Aktualu dirbantiems kilnojamąjį darbą: nuo vasaros šių kompensacijų galite nesitikėti

Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalioja Darbo kodekso pataisa, kuria visiškai panaikinama kompensacija už kilnojamojo darbo pobūdį. Šios kompensacijos gyventojų pajamų mokesčiu ir valstybinio socialinio draudimo įmokomis nebuvo apmokestintos, praneša Valstybinė darbo inspekcija (VDI).

Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalioja Darbo kodekso pataisa, kuria visiškai panaikinama kompensacija už kilnojamojo darbo pobūdį.<br>T.Bauro nuotr.
Nuo šių metų birželio 1 d. įsigalioja Darbo kodekso pataisa, kuria visiškai panaikinama kompensacija už kilnojamojo darbo pobūdį.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2023, 11:09 AM

VDI kancleris Šarūnas Orlavičius pastebi, kad iki pataisų priėmimo Darbo kodekse galiojo nuostata, jog darbuotojams, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu, kompensuojamos su tuo susijusios padidėjusios išlaidos už faktiškai dirbtą tokio pobūdžio darbo laiką. Šių kompensacijų dydis negalėjo viršyti 50 proc. bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio ir jos buvo mokamos tuo atveju, kai darbuotojui neapmokamos komandiruotės išlaidos.

Anot inspekcijos, atsižvelgiant į tai, kad galiojusiomis kompensacijomis tam tikrais atvejais galimai buvo piktnaudžiaujama ir buvo mokamos maksimalios kompensacijos, taip pat numatytos kompensacijos neigiamai veikė darbuotojo padėtį, buvo priimtos Darbo kodekso pataisos, kuriomis šios kompensacijos panaikintos.

Primenama, kad pernai metų lapkričio 1 d. buvo sumažintas kompensuojamas dydis nuo 50 procentų bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio iki 30 procentų bazinio (tarifinio) darbo užmokesčio darbuotojams, kurių darbas yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas lauko sąlygomis, arba susijęs su kelionėmis ar važiavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.