Tyrimas: Lietuvoje daugėja taupančių, bet ne visiems tam pakanka lėšų

INVL Investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupės užsakymu balandį atliktas reprezentatyvus Gyventojų investavimo, taupymo ir kaupimo pensijai įpročių tyrimas atskleidė, kad taupo trys iš keturių (76 proc.) gyventojų – tai yra 4 procentiniais punktais daugiau nei pernai.

Taupyklė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Taupyklė.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2023, 11:28 PM

Kasmet atliekamas tyrimas rodo, kad šis skaičius kasmet nuosekliai auga. Palyginti, 2020 metais taupė du iš trijų (66 proc.) gyventojų, rašoma INVL pranešime žiniasklaidai.

„(...) Naujausiame INVL Gyventojų investavimo, taupymo ir kaupimo pensijai įpročių tyrime, taupantys teigia daugiausia žmonių per nuo 2016 metų, kai tyrimas pradėtas“, – pastebi INVL investicijų valdymo ir gyvybės draudimo grupės Mažmeninių paslaugų vadovė dr. Dalia Kolmatsui.

„Netaupančių (24 proc.) gyventojų dauguma sako, kad taupymui nepakanka pajamų (70 proc.) arba kad neturi galimybių mažinti išlaidų (34 proc.). Pernai tokių atitinkamai buvo 62 proc. ir 28 proc. Įdomu tai, kad per metus nuo 20 proc. iki 11 proc. sumažėjo gyventojų, teigiančių, jog taupyti nemato prasmės, o dar labiau – liko tik 3 proc. gyventojų, kurie įsitikinę, kad kritiniu atveju jiems padėtų artimieji. Pernai tokių buvo 11 proc. Dar vienas dalykas – daugiau kaip pusė (51 proc.) gyventojų kaip tikslą, kuriam tikisi sukaupti investuodami, nurodė, kad siekia papildomų pajamų šalia pagrindinio uždarbio“, – sako D. Kolmatsui.

Pasak Šiaulių banko atstovės A. Vilimavičiūtės, taupyti, investuoti ar atsidėti savo ateities gerovei galima ir didžiules sumas, ir kelis eurus, bet svarbiausia yra ne tai. Svarbu turėti kaupimo ar investavimo tikslą – išsaugoti turto vertę ar uždirbti.

Taip pat pažymima, kad svarbu ir rizika – nes įprastai didesnės grąžos lūkestis reiškia ir didesnę riziką bei kiek pajamų taupymui šeima gali skirti per mėnesį. Ne mažiau svarbus ir terminas – iki kada norima vieną ar kitą sumą sutaupyti. Ir svarbu nepamiršti atskirti santaupų nuo einamųjų lėšų.

INVL šeimos finansų ekspertė dr. D. Kolmatsui sako, kad labai taip pat svarbu išsaugoti taupymo ir investavimo nuoseklumą bei periodiškumą ir pasirinkti keletą skirtingų instrumentų, kurie skirtųsi savo rizikos laipsniu investicijų geografija ir sritimis.

„Iš tiesų taupant ir investuojant protingai reikėtų apsvarstyti galimybę turėti ir indėlių, ir pensijų fondų vienetų, ir galbūt savarankiškai investuoti į investicinius fondus. Be to, norint pasiekti geriausių rezultatų, tai patariama daryti reikia nuosekliai ir periodiškai. Pavyzdžiui, kiekvieną mėnesį investuoti, nesvarbu, ar fondų vienetų vertė kyla, ar krenta. Klaida, kurią daro daugelis – nustoja investuoti, kai situacija pablogėja, pavyzdžiui, esant nuosmukiui rinkoje, koks buvo pernai. Taip praleidžiama galimybė įsigyti turto vienetų, kai jų vertė mažesnė. Geriausia nelaukti kažkokio palankaus momento ir taupyti bei investuoti nuolat. Bei nepamiršti, kad investavimas visuomet susijęs su rizika“, – tikino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.