Sunerimo dėl Lietuvoje įdarbintų užsieniečių: tikrins, ar jie neišnaudojami prekybai žmonėmis

Priverstinis darbas apibūdinamas kaip bet koks darbas, paslaugos, įskaitant priverstinį elgetavimą, kurį prekybos žmonėmis auka verčiama dirbti prieš jos valią, t. y. panaudojant fizinį smurtą, grasinimus ar kitaip atimant galimybę priešintis, pasinaudojant nukentėjusio asmens priklausomumu ar pažeidžiamumu, panaudojant apgaulę, priimant ar sumokant pinigus, gaunant ar suteikiant kitokią naudą asmeniui, kuris faktiškai kontroliuoja nukentėjusį asmenį.

Šiuolaikinės prekybos žmonėmis aukomis gali tapti bet kurios šalies gyventojas.<br> Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuolaikinės prekybos žmonėmis aukomis gali tapti bet kurios šalies gyventojas.<br> Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2023, 12:47 PM

Anot Neteisėtos veiklos priežiūros skyriaus vedėjos Birutės Macijauskienės, ši problema mažiau matoma dėl įvairių priežasčių. Šiuolaikinės prekybos žmonėmis aukomis gali tapti bet kurios šalies gyventojas, o jos taikiniai nėra tik viena, lengvai identifikuojama asmenų grupė. Žmogaus pavergimui ne visada naudojama grubi ir taip pat lengvai identifikuojama jėga, o subtilesni būdai, sudarantys regimybę, kad pats asmuo sutiko su vergovės sąlygomis. Tipiškas pavyzdys yra žmogaus pavergimas už skolas.

Prekybos žmonėmis esmę atskleidžia trys pagrindiniai požymiai: neteisėti veiksmai (aukos pardavimas, pirkimas, verbavimas, gabenimas, laikymas nelaisvėje ir kt.); asmens valią palenkiantys būdai (fizinis ir psichologinis smurtas, įvairūs grasinimai, apgaulė, pasinaudojimas asmens priklausomumu ar pažeidžiamumu ir kt.) ir išnaudojimo tikslas (priverstiniam darbui ar paslaugoms, elgetavimui, įvairioms seksualinio išnaudojimo formoms, nuskalstamoms veikoms daryti ir kt.).

Atsižvelgiant į didelį atvykstančių ir įdarbinamų užsieniečių skaičių bei besitęsiantį karą Ukrainoje, Valstybinė darbo inspekcija (VDI), stiprindama pajėgas nustatant priverstinį darbą, tęsia projektą, kuriuo siekiama skirti daugiau dėmesio priverstinio darbo atvejams nustatyti ir kelti darbo inspektorių kompetenciją prekybos žmonėmis darbo išnaudojimo srityje. VDI įsteigtos dvi specializuotos kontrolės ir prevencijos prekybos žmonėmis priverstiniam darbui srityje grupės. Kaip akcentuoja skyriaus vedėja B. Macijauskienė, abiejų grupių pagrindinis uždavinys – analizuoti nustatytus galimus priverstinio darbo atvejus, kaupti ir sisteminti informaciją apie juos, rinkti įrodymus ir perduoti ikiteisminio tyrimo institucijai.

VDI kartu su Policijos departamentu prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos aktyviai vykdo bendrus veiksmus dėl prekybos žmonėmis priverstinio darbo išnaudojimo tikslais prevencijos ir kontrolės. Bendros priemonės yra nukreiptos į siekį skatinti ir stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą kovos su prekyba žmonėmis ir nelegalaus darbo kontrolės srityje. Be to, vykdydama prevenciją ir dalijimąsi informacija, VDI aktyviai bendradarbiauja su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios suteikia reikiamą pagalbą prekybos žmonėmis aukoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.