Ž. Mauricas: mažėjanti infliacija gali tapti nemaloniu siurprizu

Lietuvoje metinė infliacija gegužę sumažėjo iki 10,7 proc. Nors gyventojams kol kas tai gera žinia, mat perkamoji galia auga, visgi ekonomistas perspėja: gali būti, kad mažėjanti infliacija sukels bankrotų bei nedarbo bangą.

Ž.Mauricas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ž.Mauricas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-29 14:19

„Laukėme, laukėme ir sulaukėme kainų kritimo. Gegužės mėnesį vartojimo prekių ir paslaugų kainos Lietuvoje buvo mažesnės nei balandžio mėnesį. Kol kas tai yra tik simboliškas (0,1 proc.) kritimas, tačiau tokių mėnesių, kuomet kainos kris, šiais metais turėsime ir daugiau (...), nes ženkliai sumažėjo energetinių prekių (degalų, elektros, dujų ir šilumos energijos) kainos, o joms sumažėjus didėja spaudimas mažinti ar bent nekelti ir kitų prekių, pavyzdžiui, maisto, bei kai kurių paslaugų, pavyzdžiui, transporto, kainas“, – pirmadienį feisbuke rašė „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Metinė infliacija gegužės mėnesį sumažėjo iki 10,7 proc. Balandžio mėnesį ji siekė 13,3 proc., o 2022 m. rugsėjo mėnesį – net 22,5 proc.

„Birželio mėnesį ji sugrįš į vienaženklę zoną, o šių metų pabaigoje, tikėtina, nesieks 5 proc. Tai yra gera žinia gyventojams, kurių perkamoji galia vėl pradėjo augti – metinis darbo užmokesčio augimas Lietuvoje siekia apie 13 proc.“, – teigė Ž.Mauricas.

Visgi jis įspėjo: mažėjanti infliacija kai kam gali atnešti ir blogų žinių.

„Mažėjanti infliacija gali tapti nemaloniu siurprizu prie kylančių kainų įpratusioms, ir savo iššūkius kainų pakėlimu sprendusioms, įmonėms, tad šiais metais galime sulaukti kiek didesnio bankrotų skaičiaus ir, atitinkamai, aukštesnio nedarbo lygio“, – tikino ekonomistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.