NŽT darbuotojai pradėjo streiką: prabilo apie psichologinį smurtą ir pažeidimus

Ketvirtadienį Nacionalinėje žemės tarnyboje (NŽT) prasidėjo profesinės sąjungos inicijuotas „itališkasis“ streikas. Pranešama, kad streikuoti darbuotojai pradėjo neapsikentę darbo teisės pažeidimų ir prieš juos nukreipto psichologinio smurto.

NŽT prasidėjo profesinės sąjungos inicijuotas „itališkasis“ streikas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
NŽT prasidėjo profesinės sąjungos inicijuotas „itališkasis“ streikas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 10:31 AM, atnaujinta Jun 1, 2023, 10:38 AM

„Streikas Nacionalinėje žemės tarnyboje vyks trimis etapais. Pirmajame etape, nuo birželio 1 d. pasirinkta lengviausia, švelniausia streiko forma, taip vadinamas „work to rule“ arba „itališkasis streikas“, – pasakojo NŽT profsąjungos pirmininkas ir vienas iš streiko iniciatorių Audrius Gelžinis.

Streiko iniciatorių rašte Aplinkos ministerijai teigiama, kad netinkamai planuojama ir organizuojama NŽT veikla kelia sumaištį, įtampą, sukelia sveikatos sutrikimų, vyrauja visuotinės baimės atmosfera.

Streiko reikalavimai:

1. Siūlyti savo noru atsistatydinti laikinajam NŽT vadovui.

2. Skirti pakankamą finansavimą, kuris užtikrintų darbuotojų teisę į atlygį, kuris nustatytas valstybės tarnybos įstatyme ir darbo kodekse.

3. Atstatyti „užšaldytą“ 5 proc. darbo užmokesčio krepšelį ir užtikrinti, kad iš šių lėšų nebūtų mokamos išeitinės išmokos.

4. Supažindinti NŽT darbuotojus su numatoma nauja NŽT struktūra.

5. Sumažinti iki ne daugiau kaip dviejų posėdžių per dieną.

6. Neskirti užduočių po darbo, pietų pertraukų metu, savaitgaliais ir švenčių dienomis.

7. Pradėti derybas dėl darbdavio lygmens kolektyvinės sutarties.

8. NATO viršūnių susitikimo metu visiems Vilniuje dirbantiems NŽT darbuotojams leisti dirbti nuotoliniu būdu.

Anot NŽT profesinės sąjungos, neįvykdžius šių reikalavimų iki šių metų liepos 1 d. bus pradėtos procedūros dėl įspėjamojo streiko organizavimo.

Pranešama, kad sprendimas streikuoti buvo priimtas gegužės 23 d. NŽT darbuotojų profesinės sąjungos neeiliniame visuotiniame susirinkime.

„Itališkasis“ streikas – toks darbo organizavimas, kurio metu darbuotojai neatlieka daugiau, negu reikalaujama pagal sutarties ar darbo taisykles ir griežtai laikosi darbo laiko, nedirba viršvalandžių, nevykdo jiems nebūdingų funkcijų ir perteklinių reikalavimų. Prireikus dirbti papildomas valandas arba atlikti papildomas funkcijas yra prašoma darbdavio raštiško, konkretaus ir motyvuoto nurodymo atlikti tam tikrus darbus, reikalaujama parengti tikslias, detalias instrukcijas, paaiškinama pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.