Įtaria, kad Lietuvos–Lenkijos dujotiekyje yra rusiškų detalių – dalį GIPL gali tekti ardyti

„15min“ ir tarptautinių partnerių tyrimas atskleidžia, kad dalį Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo. Pasak portalo, valstybės valdomose įmonėse už uždarų durų dėliojami krizės valdymo planai. Tuo metu „Amber Grid“ penktadienį pranešė, kad dėl GIPL jungiamųjų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

Praėjusių metų liepą Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Praėjusių metų liepą Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2023, 10:06 AM

Kaip primenama paskelbtame „15min“ tyrime, daugiau nei 116 mln. eurų atsiėjusi Lietuvos – Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL „lietuviškoji“ atkarpa pastatyta per 2 metus ir baigta 2021 m. pabaigoje.

„Statybų metu pagrindinė GIPL rangovė „Alvora“ buvo sudariusi sandorį dėl jungiamųjų vamzdyno detalių pirkimo su Rusijos koncerno „ChelPipe Group“, remiančio šios šalies karinę infrastruktūrą, įmone.

Kilus skandalui, „Amber Grid“ nurodė, kad jungiamosios detalės turi būti perkamos iš Europos gamintojų. Buvusi „Alvoros“ partnerė „Šiaulių dujotiekio statyba“ (ŠDS) 2021 metais informavo „Amber Grid“ apie galimas klastotes jungiamųjų detalių dokumentuose.

Pagrindinė įtarimų versija – „Alvora“ galėjusi sumontuoti dujotiekyje tas pačias „ChelPipe“ įmonėje pirktas jungiamąsias dalis, „pakišdama“ po suklastotais Lenkijos ir Rumunijos gamintojų sertifikatais.

Pernai „Amber Grid“ paskelbė ištyrusi minėtus įtarimus ir nustačiusi, kad jungiamosios detalės – Europos gamintojų. Praėjusių metų liepą Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo ir sukčiavimo statant GIPL“, – skelbia „15min“.

Nurodoma, kad po „Šiaulių dujotiekio statybos“ surinktos medžiagos „Amber Grid“ ir „EPSO-G“ pradėjo dar vieną vidinį tyrimą.

„15min žiniomis, vis daugiau tyrėjų surinktų duomenų byloja, kad įtarimai dėl „rusiškos“ GIPL jungiamųjų detalių kilmės gali pasitvirtinti“, – pranešė tyrimą atlikę žurnalistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.