Ragina D. Kreivį ir „Ignitis“ prisiimti atsakomybę už tai, kad tenka permokėti už dujas

Žvilgsniams vėl krypstant į energetikos ministrą Dainių Kreivį, šį kartą – dėl sprendimų, kurie lėmė, kad gyventojai už dujas priversti mokėti dvigubai ar trigubai daugiau, nei jos kainuoja rinkoje, socialdemokratai ragina ministrą ir „Ignitis grupę“ susimokėti už savo klaidas, informuojama pranešime žiniasklaidai.

D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
D.Kreivys.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

2023-06-12 09:38

„Su ministro palaiminimu pernai „Ignitis“ pirko dujų už fiksuotą kainą. Neaišku, kodėl jie nusprendė įsipareigoti net metus mokėti fiksuotą kainą. Dabar šią naštą priversti tempti vartotojai – ir valstybė, nes ji juk moka kompensacijas nepasiturintiems gyventojams – tam turės mesti 50 mln. eurų. Tuo metu „Ignitis“ mėgaujasi didėjančiais pelnais ir atlyginimais. O ministras, žiūrėk, ir premiją turbūt gavo už puikų darbą!“ – stebisi Seimo ekonomikos komiteto vicepirmininkas G. Paluckas.

Reaguodamas į D. Kreivio ir „Ignitis“ paaiškinimus, esą įsipareigojant mokėti didelę fiksuotą kainą už dujas siekta apsaugoti vartotojus, G. Paluckas pažymi, kad kitų šalių vyriausybės į tokią situaciją nepakliuvo.

„Savo žalingus sprendimus teisinti rūpesčiu gyventojais yra negarbinga. Visos vyriausybės stengėsi apsisaugoti nuo rizikų. Tačiau kažkodėl būtent Lietuvoje dujų kainos iki šiol rekordinės, net rekordiškai nukritus kainoms rinkoje. Taigi gana tų pasakų. D. Kreiviui ir jo talkininkams vertėtų susiveržti diržus, susimažinti algas, nusirėžti premijas, kurių jie neverti. Už klaidas reikia susimokėti. O „Ignitis“ turėtų pasidalinti su visuomene savo pelnais, prisiimdamas naštą dėl nevykusių sandorių“, – ragina G. Paluckas.

Anot Seimo Audito komiteto vicepirmininkės socialdemokratės Rasos Budbergytės, dabar, kai prasideda ūkio nuosmukis, kiekvienas centas turi būti skiriamas kovai su recesija, tačiau Vyriausybė priversta švaistyti milijonus kompensacijoms dėl pernykščių ministro klaidų.

„Tai nepateisinama. Klaida turėtų būti pripažinta Vyriausybės lygiu, o šios klaidos finansinių padarinių naštą turėtų prisiimti tie, kurie neapskaičiavo rizikos. Absoliučiai neteisinga, kad visa našta dėl kažkieno klaidų tenka gyventojams, ir taip išsekintiems rekordinės infliacijos.

Čia kaip kokia sukčiavimo schema išeina: valstybės valdoma įmonė sudaro brangų sandorį, o Vyriausybė užsimerkusi moka milijonus kompensacijų žmonėms, kurie galiausiai ir moka už tą sandorį. Taip negali tęstis. D. Kreivio vadovaujamai ministerijai būtina mokytis strategiškai planuoti. Šioje situacijoje neturėtų tylėti ir Valstybinė energetikos reguliavimo taryba“ – įsitikinusi socialdemokratė R. Budbergytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.