Rusija tikina dar daugiau eksportuosianti į Kiniją: žada, kad apimtys išaugs 40 proc.

Rusijos energetikos išteklių eksporto į Kiniją apimtys šiais metais turėtų išaugti 40 proc. Tai antradienį pareiškė Rusijos vicepremjeras Aleksandras Novakas.

Rusijos energetikos išteklių eksporto į Kiniją apimtys šiais metais turėtų išaugti 40 proc.<br>123rf. nuotr.
Rusijos energetikos išteklių eksporto į Kiniją apimtys šiais metais turėtų išaugti 40 proc.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

May 23, 2023, 3:36 PM

A. Novakas šiuo metu vieši Šanchajuje. Jis yra delegacijos, į Kiniją atlydėjusios Rusijos premjerą Michailą Mišustiną, dalis.

Kalbėdamas Rusijos ir Kinijos verslo forume, A. Novakas tvirtino, kad energetika yra viena pagrindinių Maskvos ir Pekino bendradarbiavimo sričių. Vicepremjeras nurodė, kad rusiškų energetikos išteklių eksporto į Kiniją apimtys 2023 m. turėtų padidėti maždaug 40 proc. Negana to, A. Novakas teigė, kad abi šalys šiuo metu diskutuoja apie galimybę bendradarbiauti užtikrinant „trūkstamos technologinės įrangos tiekimą“, omenyje veikiausiai turėdamas Rusijos dėl sankcijų patiriamą stygių.

Rusijos dujų eksporto apimtys 2022 m. nusmuko, šaliai susilaukus daugybės Vakarų sankcijų, įvestų dėl jos invazijos į Ukrainą. Europai pradėjus žvalgytis kitų tiekėjų, Maskva savo ruožtu atsigręžė į alternatyvius pirkėjus, įskaitant Kiniją. Rusiją su pastarąja šalimi iki tol jau jungė dujotiekis „Sibiro galia“.

Kiniją ir Rusiją pastaraisiais metais sieja vis glaudesni ryšiai. Nors Kinija tvirtina, kad Rusijos karo prieš Ukrainą klausimu laikosi neutralios pozicijos, Pekinas susilaukia kritikos, nes iki šiol nėra pasmerkęs Maskvos dėl jos pradėtos invazijos. Kovą Rusijos sostinėje Maskvoje lankėsi Kinijos prezidentas Xi Jinpingas – jo viešnagė plačiai laikyta ženklu, liudijančiu Pekino paramą tarptautinėje arenoje izoliuotam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.