai yra atlikti konkurso būdu, vadinasi, skelbiami pirkimai, vykdomos atrankos“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Ji pridėjo, kad dėl „Litexpo“ pirkimų taip pat „kažkokių keistų dalykų“ nematanti.

„Todėl, kad „Litexpo“ sprendimams priimti pirmiausia buvo reikalingas su NATO sekretoriatu suderintas techninis projektas. Kadangi tai saugumo dalykai, yra įvairių reikalavimų. Mes gi ne šiaip perkam laidą ar kokią sieną, stalą, dar kažką. Viskas privalo būti suderinta su NATO sekretoriatu, NATO sekretoriato suderinimas įvyko pačioje rugsėjo pabaigoje“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė neslepė, kad jai nepatinka, kai viešieji pirkimai atliekami neskelbiamų derybų būdu, tačiau šiuo atveju, pasak premjerės, pirkimus veikia itin svarbus faktorius – greitis.

„Datą sumito sužinojome tik lapkričio mėnesį, tai, manau, su visais šitais apribojimais tikrai turėjome suktis pakankamai sparčiai.

Nemėgstu neskelbiamų derybų kaip pirkimo būdo, tačiau toks pirkimo būdas yra teisėtas ir jis išskirtinėmis aplinkybėmis gali būti taikomas. Kad čia yra tos išskirtinės aplinkybės, man didelių abejonių tikrai nekelia.

(…) Man labai svarbu, kad viskas būtų laiku – NATO sumitas įvyks tomis dienomis, kokiomis jis yra suplanuotas, ne anksčiau, ne vėliau. Mūsų viešieji pirkimai, deja, labai dažnai yra linkę vėluoti, bet čia ne tas atvejis, kai mes galime vėluoti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Ji teigė tikinti, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje įvyks neviršijant suplanuoto biudžeto.

„Kai buvo dėliojamas biudžetas NATO sumitui, jis nebuvo sudėliotas iš lempos. Buvo sudėlioti vertinimai, kiek reikės lėšų vienam, kitam, trečiam dalykui.

Tai pagal tuos įvykusius pirkimus, kurie dabar yra įvykę, ir pagal tai, kas buvo suplanuota, kiek tiems pirkimams reikės lėšų, mano vertinimu, iš esmės yra laikomasi biudžeto“, – žurnalistams teigė premjerė.

ELTA primena, kad dėl galimo neskaidraus ryšio paslaugų ir įrangos pirkimo NATO susitikimui į VPT kovo pabaigoje kreipėsi „Bitė Lietuva“.

Bendrovė kaltina „Litexpo“ tuo, kad konkurse telekomunikacijų paslaugoms NATO susitikimo metu pirkti dalyvauti leista tik „Telia Lietuva“, kurios vienas vadovų Aleksandras Golod priklauso „Litexpo“ valdybai. „Bitė“ tikina galėjusi paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

Ketvirtadienį Seimo Antikorupcijos komisija pranešė, kad, reaguodama į žiniasklaidoje viešinamą informaciją apie galimai neskaidriai valstybės įmonės „Litexpo“ vykdomus viešuosius darbų, paslaugų, prekių, skirtų vasarą vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui surengti, pirkimus, svarstys, kaip yra užtikrinamas vykdomų pirkimų skaidrumas ir valstybės biudžeto lėšų efektyvus naudojimas.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ kartu ar atskirai įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.