Svarbus žingsnis: JAV ir Taivanas baigė derybas dėl prekybos

JAV ir Taivanas baigė derybas dėl dvišalio prekybos susitarimo, pranešė JAV prekybos įgaliotinė Katherine Tai.

​JAV ir Taivanas baigė derybas dėl dvišalio prekybos susitarimo.<br> Asociatyvi Scanpix / AFP nuotr.
​JAV ir Taivanas baigė derybas dėl dvišalio prekybos susitarimo.<br> Asociatyvi Scanpix / AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-05-19 12:51

„Šis pasiekimas žymi svarbų žingsnį į priekį stiprinant JAV ir Taivano ekonominius ryšius“, – ketvirtadienį paskelbtame pranešime cituojama K. Tai.

Kaip teigiama, JAV ir Taivano 21-ojo šimtmečio prekybos iniciatyvos tikslas yra paskatinti prekybą supaprastinant muitinės patikras, pagerinant reguliavimo procedūras ir nustatant antikorupcines priemones.

Nors JAV ir Taivano nesieja oficialūs diplomatiniai ryšiai, abi šalys neoficialius ryšius palaiko per de facto JAV ambasadą saloje – Amerikos institutą Taivane.

Nors Taivane įtvirtintas demokratinis valdymas, Kinija laiko šią salą savo teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas griežtina savo retoriką Taivano atžvilgiu ir intensyvina karines pratybas aplink salą. Kinija prieštarauja bet kokiems oficialiems Taivano ryšiams su kitomis valstybėmis.

Taivano klausimu JAV esama reto dvipartinio sutarimo, per pastaruosius 12 mėnesių vykus viešiems aukštų JAV ir Taivano pareigūnų susitikimams. Kinija į tai reaguoja aršiai.

Remiantis pranešimu, pirmasis susitarimas pagal minėtą iniciatyvą leis JAV verslams „patiekti Taivanui ir klientams Taivane daugiau prekių, tuo pat metu kuriant skaidresnes ir paprastesnes reguliavimo procedūras, galinčias sudaryti sąlygas investicijoms ir ekonominėms galimybėms abiejose rinkose, ypač mažoms ir vidutinėms įmonėms“.

Pasak K. Tai, šis susitarimas, kurį abi pusės dar turės pasirašyti, „pagilins prekybos partnerystę ir suintensyvins prekybos srautus tarp JAV ir Taivano“. „Laukiame šių derybų tąsos ir galimybės užbaigti aukštus standartus atitinkantį prekybos susitarimą, sprendžiantį aktualiausius 21 amžiaus ekonominius iššūkius“, – tvirtino JAV prekybos įgaliotinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.