Lietuvos darbo rinkoje tuoj nebeliks suvirintojų: jų poreikis kasmet auga

Justas Bimbiris yra molėtiškis, kilęs iš tokio paties pavadinimo kaimo kaip ir jo pavardė. Prieš tris metus Justas atsirado Šiauliuose ir panašu, kad sėkmingai pasirinkęs profesiją, jis liks čia gyventi ir dirbti. Ieškodamas kur mokytis, Justas aptiko Šiaulių technologijų mokymo centrą. Geri pažįstamų atsiliepimai apie suvirinimo profesijos mokytojus bei suteikiamas galimybes susirasti darbą nulėmė galutinį Justo sprendimą.

Pameistrys, suvirintojas Justas Bimbiris.
Pameistrys, suvirintojas Justas Bimbiris.
Šiaulių technologijų mokymo centro praktinio mokymo vadovas Jonas Zaluba.
Šiaulių technologijų mokymo centro praktinio mokymo vadovas Jonas Zaluba.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Filmavimo akimirkos.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 26, 2023, 11:15 AM, atnaujinta Jun 9, 2023, 12:00 PM

„Pačių pirmųjų praktinių mokymų metu pats bandžiau virinti ir supratau, kad ne taip jau viskas paprasta, reikia daug patirties, praktikos, kad galėčiau būti patenkintas savo darbo rezultatais. Dabar aš pastoviai eksperimentuoju, mėginu įvairius būdus, tobulėju darbo vietoje ir dabar man jau sekasi geriau“, – sakė Justas. Labiausiai Justą suvirintojo profesijoje sužavėjo galimybė pasigaminti bet ką. „Kai esi suvirintojas, tereikia turėti noro ir fantazijos, kad pasidarytum stalą, stelažą ar kokį karutį“, – juokavo Justas.

Šiaulių technologijų mokymo centro praktinio mokymo vadovas Jonas Zaluba sako, kad šiuolaikiniai mokiniai gana atsargiai žiūri į suvirintojo profesiją, nes, norint tapti puikiu profesionalu, reikia nemažai žinių, stipraus atsakomybės jausmo ir gerų mokytojų. Jis užtikrintas, kad privaloma viešinti šią specialybę, nes rinkoje poreikis auga, o paruošiamų specialistų nedaugėja.

Šiaulių technologijų mokymo centre mechanikos skyriuje ruošiami transporto priemonių remontininkai, transporto priemonių elektronikai, santechnikai, suvirintojai, elektrikai. Taip pat yra galimybė mokytis šaltkalvio bei metalo apdirbimo staklių operatoriaus specialybių. Darbdaviai labai laukia šių specialistų, su jais nuolatos vyksta daug diskusijų kaip pritraukti mokinius, nes dauguma specialistų yra garbingo amžiaus ir, atėjus laikui, jų nebus kuo pakeisti.

Šiuo metu atlyginimai yra konkurencingi ir šias specialybes pasirinkę mokiniai turėtų žinoti, kad prie metalo apdirbimo staklių darbas nebėra purvinas, didžioji jo dalis kompiuterizuota. Šiaulių technologijų mokymo centre suvirinimo amato paslapčių moko ilgametis profesijos mokytojas Arvydas Skurvydas. Apžvelgdamas pastaruosius porą dešimčių metų, mokytojas sako, kad suvirinimo galimybės labai ištobulėjo. Arvydas sako, kad besimokantys yra supažindinami su visais šiuo metu rinkoje esančiais suvirimo būdais. Europoje įprasta, kad išmokstamas ir įvaldomas tik vienas ar keli suvirinimo būdai. Lietuvoje gi suteikiamas platus išsilavinimas.

Justas Bimbiris pasirinko mokslą pameistrystės forma ir jau tris mėnesius darbuojasi Šiauliuose įsikūrusioje įmonėje „Kalvis“. Pameistrystės mokymosi forma jam leido suderinti mokslą ir darbą bei už patirties įgijimą įmonėje gauti atlygį. Šioje įmonėje pameistrystės mokymosi forma yra labai skatinama: paskirtas meistras darbui su pameistriais, mokymams skirta atskira patalpa. Justas Bimbiris džiaugiasi, kad darbą jis jau turi, nes įmonė „Kalvis“, pasibaigus mokslams, siūlo pas juos pasilikti.

Justas svajoja apie darbą ir prie didesnių objektų ir sako, kad suvirintojas reikalingas ne tik krosneles gaminti, bet ir statant dangoraižius arba laivus. Kokias dar svajones puoselėja Justas žiūrėkite laidoje „Kuriantys Lietuvą. Pameistrystė“ šeštadienį 17 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.