Išsipūtusi EURIBOR sujaukė įprastą tvarką – nuomos kainos lipa aukštyn, pasiūloje būstų lieka vis mažiau

Pirminėje sostinės butų rinkoje, stebint nuosekliai augančią pasiūlą, nedidėjančią paklausą ir vietoje stovinčias kainas, galima teigti, kad rinka vis dar nėra subalansuota. Visai kitoks vaizdas stebimas antrinėje Vilniaus ir Kauno butų rinkoje. Čia kainos kur kas dinamiškesnės, o konkurencija veikia stipriau. Nuo metų pradžios abiejuose miestuose stebimas nuomos kainų augimas, o pasiūloje lieka vis mažiau būstų.

Gegužės mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv. m buto su daline apdaila kaina siekė 167 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Gegužės mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv. m buto su daline apdaila kaina siekė 167 tūkst. eurų.<br>V.Balkūno nuotr.
Kaunas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Kaunas.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 7:18 AM

Vilniaus ir Kauno gyvenamojo būsto kainų pokyčius bei tendencijas kas mėnesį analizuoja nuomos su galimybe vėliau būstą išsipirkti paslaugas teikiančios kompanijos „Numai“ analitikai.

Pirminė būstų rinka – išbalansuota

Gegužės mėnesį sostinėje vidutinio 50 kv. m buto su daline apdaila kaina siekė 167 tūkst. eurų. Vidutinė kv. m kaina buvo 3340 eurų. Nuo spalio reikšmingų kainos pokyčių naujos statybos butų rinkoje nebuvo fiksuota ir galima teigti, kad kainos stabilizavosi.

Gegužės mėnesį Vilniaus pirminėje butų rinkoje buvo parduota 215 butų, tačiau fiksuoti net 69 nutraukimai, tad bendras pokytis (kiek būstų išėjo iš sandėlio) buvo 146. Palyginti su 2022 m. gegužės mėnesiu, kai buvo fiksuoti 207 pardavimai, jų kiekis šiemet yra apie 30 proc. mažesnis.

Gegužės mėnesį pirmą kartą po kelių mėnesių mažėjo naujos statybos butų pasiūla. Tačiau pagrindinė to priežastis – šį mėnesį rinkai pasiūlyti vos 42 butai. Šiuo metu Vilniuje galima rinktis iš 3750 butų su daline apdaila. Lyginant su 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu, pasiūla Vilniuje paaugusi net 50 proc. Net trečdalį rinkoje siūlomų butų pirkėjai gali apžiūrėti, nes jie jau pastatyti.

„Rinkoje vis dar stebimas išsibalansavimas. Pasiūlai didėjant, o pardavimams stagnuojant, būtų natūralu tikėtis kainų korekcijos. Tačiau kol kas rinkoje matome tik akcijas – siūlomos nuolaidos įrengimui, sandėliukas ar virtuvė dovanų ir pan. Neaugantis pardavimų skaičius signalizuoja, kad akcijos nepakankamos, ir kainos vis dar neatitinka pirkėjų lūkesčių“, – teigia bendrovės „Mano numai“, valdančios prekės ženklą „Numai“, vadovas Aurimas Čiagus.

Kaune stebėtas kainų augimas

Gegužę vidutinė parduoto buto su pilna apdaila kaina Vilniuje buvo 130 tūkst. eurų arba 2,5 tūkst. eurų už kv. m. Vidutinis parduoto buto plotas – 52 kv. m. Lyginant su balandžio mėnesiu buvo fiksuotas kainos mažėjimas. „Numai“ analitikų vertinimu, esminė kainos mažėjimo priežastis buvo ta, kad gyventojai buvo labiau linkę rinktis pigesnį būstą.

Tuo tarpu Kaune antrinėje būstų rinkoje buvo fiksuotas kainų augimas. Gegužės mėnesį vidutinė visiškai įrengto buto kv. m kaina Kaune buvo 1855 eurų, ir lyginant su balandžiu, pakilo 4 proc. Lyginant su atitinkamu laikotarpiu pernai metais, kaina pakilo 23 proc.

„Kaune, lyginant su Vilniumi, būsto įperkamumas yra gerokai didesnis, todėl ten būsto rinka išlieka aktyvesnė“, – sako A.Čiagus.

Nuomos rinkoje – pasiūlos mažėjimas

Vidutinė išnuomoto buto kaina Vilniuje gegužės mėnesį buvo 550 eurų. Lyginant su balandžio mėnesiu, kaina paaugo 4 proc. Nuo metų pradžios kaina paaugo apie 10 proc.

Kaune vidutinė nuomos kaina taip pat augo. Gegužės mėnesį fiksuota vidutinė išnuomoto buto kaina siekė 430 eurų ir buvo 7,5 proc. didesnė nei balandį.

Nuo metų pradžios stebimas nuoseklus nuomojamų butų pasiūlos mažėjimas. Lyginant su sausio mėnesiu Vilniuje nuomos pasiūla sumažėjo apie 20 proc., Kaune – 14 proc.

„Išaugus EURIBOR, įmoka mokama bankui tapo didesnė, nei nuoma už tokį patį būstą. Todėl dalis pirkėjų nusprendė neskubėti įsigyti nuosavo būsto ir liko nuomos rinkoje. Dėl to nuo metų pradžios stebime nuomos pasiūlos mažėjimą. Mūsų manymu, nuomos kainos šiais metais gali augti dar 10–15 proc.“, – teigia A.Čiagus.

Nuomos metinis pajamingumas Vilniuje gegužės mėnesį siekė 5 proc. ir dėl paaugusių nuomos kainų yra kiek didesnis nei buvo fiksuota balandį. Tuo tarpu Kaune nuomos pajamingumas buvo 5,42 proc. ir, lyginant su balandžiu, yra paaugęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.