NT pirkimus stabdantys gyventojai gręžiasi į kitą pusę: tai gali padidinti nuomos kainas Kurį būstą verčiau nuomotis ar pirkti?

Augant pragyvenimo išlaidoms ir sparčiai į viršų šuoliuojant paskolų palūkanoms dalis gyventojų stabdo planus pirkti nekilnojamąjį turtą (NT). Tačiau daugiau žmonių ieškant butų nuomai iš paskos gali pradėti augti ir šių būstų kainos. Visgi ekspertai ramina – jei taip ir nutiks, tai neturėtų ilgai užsitęsti.

Augant pragyvenimo išlaidoms ir sparčiai į viršų šuoliuojant paskolų palūkanoms dalis gyventojų stabdo planus pirkti NT.<br>M.Patašiaus nuotr.
Augant pragyvenimo išlaidoms ir sparčiai į viršų šuoliuojant paskolų palūkanoms dalis gyventojų stabdo planus pirkti NT.<br>M.Patašiaus nuotr.
Augant pragyvenimo išlaidoms ir sparčiai į viršų šuoliuojant paskolų palūkanoms dalis gyventojų stabdo planus pirkti NT.<br>T.Bauro nuotr.
Augant pragyvenimo išlaidoms ir sparčiai į viršų šuoliuojant paskolų palūkanoms dalis gyventojų stabdo planus pirkti NT.<br>T.Bauro nuotr.
T.S.Kvainickas.<br>Bendrovės nuotr.
T.S.Kvainickas.<br>Bendrovės nuotr.
A.Bartkus.<br>J.Auškelio nuotr.
A.Bartkus.<br>J.Auškelio nuotr.
M.Jansonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
M.Jansonas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Kazėnienė.<br>Bendrovės nuotr.
V.Kazėnienė.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 27, 2023, 8:42 AM

Portalo lrytas.lt paprašyti ekspertai paskaičiavo, kokį būstą šiuo metu verčiau nuomotis, o kokį pirkti.

Augantys skaičiai atbaido pirkėjus

Finansų ir kreditų valdymo asociacijos (FIKVA) prezidentas Marius Jansonas neretai kartoja, kad šiuo metu taip sparčiai augant palūkanų normoms būstą verčiau nuomotis nei pirkti.

Anot jo, 100 tūkst. eurų paskolą turintiems asmenims įmokos iki šių metų pabaigos greičiausiai išaugs nuo 370 iki 665 eurų. 200 tūkst. eurų paskolą turintiesiems metų pabaigoje gali tekti bankams mokėti ir 1,3 tūkst. eurų. Tad svarstančius apie paskolą tokios sumos išties gali atbaidyti.

„Už tiek pinigų Senamiestyje galiu visai neblogą butą išsinuomoti, o Šeškinėje net trijų kambarių apynaujis butas nuomojamas už 700 eurų. Paskolas turintieji pradės mokėti praktiškai dvigubai daugiau nei tie, kurie būstą nuomojasi. Viskas apsivertė. Tad galvojantys būstą pirkti ar nuomotis, žinoma, dabar nuomosis, nes nuomotojui reikės mokėti dvigubai mažiau nei bankui, o dar neaišku ir kiek bankui reikėtų mokėti“, – teigė jis.

„Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas paminėjo, kad šiuo metu gyventojus gali atbaidyti ne tik paskolų palūkanos. Kai kuriems gali tiesiog nepavykti sukaupti pradinio įnašo, būsto kainos tapti neįkandamos ar paskolai gali nepakakti pajamų. Tokiais atvejais vienintelė išeitis – nuoma.

Tad trumpuoju laikotarpiu besinuomojančiųjų gali šiek tiek išaugti, o tai kartu kuriam laikui gali padidinti nuomos kainas.

„Trumpalaikiai svyravimai įmanomi. Nors palūkanos nėra vienintelis veiksnys. Pavyzdžiui, pernai vienas iš pagrinindinių veiksnių buvo karas, atsirado didesnė paklausa, nes atvyko žmonės iš karo zonos ir jiems reikėjo vietos, kur galėtų apsigyventi“, – portalui lrytas.lt komentavo T.S.Kvainickas.

Būsto paskolų ekspertų ir brokerių tinklo „Visibankai.lt“ vadovė Vita Kazėnienė taip pat pripažįsta, kad dėl augančių palūkanų ir mažėjančių galimybių įsigyti būstą nuomos paklausa ir kainos gali kiek ūgtelti, bet to tikimybė nėra jau tokia didelė.

„Visai neseniai turėjome investicinių butų bumą. Šiandien dar ne visi jie paleisti į rinką. Tai reiškia, kad didžiuosiuose miestuose nuomos rinka yra persotinta, tad apie kainų kilimą nuomos sektoriuje dar ilgokai neturėtų būti kalbama“, – pareiškė pašnekovė.

Tačiau štai ekonomistas Algirdas Bartkus neretai kartoja ir kitą priežastį, kodėl nuoma gali brangti. Anot jo, įtakos gali padaryti NT mokesčio pakeitimas. Tokiu atveju, jo nuomone, NT savininkai šio mokesčio naštos nusikratys ją perkeldami ant nuomininkų pečių, o tai tiesiog reikš didesnes nuomos sumas.

