Lietuvos ekonomika per metus smuko mažiau, nei skelbta anksčiau

2023 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 16 mlrd. eurų. 2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2022 m. ketvirčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką pokytis taip pat buvo neigiamas ir sudarė -2,7 proc., praneša Valstybės duomenų agentūra. Anksčiau skelbta, kad Lietuvos BVP per metus smuko 3,7 proc.

2023 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 16 mlrd. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
2023 m. pirmąjį ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) to meto kainomis siekė 16 mlrd. eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2023, 9:45 AM

Palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, realiojo BVP pokytis, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -2,1 proc. Įvertis gautas taikant ekonometrinius modelius pagal turimus statistinius duomenis.

Vertinant BVP gamybos metodu, 2023 m. pirmąjį ketvirtį didžiausią neigiamą įtaką BVP pokyčiui turėjo apdirbamosios gamybos, didmeninės ir mažmeninės prekybos; transporto ir saugojimo bei nekilnojamo turto operacijų įmonių veiklos rezultatai.

Vertinant BVP išlaidų metodu, nustatyta, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusiu ketvirčiu, namų ūkių galutinio vartojimo išlaidos padidėjo 2,2 proc., o bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas 5 proc. Valdžios sektoriaus galutinio vartojimo išlaidos sumažėjo 1,1 proc., o prekių ir paslaugų eksportas ir importas mažėjo atitinkamai 2 ir 7,4 proc.

2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su atitinkamu 2022 m. ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos buvo neigiamas ir sudarė -2,5 proc.

2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, nepašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtakos, buvo neigiamas ir sudarė -10,9 proc.

Anksčiau skelbtas 2023 m. pirmojo ketvirčio realiojo BVP pokytis, palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, buvo neigiamas ir sudarė -3 proc.

BVP ir jo komponentų reikšmės bei pokyčiai priklauso nuo skirtingų metų sezonų, todėl BVP ir jo komponentų kitimo tempui skirtingais laikotarpiais palyginti naudojami pokyčiai, gauti pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.