Mano, kad vėl pakeltos palūkanos – ne pabaiga: „Kova prieš kainų kilimą nėra laimėta“

Europos Centriniam Bankui (ECB) dar 25 baziniais punktais pakėlus bazines palūkanų normas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertas Leonardas Marcinkevičius sako, kad sunku pasakyti, ar tai reiškia, jog jau pasiektas jų pikas.

Europos Centriniam Bankui dar 25 baziniais punktais pakėlė bazines palūkanų normas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Europos Centriniam Bankui dar 25 baziniais punktais pakėlė bazines palūkanų normas.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2023, 5:03 PM, atnaujinta Jul 28, 2023, 11:39 AM

Ketvirtadienį į posėdį susirinkusi ECB valdančioji taryba pranešė apie dar vieną bazinių palūkanų normų didinimą. Šį kartą jos padidintos 25 baziniais punktais, iki 3,25–4 proc. intervalo.

„Infliacijos duomenys siunčia žinutę, kad kova prieš kainų kilimą nėra laimėta“, – žiniasklaidai išplatintame komentare teigė L. Marcinkevičius.

Ekspertas taip pat pastebėjo, kad JAV Federalinis rezervas leido suprasti, jog palūkanų normų kėlimą kuriam laikui pristabdys. Pasak jo, tai sudaro prielaidas lėtinti palūkanų kėlimo tempą ir ECB, nes euro kursas dolerio atžvilgiu irgi yra svarbus veiksnys infliacijai.

„Tai leis šiek tiek atsikvėpti, nekelti palūkanų taip sparčiai, kaip anksčiau. Bet situacija vis dar reikalauja sprendimų, nes infliacijos kova dar nėra laimėta“, – sakė jis.

L. Marcinkevičius pridūrė, kad pinigų politika veikia su atsilikimu.

„Vykdant skatinamąją pinigų politiką, kai bandoma sukelti infliaciją, ji pasireiškia tik vėliau. Taip pat griežtinant, rezultatai ateina tik po kurio laiko. Kartojama, kad sprendimai bus priimami posėdis po posėdžio, pagal tuo metu turimą situaciją. Kiek dar bus pakėlimų, nėra aišku, nes niekas tiksliai nežino, kaip vystysis infliacijos dinamika', – sakė jis.

LLRI ekspertas dar priminė, kad Lietuva jau susiduria su recesija, bet ragino nepamiršti, kad priimdamas sprendimas ECB žiūri į bendrą euro zonos paveikslą.

„Bendrai euro zonoje ekonomikos augimas nėra didelis, bet lėtėjimo dar išvengta. Tuo metu infliacijos augimo dinamika balandį dar paspartėjo. Bendra pinigų sąjunga turi ir bendros rinkos privalumus, ir trūkumus, monetariniais sprendimai nėra tiek pritaikyti prie konkrečios šalies ekonominės situacijos“, – sakė L. Marcinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.