G. Landsbergis: kiek man žinoma, pirkimai NATO viršūnių susitikimui yra skaidrūs

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia, kad su NATO viršūnių susitikimu susiję „Litexpo“ vykdyti viešieji pirkimai yra skaidrūs, o aukštos jų kainos nulemtos alternatyvų trūkumo. Jo manymu, paklausus pirkimus vykdančių organizacijų – „Litexpo“ ir Centrinės perkančiosios organizacijos – šios pateiktų visus reikalingus duomenis apie jų vykdymą ir skaidrumą.

G.Landsbergis teigia, kad su NATO viršūnių susitikimu susiję „Litexpo“ vykdyti viešieji pirkimai yra skaidrūs.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis teigia, kad su NATO viršūnių susitikimu susiję „Litexpo“ vykdyti viešieji pirkimai yra skaidrūs.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
G.Landsbergis.<br>ELTA / Dainius Labutis
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

May 9, 2023, 9:19 AM

„Tiek, kiek man yra žinoma, kiek aš esu susipažinęs ar supažindintas – tai yra skaidrūs pirkimai. Jeigu kaina yra pateikta ir tik už tokią kainą buvo galima įsigyti, tai ta paslauga yra būtina siekiant suorganizuoti“, – antradienį LRT radijui teigė G. Landsbergis.

„Jeigu mums reikalinga kokia nors detalesnė informacija, neabejoju, kad perkančios organizacijos pateiks“, – pridūrė jis.

Ministras taip pat paminėjo, kad gali tik ribotai komentuoti apie viešuosius pirkimus viršūnių susitikimui, kadangi Užsienio reikalų ministerija nedalyvauja šiame procese – jis yra deleguotas.

„Yra tam tikros pirminės sąlygos, kurios pirmiausiai yra susijusios su saugumo reikalavimais, gaunamais per Užsienio reikalų ministeriją, bet konkrečius pirkimus vykdo ne ministerija. Mūsų atveju tai vykdo arba „Litexpo“, arba centrinė perkančioji organizacija. Užsienio reikalų ministerija keliais išskirtiniais atvejais vykdė pirkimus, bet visa kita yra deleguota funkcija. Ir geriausia, kad komentuotų tie, kurie vykdė pirkimus“, – aiškino jis.

ELTA primena, kad balandžio viduryje paaiškėjo, jog dalį NATO viršūnių susitikimui Vilniuje surengti reikalingų viešųjų pirkimų „Litexpo“ vykdė neskelbiamų derybų būdu, galimai permokant. Apie tai pirmasis paskelbė portalas tv3.lt.

„Litexpo“ trečiadienį teigė, kad NATO susitikimas yra išskirtinis renginys, todėl vykdant pirkimus „Litexpo“ turėjo įsitikinti, ar taikant standartinę procedūrą nekiltų rizika paslaugą gauti nekokybišką ar ne laiku. Anot „Litexpo“, neskelbiamų derybų būdu pirkimai vykdyti „kai tai buvo objektyviai būtina“, o kiekvienu atveju siekta užtikrinti konkurenciją.

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) jau nagrinėja telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ skundą dėl galimai neskaidriai tokiu būdu vykdyto ryšio paslaugų teikimo konkurso. Įmonė pažymi, kad konkursą laimėjusios „Telia Lietuva“ stambaus verslo klientų padalinio vadovas Aleksandras Golodas kartu yra ir „Litexpo“ valdybos narys, todėl esą galėjo paveikti konkurso rezultatus. „Bitė“ tikina galėjusi šias paslaugas suteikti 900 tūkst. eurų pigiau.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį tikino nematanti „kažkokių keistų dalykų“ dėl „Litexpo“ pirkimų. Ji neslėpė, jog jai neskelbiamų derybų būdas nepatinka, tačiau siekiant spėti pasiruošti NATO susitikimui gali būti pateisinamas. Pasak I. Šimonytės, susitikimo data paaiškėjo tik lapkritį, tad perkančiosios organizacijos turėjo „suktis pakankamai sparčiai“.

VPT tikina kol kas gavusi tik „Bitė Lietuva“ skundą, tačiau svarsto, kuriuos su NATO susitikimu susijusius pirkimus vertinti papildomai. Tarnyba tikina, jog atlikusi „Bitės“ skundo tyrimą, galės įvertinti, ar „Litexpo“ turėjo pagrindo taikyti būtent neskelbiamų derybų būdą.

Seimo Antikorupcijos komisija, ketvirtadienį paskelbė, jog reaguodama į kilusią padėtį pradėjo aiškintis, kaip vykdant pirkimus „Litexpo“ užkardė korupcijos rizikas bei valdė galimus interesų konfliktus.

Vyriausybė praėjusių metų birželį priėmė nutarimą „Dėl Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos šalių vadovų susitikimo Lietuvoje 2023 metais organizavimo“, kuriame Užsienio reikalų ministerija „Litexpo“ (kartu ar atskirai) buvo įpareigotos užtikrinti „Litexpo“ parodų rūmų parengimą Aljanso lyderių susitikimui pagal NATO reikalavimus.

NATO viršūnių susitikimas vyks liepos 11–12 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.