„Labai didelę dalį to NT mokesčio sumokės NT neturintys asmenys. Nuomotojams nesvarbu, kokie procentai bus nustatyti, skaičiai gali būti bet kokie, gero ir už adekvačią kainą nuomojamo būsto paklausa yra didesnė už pasiūlą, todėl bet kokius mokesčius jie perkels nuomininkams ant pečių“, – yra sakęs ekonomistas.

Nors nuomos kainos dėl įvairių priežasčių turi galimybę ūgtelti, kol kas, „Aruodas.lt“ duomenimis, tokių pokyčių nepastebėta, kainos pastaruoju metu net truputį mažėja. Per pusmetį nuomos kainos sumažėjo: Vilniuje – 10 proc., Kaune – 4 proc., Klaipėdoje – 8 proc.

Nors metinis pokytis, 2023 m. kovą lyginant su 2022 m. kovu, visai kitoks. Nuomos kainos ūgtelėjo: Vilniuje – 1 proc., Kaune – 8 proc., Klaipėdoje – 9 proc.

Palūkanos dar augs

T.S.Kvainickas teigė, jog jau norėtų, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) bazinių palūkanų normų nebekeltų, mat jau ir šiuo metu susiduriama su būsto įperkamumo problemomis. Visgi analitikas pripažino, kad NT kainos dar šiek tiek augs, bet nebe tokiais sparčiais tempais, kaip kilo iki šiol.

V.Kazėnienė paminėjo, kad sumažėjusias galimybes įsigyti būstą jau patvirtina ir skaičiai – pirmąjį šių metų ketvirtį NT parduota mažiau.

„Planus pirkti NT pristabdė antro ar trečio būsto pirkėjai, dažniausiai turtą įsigyjantys nuomai.

O pirmojo būsto pirkėjams tenka susidurti su tokia situacija, kai net su paskola jie įsigyti turto negali. Tai lemia ne tik pakilusios palūkanos, bet ir padidėjusios pragyvenimo išlaidos.

Išeitis būtų pigesnis turtas arba didesnis nuosavų lėšų pirkimui indėlis, bet dauguma abejojančių klientų labiau linkę šiek tiek atidėti planus. Kadangi būsto paskola dažniausiai yra ilgalaikis, 20–30 metų, sprendimas, daugelis palūkanų padidėjimą vertina kaip trumpalaikį reiškinį ir nepanikuoja, tiesiog stengiasi išlaukti, kol situacija stabilizuosis, o tada jau priims sprendimus“, – portalui lrytas.lt pasakojo ji.

Ekspertės vertinimu, EURIBOR dar turi potencialo augti, tik antrąjį šių metų pusmetį bus aiškiau, palūkanos nusistovės ar ne. Pasak jos, bendros paskolų palūkanos gali pasiekti 5–6 proc. ribą, bet tokios turėtų išsilaikyti trumpai ir vėliau imti mažėti, jei ekonomikos stabilizavimo procesas bus sklandus.

Verčiau nuomotis ar pirkti?

Abejojantiems, būstą nuomotis ar pirkti, T.S.Kvainickas turi patarimą. Pirmiausia reikėtų atsižvelgti į tai, kuriam laikui būstas reikalingas: jeigu metams ar dvejiems, o vėliau planuojama jį keisti, ieškoti mažesnio ar didesnio, tokiu atveju verčiau nuomotis.

„Nors kai būsto kainos per metus spėjo paaugti 20 proc., tai ir metams vertėjo būstą pirkti“, – nusijuokė ekspertas.

Anot T.S.Kvainicko, įprastai išsivysčiusiose valstybėse nustatomi didesni NT mokesčiai, o būstų kainos auga lėčiau, tad nuoma ten patrauklesnė. Lietuvoje situacija kiek kitokia – NT mokestis nedidelis, o būstų kainos auga kaip ant mielių.

„Nuo nepriklausomybės pradžios, neskaičiuojant 2008 m. kainų burbulo laikotarpio, būstą vertėjo pirkti ir gauti grąžą iš jo vertės prieaugio. Išimtimis galbūt būtų galima laikyti prabangų turtą, kurio metinė grąža mažesnė, bet vertės stabilumas didesnis“, – teigė jis.

Visgi teoriškai verčiausia būstą pirkti, kai jis bus reikalingas bent 3 metams, tokiu atveju, anot eksperto, nebus patirta daug nuostolių NT perparduodant ir sumokant su perleidimu susijusius mokesčius.

Kalbant apie konkretesnį būstą, T.S.Kvainicko duomenimis, nuomotis mažą ne taip verta, geriau jį pirkti, o jei dar savininkui pavyksta tokį NT ir išnuomoti, per metus gaunama grąža bus didžiausia, palyginti su kitų plotų būstais.

„O kuo būstas didesnis ir brangesnis, tuo metinė grąža mažesnė. Tokius būstus verčiau nuomotis nei pirkti“, – teigė pašnekovas.

T.S.Kvainickas paskaičiavo, kiek maždaug tektų mokėti už tam tikrų metų statybos butą, jei jį tektų nuomotis, ir jei jį nusipirkus reikėtų mokėti paskolos įmokas:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.