Kol pati nepamatė, kaina nepatikėjo: vos per 10 dienų nusipirko tris namus

Kalifornijoje (JAV) gyvenanti Rubia Daniels už tris eurus nusipirko tris apleistus namus Sicilijos kaime. Tokiam žingsniui ją pastūmėjo desperatiškas Italijos siekis apgyvendinti sparčiai tuštėjančius miestus vaiduoklius.

Čivita.<br>B.Ferrari/unsplash.com nuotr.
Čivita.<br>B.Ferrari/unsplash.com nuotr.
Čivita.<br>P.F.Grizi/unsplash.com nuotr.
Čivita.<br>P.F.Grizi/unsplash.com nuotr.
 Čivita.<br>G.Clare Marino/unsplash.com nuotr.
 Čivita.<br>G.Clare Marino/unsplash.com nuotr.
Čivita.<br>G.Clare Marino/unsplash.com nuotr.
Čivita.<br>G.Clare Marino/unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2023, 8:49 AM

Kai moteris pirmą kartą išgirdo apie nenusakomai pigius namus Italijoje, ji turėjo pati juos pamatyti, kad įsitikintų, jog tai tiesa.

„Buvau labai nustebinta, – kalbėjo ji finansų ir verslo svetainei „Insider“. – Jau po trijų dienų turėjau lėktuvo bilietą, išsinuomotą automobilį, viešbutį ir išvykau.“

2019 m. liepą, besibaigiant 10 dienų kelionei į Sicilijos miestelį Musomelį, ji tapo trijų apleistų namų, kuriuos nusipirko vos už 1 eurą, savininke.

Už būsto pardavimo projektą Musomelyje atsakingos organizacijos „Case 1 Euro“ atstovas patvirtino, kad būstai iš tiesų buvo parduoti.

R.Daniels, prieš 30 metų persikėlusi į Kaliforniją iš Brazilijos sostinės pakraščio, sakė, kad Italijos miestelis jai priminė vaikystės namus.

„Žmonės buvo labai svetingi, visi su manimi norėjo išgerti kavos. Nekilnojamojo turto agentai mane priėmė kaip seserį – jie kartu buvo kasdien, kol ten gyvenau“, – prisiminė moteris.

Ją sužavėjo turtinga miestelio ir jo gyventojų istorija, taip pat patiko idėja restauruoti apleistą namą.

„Tai aplinkosauginė koncepcija, – pridūrė saulės energijos pramonėje dirbanti Rubia. – Turime nustoti statyti ir pradėti rekonstruoti tai, ką jau turime.“

R.Daniels kiekvienam namui numatė skirtingą paskirtį.

„Tą, prie kurio dirbu dabar, planuoju paversti meno galerija. Kitas bus skirtas gyventi man pačiai. O trečiąjį, kuris bus didžiausias mano projektas, noriu paversti sveikatingumo centru, kad galėčiau atiduoti duoklę bendruomenei“, – sumanymais dalijosi ji.

49-erių moteris įsigytą nekilnojamąjį turtą pradėjo tvarkyti 2019 m. pabaigoje, tačiau dėl pandemijos darbus turėjo sustabdyti. Prie renovacijos grįžo pernai.

Rubia savo laiką dalija tarp San Francisko ir Musomelio, kur kiekvieną kartą atvykusi praleidžia bent mėnesį.

R.Daniels nėra vienintelis žmogus, kuris pasinaudojo Italijos desperatišku siekiu apgyvendinti ištuštėjusius miestus.

2021 m. devyni pietų Italijos kaimai pasiūlė jaunesniems nei 40 m. žmonėms sumokėti po 30,5 tūkst. eurų, jei tik šie persikels čia gyventi. Šie kaimai – Pietų Italijos Kalabrijos regione: tai ir ant uolos stūksantis Čivitos kaimas, ir pakrantės paplūdimio miestelis Aieta.

Šias vietoves vienijo tai, kad jose gyveno mažiau nei 2 tūkst. gyventojų. Dar keli metai, ir jos pavirstų miestais vaiduokliais.

2020 m. vasarą Kalabrijos regionas pateko į naujienas, kai Činkve Frondyje pasiūlė namus už 1 eurą. Už tokią kainą naujus šeimininkus rado 12 namų.

O 2019 m. „Insider“ žurnalistas Willas Martinas rašė apie Kamaratą, centrinėje Sicilijoje esantį miestelį, kuris nemokamai dalijo namus visiems, norintiems jame gyventi. Miestelio meras Vincenzo Giambrone teigė, kad taip stengiamasi užkirsti kelią miesteliui virti griuvėsiais.

Tačiau perimti eurą kainuojantį namą – nemenkas žygdarbis: pastatams neretai reikia kapitalinio remonto, kad juose būtų galima gyventi.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.