Pasaulio bankas pareiškė: pasaulinė ekonomika – rizikingoje padėtyje

Aukštos palūkanos ir Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą toliau reikšmingai lėtina pasaulinės ekonomikos augimą. Tai savo naujausioje ataskaitoje pareiškė Pasaulio Bankas (PB).

Aukštos palūkanos ir Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą toliau reikšmingai lėtina pasaulinės ekonomikos augimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aukštos palūkanos ir Rusijos plataus masto karas prieš Ukrainą toliau reikšmingai lėtina pasaulinės ekonomikos augimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

2023-06-07 14:10

Banko teigimu, po praėjusiais metais užfiksuotos 3,1 proc. prilygstančios ekspansijos 2023 m. pasaulinės ekonomikos augimas sulėtės iki 2,1 proc. Nors šis įvertis yra 0,4 proc. didesnis, palyginti su PB sausį skelbta prognoze, banko vyriausiasis ekonomistas Indermitas Gillas nurodė, kad tai vis vien yra vienas silpniausių augimo rodiklių per pastaruosius penkis dešimtmečius. „Pasaulinė ekonomika yra atsidūrusi rizikingoje padėtyje“, – tvirtino I. Gillas.

Remiantis PB ataskaita, 2024 m. pasaulinė ekonomika turėtų nežymiai atsigauti ir išaugti 2,4 proc. Nepaisant to, augimo įvertis taip pat gali būti mažesnis, nei tikimasi.

Ataskaitoje pažymima, kad numatomas laipsniškas aukštos pasaulinės infliacijos mažėjimas, silpnėjant paklausai ir smunkant žaliavų kainoms. Tačiau, anot PB, dar galimas pinigų politikos griežtėjimas. Kaip teigiama, stresas bankininkystės sektoriuje gali neigiamai paveikti augimo rodiklius.

„Svarbu nepamiršti, kad augimo prognozės nėra likimas, – akcentavo PB vadovas Ajay Banga. – Turime galimybę pakeisti įvykių raidą, tačiau tam prireiks bendro mūsų visų darbo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.