Prognozuoja, kokias energijos kainas matysime žiemą: skaičiai gali nedžiuginti

Artėjant žiemai dujų kainos augs, o kartu brangs ir elektra, tačiau jau nuo šių metų liepos 1 d. kompensacijų už elektrą gali nebelikti. Siūloma jas skirti nebent tik sunkiau gyvenantiems asmenims.

Artėjant žiemai dujų kainos augs, o kartu brangs ir elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėjant žiemai dujų kainos augs, o kartu brangs ir elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėjant žiemai dujų kainos augs, o kartu brangs ir elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artėjant žiemai dujų kainos augs, o kartu brangs ir elektra.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Poderys.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
V.Jankauskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Klaudija Gudaitytė

May 16, 2023, 3:26 PM

Lietuvos energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys teigia, kad rekordiškai aukštų elektros kainų, kokios buvo pernai, nebepasieksime.

„Nepriklausomi tiekėjai siūlo elektros tarifus, kurių kainos siekia 22–28 ct/kWh, imant jų senus pasiūlymus iki vienpusio mažinimo, vidurkis siekė apie 25 ct/kWh. Bet kainos turėtų likti mažesnės nei 28 ct/kWh“, – teigė V.Poderys.

Biržos planas, gegužę kainuojantis 18 ct'kWh, šiuo metu yra pigiausias pasirinkimas. Fiksuoti tarifai – apie 30 prc. brangesni.

V.Podero teigimu, krentant elektros kainai, turėtų būti pergalvojama ir kompensacijų sistema. Šiuo metu valstybė kopensuoja iki 28,5 ct/kWh elektros kainos buitiniams vartotojams.

„Nebent būtų galima išskirti specifines grupes, kurioms reikia pagalbos, tada taip galėtų būti. Taip daroma su šildymo kompensacijomis.

Tai reikėtų apsvarstyti, kad nebūtų subsidijuojamas ir skatinamas perteklinis vartojimas. Jeigu šeimos ūkio suvartojimo vidurkis yra apie 150 kWh, tai, jeigu ši riba viršijama, ta dalis neturėtų būti subsidijuojama ir toks vartojimas neturi būti skatinamas“, – aiškino V.Poderys.

Energetikos ministerija anksčiau minėjo, kad dėl elektros kompensacijų ateinančiam pusmečiui turėtų būti apsispręsta gegužę.

„Pasakyti, kaip bus vasarą ar kažkada vėliau, negaliu. Kainas nustato ne Vyriausybė, o reguliatorius, bet rizikų, kad kainos didės, matome nemažai. Vis dėlto dabar matome, kad kompensacijų nereikės“, – sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Tačiau energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas atkreipia dėmesį, kad elektros kainos yra priklausomos nuo dujų kainų.

„Dujos yra labai atpigusios, bet yra baimių, kad ateinančią žiemą kainos vėl bus didesnės, nes augant poreikiui visi vėl norės užpildyti dujų saugyklas.

Jau šiuo metu reikalaujama, kad jos būtų užpildytos 90 proc. iki lapkričio 1 d.

Tad dujų kainos, kurios dabar siekia apie 35 Eur/MWh, prognozuojama, galėtų pakilti iki 50–60 Eur/MWh. Tai atsilieptų ir elektros kainoms“, – „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino V.Jankauskas.

Kalbant apie artėjantį šildymo sezoną, ekspertų teigimu, kainos turėtų išlikti panašios, didesnį pokytį pajus nebent sostinės gyventojai.

„Panašios kainos turėtų išlikti visoje šalyje, tik tam tikrų korekcijų matysime Vilniuje, nes mazutą keis biokuras“, – teigė V.Poderys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.