Akibrokštas I. Šimonytei: verslo atstovai pažėrė kritikos mokesčių reformai

„Vieningai neigiamai vertiname Projektus ir siūlome jų priėmimą atidėti, siekiant platesnės diskusijos su suinteresuotomis pusėmis“, – taip atvirame laiške, skirtame Vyriausybei ir visoms Lietuvos Respublikoje veikiančioms partijoms, rašo verslo organizacijos, kritikuojančios Vyriausybės parengtą mokesčių reformą.

I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Verslininkai įsitikinę, kad numatytas mokesčių didinimas kelia grėsmę Lietuvos konkurencingumui ir regione.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Verslininkai įsitikinę, kad numatytas mokesčių didinimas kelia grėsmę Lietuvos konkurencingumui ir regione.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-05-16 13:46, atnaujinta 2023-05-16 13:57

Laiške, kurį pasirašė asociacija „Investors‘ Forum“, Lietuvos darbdavių konfederacija, Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos verslo konfederacija teigiama, kad pakeitimai, tiesiogiai susiję su mokestinės naštos didinimu pridėtinę vertę kuriantiems gyventojams, turės neišvengiamos žalos investiciniam klimatui, pakenks Lietuvos ekonomikos vystymuisi bei piliečių gerovei dėl sumažėjusių mokesčių į biudžetą ryšium su investicijų į Lietuvos ekonomiką mažėjimu.

Anot verslo atstovų, siūlomam mokesčių didinimui pasirinktas netinkamas laikas – geopolitinis ir ekonominis neapibrėžtumas vis dar nesumažėjęs, be to, svarbu atkreipti dėmesį į Lietuvos ekonomikos žengimą į techninę recesiją.

Šiuo metu Lietuvos verslas ir gyventojai vis dar susiduria ir, kaip prognozuojama, toliau neišvengs būsto paskolų įmokų augimo dėl euro zonoje griežtinamos pinigų politikos ir žaliavų bei vartojimo kainų augimo. Todėl mokestinės naštos didinimas gyventojams neprisidėtų prie šalies ekonominės aplinkos gerinimo.

„Tokie siūlymai nesuderinami su Vyriausybės programoje deklaruojamu Lietuvos siekiu tapti aukštą vertę kuriančia, kūrybiška inovacijų šalimi, pripažįstant, kad kiekvienos laisvos visuomenės ir sėkmingos ekonomikos pagrindas – pagarba privačiai nuosavybei, iniciatyvos laisvė, atvirumas naujovėms. O šiuo siūlymu įtvirtintinas valstybės teisinis reguliavimas ne skatins verslumą ir piliečių įsitraukimą, užtikrinant verslo klimato gerinimą, bet atvirkščiai – stabdys“, – minima laiške.

Verslininkai įsitikinę, kad numatytas mokesčių didinimas kelia grėsmę Lietuvos konkurencingumui ir regione, o numatomas mokesčių didinimas kai kurioms visuomenės grupėms sąlygotų drastišką ar netgi dvigubą mokesčių didinimą, kas prieštarautų teisingumo ir teisėtų lūkesčių principams.

„Labiausiai tikėtina, kad kraštutiniais atvejais nelauktu mokestinės naštos padidėjimo rezultatu gali būti šešėlinės ekonomikos augimas bei aukščiausią pridėtinę vertę kuriančių asmenų „išrezidavimas“ iš Lietuvos.

Primename, kad į mokesčių reformos rengimo procesą nebuvo įtrauktos suinteresuotos grupės, Finansų ministerijos pristatyta mokesčių reforma yra vykdoma per greitai, neatlikus tinkamų konsultacijų su visuomene, o dalis verslo bendruomenės teiktų pastabų išvis nebuvo svarstytos ir įvertintos“, – rašo verslo atstovai.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis savo feisbuko paskyroje taip pat apgailestavo, jog į verslo siūlymus visiškai neatsižvelgta.

„Nors dar prieš pasirodant mokesčių paketui kalbėjome apie grėsmę vienašališkam mokesčių didinimui, prasidedant diskusijoms nuoširdžiai tikėjomės produktyvaus dialogo ir galimybės pasiekti naują socialinį kontraktą (kaip tai buvo su Darbo kodeksu) recesijos ir karo prieš Ukrainą sąlygomis. Tačiau monologą primenantis procesas Vyriausybėje vienareikšmiškai visus nuvylė – sąžiningai veikiantis ir daugiausiai mokesčių mokantis verslas išgirstas nebuvo“, – rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.