„Vikonda“ nori pirkti „Klaipėdos duoną“: laukia Konkurencijos tarybos sprendimo

Verslininkės Jolantos Blažytės kontroliuojama „Vikondos grupė“ prašo Konkurencijos tarybos leidimo įsigyti kepyklą „Klaipėdos duona“ ir netiesiogiai – bendrovę „Javinė“. „Klaipėdos duonos“ vadovas sako, kad vyksta derybos, tačiau tai dar nereiškia, kad įmonė bus parduota.

Daugiau nuotraukų (1)

Edgaras Valeckas

2023-05-17 09:01, atnaujinta 2023-05-18 09:43

„Galiu visus nuraminti – įmonė sėkmingai dirba ir dirbs, kepame duoną“, – sako „Klaipėdos duonos“ vadovas Kęstutis Dulkis.

Anot jo, „Vikonda“ turi ambiciją ateiti į duonos kepimo rinką, todėl galbūt kalbasi ir su kitais duonos kepėjais Lietuvoje dėl jų akcijų įsigijimo.

Praėjusią savaitę „Vikonda“ kreipėsi į Konkurencijos tarybą. Grupė ketina įsigyti 66,8 proc. „Klaipėdos duonos“ akcijų ir netiesiogiai – 88,48 proc. „Javinės“ akcijų ir tokiu būdu perimti pastarųjų bendrovių kontrolę.

Aršios derybos

K. Dulkis sako, kad pirmiausia reikia palaukti Konkurencijos tarybos sprendimo. Jis prognozuoja, kad tai gali užtrukti 2–3 mėnesius. Jei taryba leidimą duos, tuomet derybų baigtis priklausys nuo pasiūlytos kainos ir sąlygų.

Tuomet vyko net savotiškas karas dėl akcijų. „Klaipėdos duonos“ produkcija buvo dingusi iš „Maxima“ tinklo parduotuvių lentynų. Tačiau „Klaipėdos duonos“ vadovams, turintiems kontrolinį akcijų paketą, tuomet pavyko atlaikyti spaudimą.

Tų įvykių palikimas yra tai, kad 18,99 proc. „Klaipėdos duonos“ akcijų priklauso UAB „Vilniaus duona“.

Kontrolinį akcijų paketą valdo „Klaipėdos duonos“ darbuotojai, tarp kurių yra ir K. Dulkis.

Jis sako, kad per visus tuos metus vyko ne vienos derybos dėl „Klaipėdos duonos“ akcijų pardavimo, tačiau konkrečių susitarimų nebuvo pasiekta.

„Tai nuolatinis procesas, tokios derybos nuolat vyksta šalies duonos kepimo sektoriuje“, – sako K. Dulkis.

Prieš dešimt metų „Klaipėdos duona“ pati įsigijo Klaipėdoje veikiančią konditerijos gaminių įmonę „Javinė“.

Dirba nuostolingai

Registrų centro duomenimis, „Klaipėdos duona“ 2021 metais gavo 7,8 mln. eurų pajamų – 3 proc. daugiau nei 2020 metais, ji patyrė 377,3 tūkst. eurų nuostolių, kai 2020 metais buvo uždirbusi 12,4 tūkst. eurų grynojo pelno.

K. Dulkis neslepia, kad paskutinieji keleri metai duonos kepėjams yra patys sudėtingiausi.

Pradžioje smūgį sudavė COVID-19 pandemija, kai buvo uždarytos parduotuvės, nutrūko tiekimo grandinės į mokymo įstaigas ir pan.

„Praėję metai taip pat buvo „auksiniai„ dėl išaugusių energijos kaštų“, – „Vakarų ekspresui“ sakė K. Dulkis.

„Klaipėdos duonoje“ šiuo metu dirba 280 darbuotojų. Atlyginimų vidurkis prieš mokesčius – 1 393 eurai.

„Vikondos grupė“ valdo 14 įmonių, tarp kurių Kėdainių konservų fabrikas, ledų gamintoja UAB „Vikeda“. Taip pat žemės ūkio sektoriuje dirbančias UAB „Krekenava“ ir UAB „Kėdainių aruodai“. Grupės pajamos 2021 metais siekė 61 milijoną eurų. Dirba per 600 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.