Ukraina teigia negalinti atmesti galimybės, kad grūdų susitarimo galiojimas nebus pratęstas

Ukraina negali atmesti galimybės, kad ukrainietiškų grūdų eksporto susitarimo galiojimas nebus pratęstas po gegužės 18 d. Tai pirmadienį pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos ambasadorė ypatingiems pavedimams Olha Trofimceva, kuria remiasi „Reuters“.

Ukraina negali atmesti galimybės, kad ukrainietiškų grūdų eksporto susitarimo galiojimas nebus pratęstas po gegužės 18 d.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Ukraina negali atmesti galimybės, kad ukrainietiškų grūdų eksporto susitarimo galiojimas nebus pratęstas po gegužės 18 d.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-05-15 14:17

Pareigūnė pažymėjo, kad šią savaitę papildomų pokalbių grūdų klausimu nenumatyta. Pasak jos, po praėjusią savaitę Turkijoje vykusių diskusijų Ukraina sulaukia nenuoseklių signalų dėl susitarimo ateities. „Bendra situacija (po derybų) pasikeitė nedaug, gauname ganėtinai nenuoseklią informaciją apie grūdų susitarimą ir galimą jo tąsą“, – tvirtino O. Trofimceva.

Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš šios sutarties po gegužės 18 d., jei nebus įvykdyta virtinė jos sąlygų. Šalis reikalauja pašalinti kliūtis jos pačios grūdų ir trąšų eksportui.

„Rusijos pasitraukimas iš grūdų iniciatyvos yra įmanomas, tačiau tai visiems, o ypač Rusijos pusei reikš padėties eskalavimą. Jie apsunkins savo pačių būsimą derybinę poziciją“, – kalbėjo O. Trofimceva.

Vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo pristatyta 2022 m. liepą. Dėl jos buvo susiderėta tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai. Šis susitarimas padėjo nutraukti pernai kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos grūdų eksporto blokadą. Kovą iniciatyva buvo pratęsta iki gegužės 18 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.