J. Neverovičius: informacija dėl GIPL jungiamųjų detalių kilmės turi būti patikrinta, priimti sprendimai

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius tvirtina, kad paviešinta informacija dėl Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL, kurį gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo, yra labai svarbi. Pasak jo, jeigu dėl to kyla įtarimų, informacija turi būti patikrinta ir priimti sprendimai.

Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius tvirtina, kad paviešinta informacija yra labai svarbi.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius tvirtina, kad paviešinta informacija yra labai svarbi.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jun 6, 2023, 9:10 AM

„Tai kas vyksta su šiuo dujotiekiu labai svarbu. Tačiau, tuo pačiu metu reikia pasakyti, kad jeigu yra kažkokios problemos su standartais, sertifikatais, kyla kažkokių įtarimų, tai ta informacija turi būti patikrinta, išnagrinėta ir turi būti priimti atitinkami sprendimai“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius.

„Statybose vyksta įvairių dalykų, aš tikrai nesiimsiu komentuoti „kas būtų, jeigu būtų“. Tam jau dabar yra vykstantis tyrimas prokuratūroje. Neabejoju, kad pati įmonė ir ministerija vertina visą informaciją ir pasidarys išvadas ir ateičiai. O kaip iš tikrųjų šiuo atveju, kokie bus priimti sprendimai, nenorėčiau užbėgti į ateitį ir čia darbas atsakingų institucijų, pasakyti viskas buvo tvarkoje ar ne“, – pažymėjo jis.

J. Neverovičius aiškino, kad nors Prezidentūra visų detalių nežinojo, tačiau įtarimus dėl galimų neskaidrumų susijusių su GIPL projektų teko girdėti ir anksčiau. Tačiau, anot jo, tuo metu įmonė patvirtino, kad viskas yra tvarkoje.

„Visų detalių nežinojome, bet anksčiau teko girdėti įtarimus, kad yra galimi kažkokie neskaidrumai. (...) Tuo metu buvome gavę atsakymus iš įmonės, kad viskas yra tvarkoje. Tikiu, kad ta informacija yra ir dabar aktuali, kadangi ten buvo kalbama apie kokybės parametrų išlaikymą“, – sakė prezidento patarėjas.

„Metus laiko šis dujotiekis veikia be jokių sutrikimų, pažeidimų, tai reikia tikėti, kad saugumo, tiekimo parametrai yra išlaikomi. Kas liečia dėl sertifikatų ir konkrečių dalių, atsakys į tuos klausimus tyrimas“, – tikino jis.

Prezidentūros atstovas nesiėmė vertinti, ar energetikos ministras Dainius Kreivys yra tiesiogiai atsakingas už tai, kas yra paviešinta apie GIPL projektą.

„Taip toli neužbėgčiau įvykiams už akių, tyrimus atliks atitinkamos institucijos ir pateiks atsakymus, kas iš tikrųjų įvyko ir kas yra atsakingas už tokius sprendimus“, – tvirtino J. Neverovičius.

Galiausiai jis akcentavo nemanąs, kad paviešinta informacija yra sisteminė bėda. Tai, J. Neverovičiaus manymu, yra konkretaus projekto bėda.

„Tai yra strateginis projektas, kuris reikšmingas ne tik Lietuvai, bet ir Lenkijai, ypač tą pamatėme per didžiausios įtampos laikotarpį, kai su dujomis buvo labai sudėtinga situacija dėl tiekimo iš Rusijos. Tada mums terminalas ir šis dujotiekis buvo ypatingai svarbus“, – aiškino prezidento patarėjas.

„Manytume, kad reikia ir toliau užtikrinti, kad šis dujotiekis veiktų nepertraukiamai, o iššūkiai su sertifikatais, standartais ir galbūt dalimis, kurios jeigu neatitinka, tai tuos sprendimus pati įmonė įsivertins ir priims“, – sakė jis.

ELTA primena, kad „15min“ ir tarptautinių partnerių tyrimas atskleidė, jog dalį Lietuvos–Lenkijos magistralinio dujotiekio GIPL gali tekti ardyti dėl rusiškų detalių naudojimo. Pasak portalo, valstybės valdomose įmonėse už uždarų durų dėliojami krizės valdymo planai. Tuo metu „Amber Grid“ penktadienį pranešė, kad dėl GIPL jungiamųjų detalių kreipėsi į prokuratūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.