Jonava ir Kretinga dėl baseinų sėdi ant adatų: esą darys viską, kad tai netaptų paprasčiausiu verslu

Konkurencijos tarybai nusprendus, kad savo baseiną turinti Palangos savivaldybė jo valdymą turi perleisti privačiai įmonei, jau pradėtos atakuoti ir baseinus pasistačiusios Kretinga bei Jonava.

Prieš ketverius metus atidarytame Palangos savivaldybės baseine teikiama įvairių nuolaidų lankytojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš ketverius metus atidarytame Palangos savivaldybės baseine teikiama įvairių nuolaidų lankytojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš ketverius metus atidarytame Palangos savivaldybės baseine teikiama įvairių nuolaidų lankytojams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Prieš ketverius metus atidarytame Palangos savivaldybės baseine teikiama įvairių nuolaidų lankytojams.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2023, 6:56 PM

Kretingos rajono savivaldybė tik rudenį ketina baigti statyti savo sporto ir sveikatingumo kompleksą, kuriame bus krepšinio salė, veiks baseinas ir pirtys, o virš jo ratus jau ėmė sukti Kauno plaukimo akademija „Banga“.

Keletą šalies baseinų valdančios bendrovės „Infrastruktūra LT“ grupei priklausanti „Banga“ neslepia pageidaujanti valdyti ir už Kretingos rajono pinigus pastatytą objektą.

Savivaldybei – klausimai

Ar Kretingos rajono savivaldybės taryba yra priėmusi sprendimą dėl komplekso perdavimo biudžetinei įstaigai? Ar savivaldybė ketina inicijuoti viešą konkurencingą procedūrą komplekso valdytojui atrinkti?

Šitokių plaukimo akademijos klausimų jau sulaukė kretingiškiai.

Tame pačiame rašte savivaldybei mosuojama ir Konkurencijos įstatymo straipsniais, kurie verčia skelbti konkursus viešosios infrastruktūros objektams valdyti.

„Iš viešai skelbiamos informacijos nėra aišku, ar Kretingos rajono savivaldybė yra perdavusi viešųjų ir komercinių paslaugų teikimo teisę biudžetinei įstaigai.

Ar tokia įstaiga moka savivaldybei už turto valdymą ir teisę jame teikti komercines paslaugas?“ – rašte dėsto „Bangos“ plaukimo akademija ir Kretingai priekaištauja, kad ji dar nėra organizavusi konkurencingos procedūros paslaugų teikėjui atrinkti.

Tuo metu Kretingos savivaldybė sporto ir sveikatingumo kompleksą yra nusprendusi perduoti biudžetinei rajono sporto mokyklai.

Jau priimtas ir šios mokyklos direktoriaus pavaduotojas ūkio reikalams, kuris bus paskirtas vadovauti kompleksui.

Jonaviškiai žada kovoti

Tokio pat rašto sulaukė ir Jonavos rajono savivaldybė, kuri baseino valdymą yra perdavusi savo kontroliuojamai biudžetinei įstaigai „Jonavos baseinas“.

„Ar tikrai valstybei tinka, kad šalies biudžeto ar Europos Sąjungos pinigais sukurtas viešosioms paslaugoms teikti skirtas turtas yra paprasčiausiai nusavinamas?

Dabar savivaldybės teikiamomis paslaugomis besinaudojantys senjorai ar vaikai greitai suprastų, ką toks nusavinimas reikštų jiems.

Aš ir kiti kolegos padarysime viską, kad viešosios paslaugos savivaldoje kažkam netaptų paprasčiausiu verslu, o baseinai, sporto arenos netaptų prieinamos tik mokiems klientams“, – kalbėjo Jonavos meras ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Anot politiko, jeigu šiems reikalams nebus skiriamas tinkamas dėmesys, ateis laikas, kai vienintelis tautai prieinamas baseinas liks tik Baltijos jūra.

Reikalauja konkurso

Tokie raštai savo baseinus turinčioms savivaldybėms pasipylė, kai Konkurencijos taryba nusprendė, kad baseiną perduodama valdyti savo biudžetinei įstaigai Palangos savivaldybė pažeidė įstatymo reikalavimą vykdomos ūkinės veiklos valdymui skelbti konkursą.

Po beveik ketverių metų tyrimo Konkurencijos taryba nutarė, kad kurorto savivaldybė privalo panaikinti savo ankstesnius sprendimus ir įvykdyti konkurencingą procedūrą baseino valdymo operatoriui parinkti.

Neįvykdžius šių įpareigojimų savivaldybei gali būti skirta iki 600 eurų bauda už kiekvieną po duoto termino uždelstą dieną.

Šitaip Konkurencijos taryba siekia Palangą priversti šalies biudžeto ir savivaldybės lėšomis pastatytą ir 6,2 mln. eurų kainavusį savo turtą perduoti privačiam verslui.

Nesutinkanti su tokiu sprendimu Palangos savivaldybė pradėjo bylinėtis.

Klaipėdoje – brangiau

Dabar kurorto savivaldybės bendrovės valdomame baseine nemokamai užsiiminėja Palangos mokiniai, taip pat mokomi plaukti vaikai.

Dideles paslaugų nuolaidas gauna senjorai ir Palangoje gyvenamąją vietą deklaravę gyventojai.

Palangiškiai neabejoja, kad objektą perėmęs pelno siekiantis privatus verslas tokių lengvatų neteiks.

Štai Palangos baseiną valdyti siekianti bendrovė „Infrastruktūra LT“ 2018 metais perėmė už 16,2 mln. eurų pastatyto Klaipėdos baseino valdymą.

Pagal 15 metų pasirašytą koncesijos sutartį baseino valdytojai įsipareigojo į perimtą objektą investuoti apie 300 tūkst. eurų, bet už uostamiesčio vaikų mokymą plaukti savivaldybė per metus turės sumokėti apie 180 tūkst. eurų – daugiau nei 2,7 mln. eurų per koncesijos laikotarpį.

Dabar Klaipėdos baseine senjorams ir vaikams su nuolaidomis taikomos paslaugų kainos yra dvigubai didesnės nei Palangos baseine, kuris visiškai išsilaiko iš uždirbamų pajamų.

Teisininkė neįžvelgė logikos

„Teismas turėtų išspręsti tarp savivaldybės ir Konkurencijos tarybos kilusį teisinį ginčą, ar savivaldybė turi teisę pasinaudoti Vietos savivaldos įstatyme numatyta išimtimi, kai, savivaldybės teritorijoje nesant kito tokias paslaugas teikiančio subjekto, ji turi teisę savo turto valdymą be konkurso perduoti savo biudžetinei įstaigai.

Ar, nepaisant šios išimties, turėtų būti taikomas Konkurencijos įstatymas ir tokiam turtui valdyti privalomas konkursas“, – kalbėjo Palangos savivaldybei atstovaujanti advokatė Rasa Zaščiurinskaitė.

Anot teisininkės, Konkurencijos taryba sukelia pavojų visam už mokesčių mokėtojų pinigus pastatytam ir visuomenei reikalingas viešąsias paslaugas teikiančiam turtui.

„Pagal tokią logiką, privačiam verslui valdyti turėtų būti perduodamos ir mokyklos, kurios nuomoja savo sporto sales ar vasaros atostogų metu įvairių renginių dalyviams teikia mokamas nakvynės paslaugas“, – kalbėjo R.Zaščiurinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.