Sostinę pasiekė pirmoji Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje pagaminta šiluma iš biomasės

Birželio 19 d., pirmadienį, Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje (VKJ) pirmą kartą bandymų metu iš biomasės ne tik pagaminta šiluma, bet ir patiekta į Vilniaus miesto centrinio šildymo sistemą. Planuojama, kad VKJ šį šildymo sezoną Vilniui pradės nuolat tiekti biomasės bloke gaminamą šilumą, taip prisidedant prie tvaresnio sostinės aprūpinimo energija.

Planuojama, kad VKJ šį šildymo sezoną Vilniui pradės nuolat tiekti biomasės bloke gaminamą šilumą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Planuojama, kad VKJ šį šildymo sezoną Vilniui pradės nuolat tiekti biomasės bloke gaminamą šilumą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 5:44 PM

„Pirmosios šilumos iš biomasės bloko patiekimas sostinei yra svarbus projekto etapas. Planuojame, kad užbaigę bandymus jau šį šildymo sezoną pradėsime komercinę veiklą ir nuolat gaminsime šilumą iš biomasės.

Nors dėl geopolitinės situacijos iššūkių tokių projektų įgyvendinime kyla visoje Europoje, džiaugiuosi komandos susitelkimu ir sėkmingu darbu, įgyvendinant VKJ projektą“, – sako VKJ vadovas Mantas Burokas.

VKJ biokuro jėgainė šiuo metu veikia bandomuoju režimu. Tai reiškia, kad jėgainėje išbandoma įranga, gaminant šilumos, o vėliau – ir elektros energiją, tačiau gamyba vyksta ne nuolat. Pagal poreikį įranga sustabdoma, atliekami reikiami darbai, o po to gamyba atnaujinama. Po oficialaus atidarymo, kuris planuojamas rudenį, VKJ pradės nuolatinę komercinę veiklą biomasės bloke.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė nuo 2021 m. iš komunalinių atliekų gamina šilumą ir elektros energiją. Atliekų jėgainė per metus sutvarko ir energija paverčia apie 160 tūkst. tonų komunalinių atliekų, o biomasės jėgainėje bus panaudojama apie 500 tūkst. tonų biomasės.

Užbaigus VKJ biomasės bloko statybas VKJ bus viena moderniausių tokio tipo kogeneracinių jėgainių visoje Europoje. Planuojama, kad visiškai įgyvendinus VKJ projektą, jėgainės bendra elektros galia sudarys 93 MW, o šiluminė galia – 239 MW.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.